Snøkrabbefiskere forbereder nye søksmål mot Norge

Fiskere fra Latvia og Litauen tapte saken i EFTAs overvåkningsorgan ESA. Nå vurderer de å trekke Norge for Verdensbankens voldgiftsdomstol. 

MÅTTE SVARE: I april måtte fiskeriminister Per Sandberg (Frp) svare for seg i EU-parlamentet fordi de lurte på hvorfor Norge nekter EU-fartøyer å fiske krabben. Denne uken fikk regjeringen støtte fra ESA.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

Fiskere fra Latvia og Litauen tapte saken i EFTAs overvåkingsorgan ESA. Nå vurderer de å trekke Norge for Verdensbankens voldgiftsdomstol.

Fiskerne planlegger å ta saken til ICSID, opplyser fiskernes advokat Justinas Poderis.

Han forteller at advokater i både Vilnius og London er involvert i forberedelsene. ICSID er Verdensbankens voldgiftsdomstol for saker mellom investorer og stater.

Bakgrunnen er at Norge nekter fiskere fra EU å fange snøkrabbe i norske farvann.

Avvist av ESA

Norge fikk denne uka støtte i ESA, som avviste en klage fra de baltiske krabbefiskerne. ESAs konklusjon er at Norge har rett til å innføre denne typen nasjonale restriksjoner i fiskerisektoren.

Klagerne er dypt uenige i avgjørelsen, fastslår Poderis overfor NTB. Han representerer fire klienter, hvorav to er registrert i Latvia, én i Litauen og én på Kanariøyene.

Saken har også skapt misnøye i Brussel. Det som provoserer mest, er Norges nei til å la EU-fartøyer fange snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Strid om EU-lisenser

EU-kommisjonen mener Norge tolker Svalbardtraktaten feil. Derfor har 20 fartøyer fått lisens til å fiske snøkrabbe i området. Lisensene gjelder for 2017, og det er fortsatt uklart hva som vil skje når lisensene for 2018 skal deles ut.

Saken ble satt på spissen i vinter, da det latviske fartøyet Senator ble tatt for ulovlig fiske i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Senator hadde EU-lisens, men denne ble ikke godtatt av Norge.

Fartøyet ble oppbrakt av Kystvakten, og rederiet er siden dømt i tingretten og lagmannsretten. Saken er nå anket til Høyesterett.

Kan ende opp i Haag

Saken har provosert Latvia, som har truet med å trekke Norge for Den internasjonale domstolen i Haag.

Poderis understreker at det er regjeringen i Latvia som må avgjøre dette, men sier han mener det er juridisk grunnlag for å ta saken dit.

I så fall kan tolkningen av havretten komme i spill – og til sjuende og sist også rekkevidden av Norges suverenitet over Svalbard og over ressursene på sokkelen.

Snøkrabben er en relativt ny art i Norge, men antas å kunne bli milliardindustri.

Les også

– Trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at det vil selge

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeri
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Krabbekrig ved Svalbard: EU krever halvparten

 2. Betalt innhold

  Norge vant krabbekrig i Høyesterett – reder varsler internasjonal rettssak

 3. Slik ble snøkrabben storpolitikk

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Høyesterett lar kjernespørsmål ligge i snøkrabbesak

 6. Høyesterett: Fangst av snøkrabbe i Smutthullet kan straffes