Ericsson-sjefen reiser med privatfly for 50 millioner i året

Samtidig som reisereglene for vanlige ansatte har blitt strammet inn, reiser sjefen selv med privatfly for 50 millioner kroner i året.

PÅ FARTEN: Sjef for Ericsson Group, Hans Vestberg har sagt han sjelden er i Sverige mer enn fem dager i måneden.
Publisert: Publisert:

Det er SvD Näringsliv som først meldte nyheten fredag.

Hans Vestberg reiser som regel med en privatjet fra Blue Chip Jet, som Ericsson eier sammen med Volvo.

– Fra Ericssons side anvendes Blue Chip Jet når administrerende direktør er med. På de reisene han har, flyr selvfølgelig øvrige personer fra konsernledelsen og andre nøkkelpersoner med om flyet allerede skal gå, sier Karin Hallstan i Ericssons presseavdeling, til SvD Näringsliv.

Les også

Volvo og Ericsson kjøper nytt fly

En time til 250.000

Selskapet eier to fly av merket 7X, som har en rekkevidde på 11.000 kilometer og koster cirka 850 millioner kroner. Flyet kom på markedet i 2008 og er et av verdens mest avanserte fly for forretningsmarkedet.

Det er 11,9 meter langt og 2,34 meter bredt og kan frakte inntil 19 passasjerer, men innredes normalt med færre seter og mer luksus for de reisende.

Å fly en time med en Falcon 7X koster omtrent 250.000 kroner. Det betyr at kostnaden for å fly Hans Vestberg til for eksempel Kinas hovedstad Beijing er på rundt 4,5 millioner sammenlagt for begge veier.

Vestberg har tidligere fortalt avisen at han sjelden er i Sverige mer enn fem dager i måneden.

Les også

På tre år har Facebook brukt 100 millioner på å beskytte sjefen

Legger ned flyselskapet

Kun timer etter SvD Näringsliv stilte selskapet spørsmål om flybruken, kom nyheten at Volvo og Ericsson legger ned Blue Chip Jet, som ble etablert i 1997 og har vært eid av de to siden 2009, skriver avisen.

Ifølge Ericsson har antall reisetimer med privatflyet gått ned de siste årene, delvis fordi det kommersielle tilbudet har blitt bedre, men også fordi utviklingen av kommunikasjonsformer og IKT-løsninger har gitt mindre behov for å reise.

I tillegg har kostnadene økt som følge av flere regler for bedriftsflygninger og høyere drivstoffkostnader.

– Gitt denne utviklingen, har Volvo og Ericsson i vinter vurdert at flyselskapet har kommet til sluttsatsen at man avvikler BCJ, som har blitt meddelt personalet i dag, sier Karin Hallstan.

Vestberg er ikke den eneste svenske toppsjefen som reiser med privatfly. Etter utslakt bruk av privatfly både til jobb, jaktturer og frakt av familiemedlemmer og kjæledyr, måtte industritoppen Anders Nyrén i fjor gå fra jobben som konsernsjef i svenske Industrivärden. Han trakk seg også fra samtlige styreverv.

Les også

Ericsson slutter med modem og sier opp ansatte

Les også

Dette luksusflyet har ikke vinduer

Publisert:

Her kan du lese mer om