Oppheves spillmonoplet? Norsk Tipping tror ikke konkurrentene godtar ansvarlighetskrav

Den norske spill-monopolisten tviler på at utenlandske spillselskap vil la seg regulere og innrette etter norske ansvarlighetskrav. Det avvises blankt av Betsson.

FJERNES MONOPLOET? En fersk rapport fra lotteritilsynet åpner for at Norsk Tippings monopol oppheves, og at utenlandske spillselskap kan få drive i Norge - mot at de går med på lisenskrav.
Publisert:

– Vi opplever at Lotteritilsynet har lagt listen særdeles høyt for å åpne opp markedet for lisensiering. De forutsetter at det stilles like ansvarlighetskrav til alle spillaktørene. Da tror vi lisenssøknadene fort vil utebli, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen, til E24.

Onsdag kom Lotteritilsynets nye rapport om en mulig lisensordning for utenlandske spillselskap – som bestilt av Solberg-regjeringen.

Det betyr at det åpnes for at spillmonoplet i Norge oppheves, og at utenlandske bookmakere kan etablere seg i Norge og spise av markedet hvor Norsk Tipping i dag er enerådene – mot at de går med på en lisensordning som stiller en rekke krav.

Trekker frem Danmark

Konklusjonen i rapporten er at det beste fortsatt vil være å la Norsk Tipping være alene om å drive pengespill i Norge – dersom man kan lukke døren for de utenlandske spillselskapene.

TVILER PÅ LISENS-KØ: Kommunikasjonsdirektør - og tidligere avisredaktør og landslagsspiller i håndball - Tonje Sagstuen i Norsk Tipping.

Men er det egentlig mulig å hindre nordmenn tilgang til utallige spillnettsider i 2015?

Hvis ikke mener Lotteritilsynet det kan være fornuftig å få selskapene underlagt statlig kontroll og krav til ansvarlig drift.

Men Norsk Tipping tviler på at spillselskapene vil stå i lisens-kø.

– Det er litt vanskelig å se for seg, og Rambøl-rapporten (tilsynets første rapport, red.anm.) stiller også spørsmålstegn ved om dotcom-selskapene vil finne det norske markedet interessant med slike krav, sier Sagstuen.

– Man kan jo se til Danmark: Der har de lisensordning, men deler av spillmarkedet er fortsatt uregulert.

– Men vil det skade å opprette en lisensordning, selv om ikke alle spillselskaper vil søke?

– Det er noe jeg registrerer at Kulturdepartementet ønsker å se videre på, så det er nok litt tidlig å mene noe om.

Les også

Lotteritilsynet åpner for utenlandske spillselskaper

Betsson: Kan godta ansvarlighetskrav

Spillgiganten Betsson skjønner ikke hvor Norsk Tipping får antagelsen fra om at en lisensordning vil være upopulært grunnet ansvarlighetskrav.

– Det får bli deres påstand. Det er ikke mer enn tre-fire år siden Norsk Tipping innførte 18-årsgrense for sine spill. Det har vi hatt helt siden oppstarten, og vi bidrar gjerne til en mer ansvarlig spillpolitikk, sier talsmann Kim Rud Petersen i Betsson Group Norway til E24.

Han sier Lotteritilsynets rapport er overraskende, og mener den beviser at tiden er overmoden for et lisenssystem – som de selv har tatt til orde for i flere år.

– Vi er ikke lenger i 1970. Nå er vi i 2015, internett har kommet for å bli, og hundretusener spiller hos internasjonale spillselskaper. Får vi søke lisens, vil også disse spillerne omfattes av et felles norsk regelverk. Det betyr bedre kontroll enn dagens monopol, en mer ansvarlig spillpolitikk og skatteinntekter til kultur og idrett, sier Petersen.

Les også

Kulturministeren åpner for pokerspill i Norge

– Har søkt i alle land det er drivverdig

– Forutsatt at dere faktisk søker?

– Vi har søkt lisenser i alle land hvor det er drivverdig. Det gjør vi fordi vi ser en verdi i det. Dette handler om å tenke langsiktig i forhold til investeringer og planer.

– Men dere godtar ikke hva som helst av lisenskrav?

– Nei, det er klart – og vi har sett at lisensene i land som Spania og Frankrike har skattlagt spillaktørene for hardt, i tillegg til å avskaffe flere av spillene. Det medførte at flere selskap ikke søkte. Men gjør man det som Storbritannia eller Danmark, tror jeg absolutt norske myndigheter vil få med seg alle selskapene, avslutter Petersen.

Også Norsk Pokerforbund støtter statlig regulering av spillselskapene. Leder Sigurd Eskeland mener en lisensordning kan hjelpe personer me spilleproblemer.

– Det kan settes grenser for tap, og det kan stilles krav til hvordan spillernes midler skal sikres best mulig, sier Eskeland til E24.

Publisert:
Gå til e24.no