Slik mekket SAS og Airbus sammen en «ekspresslevering»
SAS ønsket å kjøpe et av flybransjens mest populære fly fra Airbus, men ventelistene er lange. For å få de første flyene levert raskere mekket de to selskapene sammen et lappeteppe av flere mindre bestillinger.
Tirsdag annonserte SAS avtalen selskapet har arbeidet med i månedsvis: En bestilling som vil fornye selskapets Europa-flåte.
Totalt er det snakk om 50 stykk Airbus A320neo, med opsjoner på ytterligere fem fly og muligheten for å heller få levert et ukjent antall A321-Long Range, en variant som har flere seter og lang nok rekkevidde til å fly fra Europa til USAs østkyst.
Valget har hele tiden i realiteten stått mellom Airbus' A320neo-familie og Boeings 737Max-familie. At Boeing var ute av dansen, ble kjent i januar da E24 kunne melde at flyselskapet var i sluttforhandlinger med Airbus.
Problemet til SAS er at begge disse flytypene er svært populære, og ventetiden kunne dermed bli lang hvis SAS bare skulle bestille alle 50 Airbus-flyene direkte fra fabrikken.
For å få flyene raskere har SAS på samme måte som da selskapet bestilte langdistansefly fra Airbus i 2013 tatt noen litt spesielle grep.
I 2013 valgte man å spre ordren over to forskjellige langdistansefly for ikke å måtte vente helt til 2018/2019 med å få første leveranse, og denne gangen har man valgt å kjøpe fly fra både Airbus og andre aktører for å få første nye fly allerede fra våren neste år.
Nye store fly kan skape et annet flybehov for SAS: Toppsjefen åpner for å utvide regionalflåten
Fikk leasingselskaper med på avtalen
Airbus sin siste ordrestatistikk viser at flyselskapet for tiden har ordre på 30 stykk A319neo, 4.071 ordre på A320neo og 1.930 ordrer på A321neo (inklusive A321LR).
SAS hadde aldri klart å slippe til allerede i 2019 i den køen, men sammen med Airbus fant de en løsning likevel:
– Vi har en solid ordrereserve og kunne ikke tilby nye fly direkte (på ny bestilling, journ.anm.) på så kort varsel, men vi har fått på plass en avtale med flere leasingselskaper i samarbeid med SAS, forteller Chris Buckley, konserndirektør for kommersielt flysalg i Europa, Afrika og Asia/Stillehavet i Airbus til E24.
Det betyr at de første 15 flyene SAS får av sin bestilling på 50, kommer fra forskjellige leasingselskaper som allerede hadde sikret seg en plass i køen, mens de siste 35 flyene er «ordinære» bestillinger som vil bli levert direkte fra Airbus-fabrikken. Disse siste leveres fra 2021 til 2023.
Akkurat hva SAS betaler for flyene, forblir en hemmelighet mellom de to partene. Men en av grunnene til at SAS valgte nettopp Airbus var fordi de klarte å få på plass en såpass stor avtale uten at leveringstiden ble for lang. Det bekrefter SAS-sjef Rickard Gustafson.
Den såkalte listeprisen på alle flyene er på rundt 43 milliarder kroner, men den faktiske prisen vil bli lavere avhengig av rabattene som gis.
Viktig ledd i fremtidens spareplan
SAS-sjef Rickard Gustafson er ikke bare fornøyd med at han snart får inn fly som kan erstatte aldrende Boeing og Airbus-fly som etter hvert skal ut av flåten når de nye kommer inn. Han er også svært fornøyd med at SAS nå får en kort- og mellomdistanseflåte som kun vil bestå av en flyserie:
– Først og fremst gir dette et løft for kundeopplevelsen, ikke bare gjennom bedre komfort og høyhastighets-WiFi om bord, men også fordi dette flyet vil øke vår operasjonelle stabilitet, sier SAS-sjefen og fortsetter:
– Det vil bli også færre kanselleringer, blant annet fordi vi lettere kan skifte rundt på fly i nettverket vårt og det blir lettere å bruke mannskap på tvers av flåten. For SAS sin del reduserer dette også kostnadene til vedlikehold og reservedeler, sier Gustafson.
SAS-sjefen peker på at flyene gir SAS tilgang til den neste teknologien fra Airbus for å planlegge mest mulig effektiv drift og flynavigasjon, som både kutter drivstofforbruket og støy betydelig.
SAS-sjefen mener at de nye flyene vil gi et viktig bidrag til å effektivisere selskapet ytterligere. SAS har et mål om å kutte tre milliarder svenske kroner i kostnader innen 2020, og mer skal det bli.
– Har dere regnet ut hvor mye kostnader dere kan redusere med en ren Airbus-flåte?
– Vi har noen estimater på hva dette vil kunne gi oss, men det er ikke tall jeg vil gå ut med per i dag, sier Gustafson og fortsetter:
– Jeg forventer ikke at vi vil ha en verden etter 2020 der bransjen plutselig vil stoppe å jakte etter ytterligere effektivisering. Ingen av våre konkurrenter vil stå stille, og det skal heller ikke SAS gjøre.
Vurderer XL-versjonen
I avtaleteksten med Airbus har SAS sikret seg muligheten til å velge blant de mange variantene i A320-familien til Airbus. Dermed kan selskapet komme til å ende opp med fly av forskjellige dimensjoner og med forskjellig rekkevidde, selv om alle er relativt like og basert på samme tekniske plattform. Primært er det snakk om den mindre A319 og opp til den største A321.
Frem til nå har SAS brukt forskjellige flytyper i Europa for å kunne opprettholde rutefrekvenser på ruter der befolkningsgrunnlaget eller reiseaktiviteten er mindre, men som er viktige for bedriftskundene og rutetilbudet.
SAS har allerede åtte stykk A321 (i den opprinnelige versjonen) i flåten sin. Dette er en forlenget versjon av A320 som har plass til flere passasjerer. I de nye neo-variantene som SAS nå bestiller finnes det også en A321LR-variant med lengre rekkevidde, med om lag samme antall seter som A321-flyet SAS har i dag.
Norwegian har allerede konvertert deler av sin ordre på Airbus A320 slik at de skal motta 30 stykk A321LR fra og med neste år. Disse flyene har enda litt lenger rekkevidde enn Norwegians nye Boeing 737-Max8, som også kan nå deler av USA fra Europa.
Norwegian har foreløpig ikke endelig fastsatt hvilke ruter de vil bruke A321LR-flyene på, og SAS-sjefen vil foreløpig ikke forplikte seg til om selskapet skal konvertere deler av sin ordre, slik at de også får flytypen i stallen:
– Har dere bestemt dere for om dere også vil ha A321LR eller noen A319 for å ha en flåte som kan betjene destinasjoner med forskjellig passasjergrunnlag og forskjellige reiseavstander?
– I denne avtalen har vi en fleksibilitet til å bestille A321LR, og vi vil utforske hvilke muligheter som finnes for det flyet i langdistansemarkedet. Det er viktig for oss å ha en flåte som sikrer fremtiden og muligheten for vekst, men hovedfokuset nå er A320neo med et potensial for A321LR. Og vi kommer til å følge etterspørselen og markedet tett, sier Gustafson.
– Så dere vurderer ikke den mindre A319?
– Er det slik at vilkår og markedsforhold tilsier at A319 kan være interessant er det noe jeg absolutt vil vurdere, legger han til.