Telia kjøper norske Phonero for 2,3 mrd

Telia Company kjøper Phonero for 2.300 millioner på kontant- og gjeldsfri basis.

VOKSER: Phonero-oppkjøpet vil føre til at Telia Norges markedsandel i bedriftsmarkedet øker fra 13 til 27 prosent, ifølge Telia. Administrerende direktør i Telia Norge, Abraham Foss.
Publisert:

Kjøpet av det norske mobiltelefoniselskapet Phonero vil gi Telia om lag 27 prosent i markedsandel av det norske bedriftsmarkedet, ifølge en melding fra Telia Company.

Målt i omsetning utgjør markedsandelen til Telenor 66,9 prosent, ifølge Telia og Telenor.

– Kjøpet vil styrke Telias posisjon, og vi vil for alvor bli en slagkraftig utfordrer til Telenor også i bedriftsmarkedet, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Kjøpsavtalen er betinget av aksept fra Konkurransetilsynet, og er forventet ferdigbehandlet i løpet av første kvartal 2017.

Flytter trafikken over til Telias nett

Telia Norge, tidligere Netcom, forventer oppkjøpet vil gi årlige kostnadssynergier tilsvarende 400 millioner kroner. Brorparten av kostnadsbesparelsene kommer fra å overføre trafikk til Telias nett, med full effekt fra 2018.

Mens Phoneros telekommunikasjonstjenester først og fremst er rettet mot private og offentlige virksomheter i Norge, har Telia Norge også en stor kundebase i privatmarkedet.

– Dette er enda et viktig skritt mot å skape en ledende aktør rettet mot både forbrukere og bedrifter på tvers av Norden og Baltikum, sier administrerende direktør i Telia Company, Johan Dennelind, om sammenslåingen i selskapsmeldingen.

Les også

Telia frister kundene med fri fart: Men sjefen tror det salgsargumentet blir mindre og mindre viktig

Bygget opp milliardselskap

Phonero ble startet opp i 2008 og tok raskt et jafs fra det norske bedriftsmarkedet.

I 2014 slukte Phonero konkurrenten Ventelo av Broadnet. Ventelo hadde ved overtagelsen driftsinntekter tilsvarende 784 millioner kroner siste regnskapsår (2013). Etter sammenslåingen ble Phonero et milliardselskap.

Phonero omsatte for 1.104 millioner i tolvmånedersperioden som endte 30. juni 2016, og satt igjen med et justert driftsoverskudd på 217 millioner kroner.

I dag består Phoneros kundebase av 25.000 fakturerte bedrifter med omtrent 250.000 mobilabonnement, ifølge Phonero.

Selskapet har 180 ansatte hovedsaklig fordelt på kontorer i Oslo og Kristiansand.

Telia Norge, tidligere Netcom, har 1.200 ansatte.

Les også

Telenor og Telia krangler om millionregning

Les også

– Dette er litt som keisernes nye klær

Les også

Bedre marginer i Norge, men Usbekistan-oppgjør svir for Telia

Publisert:

Her kan du lese mer om