Shippingstartupen Xeneta henter 100 mill.

Gründerne Patrik Olstad Berglund og Thomas Sørbø kunne ikke fått en mer passende investor enn Smedvig Capital.

SMILER BREDT: Thomas Sørbø og Patrik Olstad Berglund er storfornøyde med de nye investorene.
 • Per-Ivar Nikolaisen (Shifter)
Publisert: Publisert:

Det er rundt ett år siden Patrik Olstad Berglund gikk inn dørene til fasjonable 11 Arlington Street i Londons finansdistrikt for første gang. I de innledende møtene i Oslo hadde tonen riktignok vært god. Men da Xeneta-gründeren fikk se modeller av containerskip og oljetankere i glasskolber i første etasje, visste han at han hadde kommet rett.

Onsdag denne uken sitter gründerne Patrik Olstad Berglund og Thomas Sørbø i Xenetas lokaler på Gründerløkka, de er mildt sagt meget fornøyd med sin nye investor.

– Det har jo egentlig null betydning, men de utstilte skipene ga en viss stemning. Jeg har sittet i toppetasjen hos venturefond i San Francisco, med utsikt til Golden Gate Bridge, men som vi har droppet fordi de ikke forstår industrien, forteller Berglund.

Emosjonell tilknytning

Smedvig Capital har røtter i shipping-familien Smedvig fra Stavanger. Fondet ble etablert i London i 1996 for å ivareta familiens venturekapital og private equity-investeringer.

– De hadde en emosjonell tilknytning og en genuin interesse for industrien. Ingen potensielle investorer har gått så i dybden som Smedvig. De har snudd hver eneste stein, sier Berglund.

Les også

IKT-Norge kritisk til Mælands gründerløfte: – Leverer på mye, men ikke det viktigste

– En av de tingene jeg likte spesielt godt med Smedvig var røttene i shipping-industrien. Når de også har erfaring med å skalere globalt teknologiselskaper i tradisjonelle bransjer, passet det oss perfekt, sier Sørbø.

Gründerne opplevde også at kjemien «klikket» godt. Og at Smedvig var helt med på visjonen om at det var mulig å bygge et globalt selskap fra Norge. Men at det også kom til å ta tid og koste penger å nå målet.

– De hadde respekt for seigheten i en konservativ bransje som shipping, og at det er en lang reise vi har foran oss, sier Berglund.

Investor-yndling

Xeneta har lenge vært omtalt som en av de mest lovende nye tech-bedriftene her til lands. På kort tid har selskapet sørget for å åpne den tåkebelagte prisingen av containertrafikk for innsyn. Den raskt voksende startupen har indeksert tusenvis av fraktruter og bidratt til at kjøpere og selgere får bedre oversikt over hva det koster å frakte en container fra A til B.

I stedet for å jakte investorer, har investorene i stor grad kommet til dem. Et par ganger i uken har det ramlet inn eposter fra interessenter. Xeneta har kunnet konsentrere seg om å finne «den rette» når de nå trengte kapital til å vokse videre, ikke den som var mest opptatt av å kaste penger etter dem. Berglund synes det har vært en god prosess med Smedvig, selv om det har tatt lang tid.

– Man «gifter seg» jo på en måte med investorene. Det å «date» så lenge som vi har gjort med Smedvig, gjør at man blir tryggere på at dette er den riktige beslutningen. Vi ble sikre på at de forsto kulturen vår, som at det for oss er veldig viktig å være autonome. Vi og investorene skal være enige om hvor Xeneta skal, men vi i selskapet bestemmer hvordan vi kommer dit.

De nåværende investorene Creandum, Point 9 Capital, Alliance Venture og Alden har gitt teamet nettopp dette mandatet.

Artikkelen fortsetter under bildet

FORUTSIGBARHET: Xenetas prisverktøy anslår hvor mye kjøperen kan spare basert på innrapporterte priser.

Droppet de hensynsløse

Xeneta har som nevnt vært et ettertraktet investeringsobjekt i lengre tid. De har også hatt utvidede samtaler med andre interesserte investorer. Og da har det ikke alltid vært like god kjemi.

– Vi har møtt noen som fremstår som hensynsløse, som durer på og bruker folk, med en mentalitet om at «hvis ting ikke går som planlagt, da har man et problem». Vi i Xeneta har en grunnleggende filosofi om at vi har det vi har, og tror på å maksimere verdien av menneskene i stedet for å drive «splitt og hersk», sier Berglund.

De friske pengene vil komme godt med når Xeneta nå girer videre opp. De skal ansette en rekke nye hoder innen utvikling, salg og markedsføring.

Storkunder

Selv kom Patrik Olstad Berglund ganske nylig hjem fra Are Traasdahls «Propeller Program» i New York. Mens Thomas Sørbø drev sjappa hjemme i Norge, jobbet Berglund med salg i det amerikanske markedet. Det var en blandet opplevelse for Berglund som til vanlig er daglig leder, og jobber mindre med salg.

– Det startet veldig bra, så var det et vakuum og så sluttet det veldig bra, sier Berglund.

Fra før har Xeneta kunder som Kraft Heinz, Electrolux, Continental, Thyssenkrupp, Akzo Nobel og Brother International. Det er strenge klausuler for hvor mye selskapet kan si om de nye kundene, men det er store fisker. Avtalene har blitt bare større og større. Og det dreier seg om noen av de største selskapene i verden innenfor sine bransjer.

Storsalgene har gitt en flying start på 2017.

Lange prosesser

Fortsatt skal Xeneta bruke mer penger enn de tjener på å vokse seg virkelig store, men det er også viktig å ha kontroll på «burn rate».

– Inntjeningen må vokse sunt, og vi må se at gapet mellom inntekter og utgifter lukker seg gradvis, mener Berglund.

Thomas Sørbø understreker at det er viktig å følge med på hvor mye selskapet bruker for å hente inn kunder.

Les også

Norsk tech-selskap fikk inn over 100 millioner

– For oss er det essensielt å ha kontroll på «life time value», «customer acquisition cost» og «churn» for å bygge Xeneta dit vi ønsker, påpeker Sørbø.

For det er ikke alle salg som går like fort og greit. Salget tar alt fra 40 dager til over ett år. Slike prosesser må gjennom mange instanser i et stort selskap – der jus, logistikk og annet skal være på plass.

– Det er lange prosesser. Vi fisker hele tiden, og sveiver inn. Der er vanskelig å beregne tidspunktet for når kundene biter på, og det hjelper sjelden å pushe på.

Fornøyd investor

Investeringen fra Smedvig gjør at Xeneta har hentet over 20 millioner dollar siden oppstarten i 2012. London-fondet er meget fornøyd med investeringen de nå har gjort.

– Vi er begeistret over å kunne jobbe med Patrik, Thomas og deres team for å fortsette deres imponerende vekst, og de har allerede gjort en stor forskjell i det 200 milliarder dollar store markedet for containertrafikk. Vi er sikre på at Xeneta vil fortsette å bidra endringer innenfor sjøfrakt og andre relaterte markeder, sier administrerende direktør Rob Toms i Smedvig Capital.

Denne saken er laget av nettavisen Shifter, og er også publisert der.

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg på Facebook og Twitter. Hør også podkast ved å søke på "Shifter" i iTunes eller den podkast-klienten du bruker.

Les også

Telenor har ansatt kirurg (!)

Les også

Nå kan du sende Fido på «Airbnb for hunder»

Les også

Gründer-ektepar landet avtale med Lego

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gründere
 2. Digitalisering
 3. Entreprenørskap
 4. Teknologi

Flere artikler

 1. – Vi ga bort produktet gratis i to og et halvt år

 2. Norsk shippingteknologiselskap økte omsetningen med 45 prosent: – Jeg er ikke fornøyd

 3. Betalt innhold

  Krisen som endret Xeneta-gründeren: – Jeg har aldri slitt så mye som det siste året

 4. Slik skaffet hun drømmeinvestorene

 5. Levde på studielån, brød og havregryn: Nå henter de millioner