Sjømatrådet signerer avtale med nettkjempen Alibaba

Hema Fresh, som er Alibabas kinesiske supermarked, har signert en avtale med Sjømatrådet for å øke importen av norsk laks. Kina er et av norsk laks' største eksportmarkeder. 

POTENSIAL: Kina er et stort marked for norsk laks og har en god posisjon blant kinesiske kokker.

Foto: China Stringer Network Reuters
  • Tyra Kristiansen Stave
  • Ine Brunborg
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Det norske Sjømatrådet og Hema deler målet om å levere kvalitetsjømat til kundene. Vi er veldig fornøyde med å starte dette partnerskapet og ser frem til fremtidig samarbeid, sa rådets fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen, under signeringen.

Ifølge avtalen skal all norsk laks lufttransporteres til Kina innen 72 timer, og være nedkjølt og beskyttet under transporten. Fisken blir deretter behandlet og pakket i Kina, skriver China Daily.

– Hema Fresh er en spennende kanal som tilbyr fersk norsk laks til kinesiske konsumenter både i fysiske butikker og gjennom e-handel, skriver Braathen i en e-post til E24.

– Kombinasjonen mellom offline og online gjør at enda flere konsumenter kan få tilgang til fersk norsk laks av beste kvalitet, fortsetter hun.

Vanskelig å si noe om verdi

Avtalen mellom Alibaba-eide Hema og Norges sjømatråd ble signert tirsdag forrige uke. Målet er å promotere norsk fisk til det kinesiske markedet.

Les også

Victoria (34) skal selge inn norsk fisk i Kina

– Partnerskapsavtalen av sist uke gir et godt rammeverk for å samarbeide om å fremme norsk sjømat på det kinesiske markedet, sier Braathen til E24.

Sjømatsrådets Kina-utsending presiserer at rådet markedsfører sjømat, og at eksportørene selger fisken til markedet.

– Det er vanskelig å si noe om verdien av denne avtalen.

Tror på vekst

Kina kommer til å konsumere 240.000 tonn laks før 2025, og er blant Nordens største eksportmarkeder for laks, sa partene under signeringen.

Les også

Kina opphever lakseforbud for tre norske fylker

– Norsk sjømat generelt og norsk laks spesielt har en sterk posisjon blant kinesiske konsumenter og kokker, sier Braathen.

– Vi mener norsk sjømat har et betydelig vekstpotensial i Kina.

Ifølge Braathen venter Sjømatrådet fortsatt på avklaring på at selskaper fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms skal få selge laks til Kina. De tre fylkene var tidligere utestengt fra handel med landet.

I juli i opphevet Kina restriksjonene som i utgangspunktet ble innført etter at det ble påvist fiskesykdommer i fylkene.

– Opphevelsen av dette forbudet gjør at vi Norge kan sende vesentlig mer laks til Kina, sa Christian Nordby, analytiker i Kepler Cheuvreux, til E24 i juli.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Laks
  2. Kina
  3. Alibaba

Flere artikler