Nytt drosjeregelverk utsettes

Coronasituasjonen fører til at regjeringens drosjereform utsettes til november.

Samtlige av partiene i transportkomiteen på Stortinget åpner for å utsette endringen av taxiloven, som etter planen skal skje 1. juli, skrev E24 tidligere i april.

Heiko Junge / NTB scanpix
  • Anders Nybakken Kvale
  • David Bach
Publisert: Publisert:

– Drosje er en viktig del av det totale transporttilbudet i Norge. Som følge av covid-19-utbruddet har det vært en nedgang i etterspørselen etter drosjetjenester på opp mot 90 prosent, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

– Det er også usikkerhet rundt andre forutsetninger for ikrafttreden. Derfor vil regjeringen legge fram forslag for Stortinget om å utsette ikrafttreden av endringene i drosjereguleringen til 1. november 2020, legger han til.

Løyveslippet

Opprinnelig skulle drosjereformen, som skal sikre bedre konkurranse og bedre tilbud til de reisende, tre i kraft 1. juli 2020.

Utsettelsen som nå foreslås, skal bidra til å redusere konsekvensene av covid-19 for drosjetilbudet, og sikre et godt og kontinuerlig tilbud på kort og lang sikt, fremgår det i pressemeldingen.

I midten av april gjennomførte E24 en rundspørring blant partiene på Stortinget, der det kom frem at det lå an til en utsettelse av det såkalte løyvefrislippet i sommer.

Frp åpnet for utsettelse

Da lovendringen ble vedtatt i Stortinget i fjor sommer, var det regjeringspartiene Høyre, Venstre, Frp og KrF som stemte for.

Transportkomiteens første nestleder Bård Hoksrud (Frp) understreket overfor E24 for noen uker siden at de fortsatt har som utgangspunkt at endringen skal gjennomføres, og at det ikke er åpent for noen omkamp som sådan om lovendringen, men:

– Vi åpner for at vi kan se på en utsettelse, selv om vi er opptatt av at vi ønsker å gjøre endringer i denne loven. Det har vi jo sagt. Men det er klart at situasjonen nå gjør at ting er veldig annerledes, sa Hoksrud.

Samferdselsdepartementet er også klare på at det er snakk kun er snakk om en utsettelse:

«En utsettelse på fire måneder kan imidlertid gi etablerte aktører rom for å komme i en noe mer normal situasjon. Det vil også sikre løyvemyndighetene nødvendig tid til forberedelse og gi Statens vegvesen mulighet til først å kunne avvikle de betydelige køene de allerede har på avleggelse av andre prøver. Samtidig blir utsettelsen ikke blir for lang, av hensyn til aktører som ønsker å etablere seg i dette markedet.» skriver departementet i meldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Taxibransjen
  2. taxi

Flere artikler