Fiskeridirektoratet ga bot til egen direktør

Også fiskeridirektøren har store interesser i et oppdrettsanlegg.

TROR PÅ KAMP OM HAVOMRÅDENE: Fiskeridirektør Liv Holmefjord tror det vil bli tilspissede kamper om havområdene i årene som kommer.

Gorm Kallestad
Publisert:,

Fiskeridirektoratet har gitt et gebyr på 5,6 millioner kroner til oppdrettsselskapet Bolaks i Hordaland, skriver Adresseavisen. Det spesielle med saken er at fiskeridirektør Liv Holmefjord, sammen med sine søsken, eier 33 prosent av selskapet.

Overtredelsen er at selskapet har hatt mer fisk enn det har lov til i merdene. I januar i år hadde Bolaks minst 246 tonn for mye laks. Direktoratet mener både planlegging, drift og risikokontroll i oppdrettselskapet er for dårlig.

Utsatt betaling

Bolaks skulle egentlig betale gebyret innen 14. desember, men betalingen er nå utsatt, i påvente av en annen og liknende sak - Polarlaks-saken. Her mener sivilombudsmannen det er spørsmål om dette gebyret i realiteten innebærer en straff i juridisk forstand - som i tilfelle er ilagt uten rettskraftig dom. Direktoratet vurderer derfor saken på nytt.

Samtidig skal Fiskeridepartementet revurdere reaksjonsformen for brudd på reglene om akvakultur.

Også fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er i en liknende sak. Hun eier mye av selskapet Flatanger Settefisk, som er mistenkt for å ha latt fisk med lakselus rømme fra anlegget. Dette førte i utgangspunktet til reaksjoner fra Fiskeridirektoratet, men også denne saken er frosset inntil departementet har gått gjennom reaksjonsforskriften, skriver Adresseavisen.

- Habil

Fiskeriministeren skriver i en epost til Adresseavisen at hun føler seg habil til å vurdere om overtredelsesgebyr er i strid med Grunnloven eller ikke.

- Det er ikke hyggelig at Bolaks har fått et straffegebyr på 5,6 millioner kroner, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord til Adresseavisen.

Hun vil ikke kommentere forholdet utover det.

Bolaks hadde et overskudd på 40 millioner kroner i 2007, og et underskudd på nesten 30 millioner i fjor. Liv Holmefjord hadde en skattelignet formue på 12 millioner kroner i fjor.

Les også Elin Ørjasæters kommentar: Berg-Hansen: Hylende inhabil