Norge må importere lam for å få nok pinnekjøtt

Norske kjøttlagre er tomme og fra fredag senker Statens landbruksforvaltnings tollsatsen på importert lam. Mandag kommer første lass importert lam fra Wales til Jæren.

SVENSK PINNEKJØTT: Svenskene lager også pinnekjøtt som harryhandlere kan kjøpe.
Publisert: Publisert:

Uten import har Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF) varslet at det vil mangle rundt 200.000 pinnekjøttmiddager til jul.

Senest onsdag forsikret likevel landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) at Nortura hadde alt under kontroll og at norske bønder ville levere. Men etter et møte hos Statens landbruksforvaltning (SLF) torsdag ble det helomvending. SLF setter ned tollen på ferskt lammekjøtt til 21,50 kroner per kilo fra fredag 18. november til og med 4. desember.

– Nortura vurderer at de tiltakene som er satt i verk for å øke leveransene av norske lam til pinnekjøttproduksjon ikke har vært nok til å dekke markedet før jul, heter det i meldingen fra SLF.

Fram og tilbake

I flere uker har det lyst blått for norsk pinnekjøttproduksjon, men gjennomgangstonen fra Nortura har vært at lammene er litt mindre enn ellers og sesongen litt forsinket, men at norske bønder kan levere tilstrekkelig. KLF har bestridt dette og søkt om senkede tollsatser, men fikk avslag torsdag 10. november:

– Vi klagde på dette vedtaket fordi det inneholdt flere faktafeil. Kanskje Nortura klarer å levere nok til sine produsenter, men våre medlemmer, de private aktørene, skal levere to tredeler av pinnekjøttet i år og de mangler rundt 10 prosent av lammene de hadde bestilt, sier markeds- og prognosesjef Endre Myhr i KLF til NTB.

Senest onsdag var det temaet oppe i Stortingets spørretime.

– Kan statsråden redegjøre for hva han vil gjøre for å unngå at man får for lite pinnekjøtt, spurte Frps landbrukspolitiske talsmann, Torgeir Trældal, og så på landbruks- og matministeren

Ifølge Handelsbladet gjentok Lars Peder Brekk Norturas forsikringer og lovet at det ville bli nok norsk lam. Dagen etter fikk pipa en annen låt på møtet til SLF, der klagene fra KLF ble behandlet.

Europeisk bææ

Allerede torsdag kveld var det hektisk aktivitet for å få på plass innkjøpsavtaler med utlandet. Nortura forventer at importen av ferskt lammekjøtt i hovedsak vil komme fra Nord-Europa.

– Vi håper kvaliteten på det som kommer er like god som på det norske lammet. De første leveransene er ventet inn til Jæren allerede mandag, sier Myhr.

Han anslår behovet til å ligge rundt 20.000 lam. SLFs tollreduksjon på nesten 11 kroner per kilo ferskt lam skal gi en pris på importert lam som tilsvarer prisen på norsk lammekjøtt. Dermed skal verken importører, produsenter, detaljhandel eller forbrukere lide for en svak norsk lammesesong.

Den eneste som kommer til å tjene ekstra her er Staten, som kan putte tollsatsen på 21,50 kroner per kilo lam rett i lomma.

Publisert:
Gå til e24.no