- Kronekursen ikke lenger noe stort problem

Møbelindustrien sier høy kronekurs var et større problem før i tiden.– Det er ikke noen krise det som har skjedd nå, sier Hjellegjerde-sjefen.

STØDIGERE KURS: Hjellegjerde har stadig mer av kostnadene i utenlandsk valuta. Høy kronekurs er dermed ikke like stort problem som tidligere, sier Hjellegjerde-skef Olav Inge Røyset.
  • Øyvind Henriksen
Publisert:

Eurokursen falt denne uken for første gang på åtte år under 7,50 kroner, etter at kronekursen styrket seg kraftig.

Les også: Dette betyr rekordkronen for deg

Tradisjonelt har høy kronekurs vært dårlig nytt for den norske møbelindustrien, men nå sier bransjen at det ikke er så ille. Kronekursen har rett og slett mindre betydning.

- Der er ikke noen krise det som har skjedd nå. Kronekursen er ikke lenger vårt største problem, sier administrerende direktør Olav Inge Røyset i Hjellegjerde.

Kjøper fra utlandet

Han forteller at selskapet nå har en stor andel av sine kostnader i utenlandsk valuta, og at det dermed har en naturlig valutasikring.

- Tidligere hadde vi relativt mye produksjon i Norge rettet mot eksportmarkedet. Vi har fremdeles produksjon for eksport, men hovedtyngden er utenfor Norge. I har dermed fått en valutaposisjon som gjør at vi er mindre utsatt for svingninger.

Ifølge Røyset eksporteres om lag halvparten av Hjellegjerdes produksjon til utlandet. Samtidig er rundt to tredeler av materialene som går med til produksjonen importert fra utlandet. Røyset sier endringene i valutasituasjonen har kommet særlig de tre siste årene.

- Vi har vel egentlig holdt på med dette allerede siden sommeren 2007, og vi har nå kommet i en posisjon der vi ikke er så følsomme.

Har sikret seg

Økonomidirektør Robert Svendsen i Ekornes sier svingningene i kronekursen ikke bekymrer ledelsen i selskapet.

- Denne type kortsiktige svingninger har ikke noen umiddelbare konsekvenser for oss. Vi er helt rolig i forhold til det som skjer nå, sier Svendsen.

Han forteller at selskapet de siste 20 årene har sikret seg mot denne type svingninger.

Robert Svendsen

- Vi har et hedgingprogram som går langt frem i tid.

- ­ Hvor lenge må kursen være høy før det blir et problem?

- Det må vare mer enn tre år, og det vil jo si at vi har tre år på å tilpasse oss.

I likhet med Hjellegjerde har Ekornes store deler av sine kostnader i utenlandsk valuta.

- Bortimot 90 prosent av materialet vi bruker kjøpes i utenlandsk valuta. I tillegg er markedsavdelingen plassert i de respektive landene de jobber mot, og kostnaden til dette er i utenlandsk valuta.

Les mer om kronekursen:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Sterkeste krone på 9 år kan føre til masseoppsigelser

  2. Kronerekord = billigere feriekos

  3. Fra konkurstrussel til bemanningsvekst for Hjellegjerde

  4. - Det kan bli en veldig god høst

  5. Industriens 10 kravtil statsminister-Erna (eller Jens)