Flynettsted: Norwegians Asia-ekspansjon rammes av utsatte Russland-forhandlinger

Det ser ikke ut til at det blir en løsning for Norwegians russiske floke med det første.

PÅ BAKKEN: Det danske flynettstedet check-in.dk melder at Norwegians planlagte ruter til Asia kan ha bli lagt på is etter at forhandlinger med russiske myndigheter har blitt utsatt.
 • Marius Lorentzen
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Forhandlingene mellom de skandinaviske landene og Russland har blitt utsatt, noe som gjør at Norwegian må utsette oppstarten av planlagte Asia-ruter, skriver check-in.dk (bak betalingsmur).

Ifølge bransjenettstedet skulle de skandinaviske landene opprinnelig starte forhandlinger med Russland i februar, men dette skal ha blitt utsatt til tidlig neste år.

Årsaken til at forhandlingene er viktige er fordi dagens luftfartsavtale mellom Russland og de tre skandinaviske landene fører til at det kun er SAS som får fly over deler av Russland, inkludert den viktige Sibir-korridoren som er raskeste vei å fly mellom Nord-Europa og flere destinasjoner i Asia.

Norwegian har kun én rute til Asia i dag, til Bangkok. Andre ruter er vanskelige å få til fordi man må fly en mye lenger rute enn det SAS, Finnair og andre selskaper kan ta.

Les også

Norwegian nærmere milliardsatsing i Argentina

Kommunikasjonsdirektør Anne Sissel Skånvik sier til E24 mandag at de ikke har blitt informert om noen utsettelse.

– Det er myndighetene som forhandler disse avtalene, sier Skånvik.

Vanskelig å etablere Asia-ruter

Norwegian og konsernsjef Bjørn Kjos har i lang tid jobbet for å prøve å få omgjort avtalen med Russland som gjør at det kun er ett flyselskap fra Skandinavia som får fly over de aktuelle områdene i Russland.

Samtidig flyr russiske fly over Norge en rekke ganger hver eneste dag på vei til USA og Nord-Amerika.

Saken fortsetter under bildet.

FLYENE RENNER INN: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian får levert 32 nye fly til flåten bare i år. Etter en massiv ekspansjon vestover fra Europa til USA, ønsker selskapet å etablere ruter til Asia. Arkivbilde.

Norwegian har de siste årene ekspandert kraftig med en rekke langdistanseruter til Nord-Amerika fra flyplasser i Skandinavia og store byer i Europa, som London og Paris.

Vil ekspandere

Norwegian ønsker på sikt å ekspandere langdistansesatsingen sin til flere asiatiske byer, og Singapore er blant de aktuelle destinasjonene.

Under et pressemøte i januar fortalte Kjos blant annet om at han på sikt kunne tenke seg å etablere ruter til India og regionen rundt, men at han da må få fly over Russland:

– I den regionen av verden bor det rundt 2,5 milliarder mennesker, men «alle» som drar til Europa i dag flyr med Midtøsten-selskapene (Qatar, Emirates, osv., journ.anm.). Klarer man å kortslutte deres dominans i dette markedet er det enorme muligheter, men for å få det til er Norwegian avhengig av at Russland åpner for overflyging, sa Kjos.

Les også

Kraftig passasjervekst for lavprisselskaper

Les også

Nå har Kjos hentet over én million bankkunder

Les også

Bransjenettsted: SAS vil ha ansatte over på deltid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Russland
 3. Bjørn Kjos
 4. Luftfart

Flere artikler

 1. Russisk delåpning for Norwegian

 2. Norwegian håper på diplomathjelp til å få fly over Russland

 3. Norwegian får fortsatt nei av Russland

 4. – Én av avtalene kommer på plass i løpet av kort tid

 5. Fraktet 94.736 amerikanere til Norge