Ut mot Fredensborgs «Stråselskap»: – Ekstremt misbruk

Eiendomsgiganten Fredensborg unngikk maksgrensen for hvor mange leiligheter man kan kjøpe i ett sameie. Jan Bøhler i Arbeiderpartiet vil stramme inn lovverket.

REAGERER KRAFTIG: Jan Bøhler (Ap) mener Fredensborgs utnyttelse av loven er svært uheldig.

Foto: Helge Mikalsen VG
 • Mathias Vedeler
Publisert:,

– Jeg synes det er en ekstremt misbruk av muligheten til å omgå loven. Det er veldig uheldig, sier Jan Bøhler, storbypolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Han viser til E24s sak om selskapet Fredensborg som bruker en komplisert selskapsstruktur til å unngå eierseksjonsloven.

I loven står det at det ikke er tillatt å kjøpe mer enn to leiligheter i ett sameie. Likevel eier Fredensborg 34 av 50 leiligheter i Maridalsveien 9 i Oslo.

Fredensborg har spredt leilighetene utover en rekke ulike selskaper, som heter blant annet heter «Stråselskap ANS» og «Snarveien ANS».

Les også

Mener Fredensborg utnytter smutthull i loven: - Sjokkerende

Krever innstramming

Jan Bøhler mener loven må strammes inn slik at dette ikke lenger blir mulig.

– Hvis det er lett å kjøpe opp leiligheter i sameier, gjør det at boligmarkedet blir enda mer overtatt av dem som kjøper sekundærboliger. Leiligheter forsvinner inn i hendene på dem som ikke er boligtrengende selv, men som ønsker å spekulere eller drive omfattende utleievirksomhet, sier Bøler.

Eierseksjonsloven skal fornyes og er til behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som planlegger å levere et forslag til Stortinget før jul.

Bestemmelsen om maksimalt to leiligheter pr. sameie er blant det som vurderes endret eller fjernet.

Et offentlig utvalgt anbefalte i 2014 å fjerne regelen fordi den ikke virker etter hensikten.

«En investor som vil kjøpe opp boligseksjoner kan gjøre det gjennom ulike aksjeselskaper som han kontrollerer eller ved bruk av stråmenn», skrev utvalget i sin rapport.

Les også

Fredensborg endrer praksis etter E24-avsløring

Vil dempe spekulasjon

Jan Bøhler i Arbeiderpartiet mener det er bedre å gjøre loven strengere fremfor å fjerne.

– Vi kan komme på ville veier hvis vi opphever den helt, sier han.

Han får støtte av stortingsrepresentant Karin Andersen i SV.

– At loven brytes, er ingen grunn til å fjerne den. Da må en lete etter andre reguleringer eller kontrollmuligheter som demper muligheten til spekulasjon. Man må øke innsatsen, ikke gjøre det ulovlige lovlig for å slippe arbeid, sier hun.

Gert-Fredrik Malt ved Universitetet i Oslo sier det vil være en smal sak for departementet å foreslå tilleggsregler som hindrer praksisen.

– At departementet ikke har gjort det, kan forstås som uttrykk for at departementet ikke ønsker regelen og derfor ikke vil medvirke til at den blir effektiv. Det er i seg selv oppsiktsvekkende, som en form for illojalitet mot lovgiver, sier Malt, som er amanuensis ved Institutt for privatrett.

– Jeg mener regelen har en funksjon og bør tas alvorlig. Man unngår maktkonsentrasjon i et boligsameie. Tanken bak loven er at det er uheldig at en person skal få dominerende innflytelse i forhold til de andre eierne, noe som undergraver demokratiet i sameiet, legger han til.

Utvalget som gikk gjennom eierseksjonsloven i 2014, mener imidlertid at en innstramming kan få utilsiktede konsekvenser. Utvalget trekker blant annet frem at familier kan miste muligheten til å eie flere leiligheter og bo i samme sameie.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ønsker ikke å kommentere hverken Fredensborgs praksis eller arbeidet med eierseksjonsloven.

– Må være en misforståelse

Fredensborgs advokat Christian Wefling reagerer sterkt på uttalelsene til Jan Bøhler.

– At en fremtreden, erfaren og respektert politiker som Jan Bøhler kan ha uttalt at dette er et «ekstremt misbruk», har jeg rett og slett vanskelig for å tro, så kunnskapsløs er han ikke, her må det være en misforståelse, skriver Wefling i en e-post til E24.

Han mener det ikke kan kalles en «omgåelse av loven» å kjøpe mange leiligheter gjennom ulike selskaper.

– Man har i forarbeidene til loven diskutert og konkludert med at dette skal være tillatt, og det er derfor ingen omgåelse av loven, skriver Wefling.

På spørsmål om hvorfor selskapet har valgt å bruke selskaper med navn som «Stråselskapet» og «Snarveien», svarer han:

– Den historiske bakgrunnen for selskapsnavn som «Stråselskapet», «Snarveien», «Olav den heldige», «Opp som en løve», «Ned som en skinnfell», kjenner jeg ikke til. Ulovlig er det i hvert fall ikke. Mer humoristisk vil jeg si.

Wefling skriver også at Fredensborg ikke har makt til å gjøre som de vil i sameiet fordi eierseksjonsloven «setter en stopper for at flertallet bruker sin makt til å skaffe seg urimelige fordeler på andre sameieres bekostning».

Fredensborg har over 4000 leiligheter i Oslo-området og er Norges største utleieselskap. Selskapet eies av milliardær Ivar Erik Tollefsen (55), som er blitt en av Norges rikeste menn på eiendomsvirksomheten.

Les også

Norges største utleieselskap endrer praksis etter E24-avsløring

Les også

– Det var ikke særlig hyggelig

Les også

Venstre snuser på boligskatt

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Bolig
 4. Jan Tore Sanner
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Mener Fredensborg utnytter smutthull i loven: - Sjokkerende

 2. Får beholde «stråmannselskap»-smutthull

 3. Regjeringen vil forby boligkjøp-stråmenn

 4. Annonsørinnhold

 5. Eiendomstopp om salget av USAs tidligere ambassade:
  – Sjelden at det kommer slike bygg for salg

 6. – Opphever man den nå, er det grunn til å tro at det vil fyre opp prisene