Tap på opptil 70 mill. i 2017: – Vi kuttet fra dag én

Tilbords håpet å snu minus til pluss, men kampen ble tøffere enn først antatt.

KJØKKENGIGANT: Tilbords hadde på tidspunktet de gikk konkurs 107 butikker rundt omkring i Norge. Det er fremdeles usikkert hva som skjer med butikkene videre, og enkelte franchisetagere sier de driver videre.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

De siste seks ukene har 15 Tilbords-butikker blitt avviklet, og mandag ble det spikeren i kisten for resten av kjeden også.

– Når vi nå kan konstatere at antatt tap og nedskrivninger blir mellom 60 og 70 millioner kroner, hadde vi ikke noe annet valg enn å melde oppbud, sier daglig leder i morselskapet Tirag Odd Sverre Arnøy til Finansavisen.

Det var eierne av Kitch'n som for tre måneder siden tok over Tilbords og Rafens fra oppkjøpsfondet Herkules i håp om å snu tap til friske inntekter, men jobben ble for tøff for begge kjeder. Rafens meldte oppbud allerede sent i januar.

Kuttet

– Vi har jobbet for å kutte kostnader fra dag én, men summen er mye verre enn forventet. Vår eier vil ikke ta ansvar for et så stort tap ved å skyte inn mer kapital, sier Arnøy til Finansavisen og legger til at han mener Tilbords hadde gått konkurs også med Herkules som eier dersom ikke mer kapital hadde blitt tilført kjeden.

Les også

De eier 120 fysiske butikker: Ingen omsetningsvekst i butikkene, netthandel får skylda

Tilbords har i dag 84 franchisedrevne og 22 egeneide butikker med godt og vel 400 ansatte.

Allerede fredag kunne E24 melde at morselskapet Tirag hadde sluttet å betale kreditorene, og konsernet sendte ut beskjed til både franchisetagere, leverandører og ansatte at konsernet var avhengig av finansiering.

Tirag-konsernet uttalte også tidlig i februar at 2017 blir første året uten omsetningsvekst siden 2009 – og netthandelen fikk skylda.

Resultatet fra alle butikkene drift i 2017 vil ende på minus 30 millioner kroner.

Les også

Tirag-konsernet har sluttet å betale kreditorene – trenger finansiering

Stor usikkerhet

Ikke alle butikkene i Tilbords-kjeden går med underskudd, og flere av de franchisedrevne butikkene vil leve videre.

På grunn av konkursen har varestrømmen til butikkene blitt stanset, og har satt franchisetagerne i en vanskelig situasjon.

Franchisetagere E24 har snakket med sier at det er stor usikkerhet i gruppen.

– De fleste butikkene klarer seg uten vareflyt fra Tirag en uke eller to. Men når du selger 75 -80% prosent varer enten distribuert av Tirag eller EMV eid av Tirag, så vil det fort bli vanskelig, sier en franchisetager som ønsker å være anonym.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Netthandel

Flere artikler

  1. Tirag-konsernet har sluttet å betale kreditorene – trenger finansiering

  2. Tilbords er konkurs

  3. Tirag-bostyrer: – Flere større aktører har meldt sin interesse

  4. I drift siden Karl Johans tid: Rafens melder oppbud

  5. De eier 120 fysiske butikker: Ingen omsetningsvekst i butikkene, netthandel får skylda