Cruiseskip i Norge slipper ut dobbelt så mye som Hurtigruten

En beregning av utslippene fra den internasjonale cruisenæringen i norske farvann viser at tallene er dobbelt så høye som de fra Hurtigruten.

CRUISETRAFIKK: AIDAsol fra AIDA Cruises, her på vei ut fra Ålesund, er et av mange internasjonale cruiseskip som beveger seg i norske farvann.
Publisert: Publisert:

Totalt tilsvarer utslippene av CO2 fra cruiseskipene omtrent 3 prosent av Norges årlige utslipp fra innenlandstransport, skriver Adresseavisen.

Aldri før har det vært beregnet hvor mye CO2 den internasjonale cruisenæringen i Norge slipper ut, fordi internasjonal skips- og luftfart ikke omfattes av reglene for hvordan stater rapporterer sine utslipp.

Forskningsinstituttet Vestlandsforskning har derfor fått i oppgave å gjøre beregningene, skriver avisen. Tallene er ennå ikke publisert vitenskapelig, men metoden er både publisert og kvalitetssikret.

Les også: De villeste valutaene i verden (for abonnenter)

Utslippet på omkring 170 millioner liter brennstoff, mer enn dobbelt så mye som Hurtigruten, skjer hovedsakelig til havs, med omkring 80 prosent, mens 20 prosent av utslippene skjer mens cruiseskipene ligger til kai.

– Vi lager en modell som gjør at man kan vite hvilke virkemidler som er rett å bruke de ulike stedene for å få en bærekraftig næring. Noen steder er landstrøm svaret, men det krever betydelige investeringer fra myndighetene. Andre steder må man redusere antall båter – eller senke farten. Dette er billigere virkemidler, sier seniorforsker Carlo Aall ved Vestlandsforskning til Adresseavisen.

Les også

Norsk næringsliv tar grep for å kutte ut plast

Les også

Rolls-Royce vinner milliardkontrakt med Hurtigruten

Les også

– Departementet truet med å kutte rutepakker

Publisert: