Ica og Coop er taperne i butikkrigen

Både Coop og Ica faller. Dersom utviklingen fortsetter kan Ica være utradert om få år.

TAPER: Ica-sjef Thorbjørn Theie sliter med å forvare kjedens markedsandeler i Norge.
  • NTB
  • E24
Publisert:

Norgesgruppen økte salget med 5,8 prosent i løpet av første halvår, en kraftig vekst sammenlignet med markedet som vokste med 2,1 prosent. Markedsandelen til Norgesgruppen er nå 39,9 prosent.

Rema 1000s markedsandel økte til 27,4 prosent i første halvår.

Det betyr at plassen er mindre for de to konkurrentene Ica og Coop. Markedsandelen til Ica har falt til 10 prosent og vil trolig være nede på 9-tallet før året er omme. Dersom utviklingen fortsetter kan Ica være utradert om få år, skriver finansavisen.

Taper 20 millioner i uka

Ica Norge har opplevd kronisk røde tall de siste årene. Fra 2008 til 2012 er tapet på bunnlinjen cirka en milliard i året for den svenske kjedens norgesavdeling.

Ica Norges ledelse har tidligere i år snakket om at de taper 20 millioner kroner i uken. I det første halvåret av 2013 forsvant 15 millioner per uke i tap.

Nordmenn legger stadig igjen mindre i Rimi og Ica Supermarked, noe som senker resultatet til eierne i Ica Norge:

Netto omsetning endte på 7,531 milliarder kroner i første halvdel av inneværende år. Det er ned fra 9 milliarder samme periode i 2012.

Driftsresultatet endte på 398,87 millioner kroner i underskudd. Til sammenligning var underskuddet første halvår av 2012 på 272,6 millioner kroner.

Kan få to innkjøpsfraksjoner

Ica inngikk tidligere i år en omstridte samarbeidsavtale med Norgesgruppen.

Avtalen, som innebar at de skulle samarbeide om innkjøp og distribusjon, skulle sikre Ica lavere innkjøpspriser i Norge. Dermed håpet de å snu de røde tallene i regnskapene til overskudd.

Konkurransetilsynet har varslet at de vil bestemme seg for om avtalen får grønt lys først 10. januar 2014. Men Fornyingsdepartementets har gitt partene sitt ja til et midlertidig innkjøpssamarbeid.

Dersom Norgesgruppen og Ica får grønt lys av Konkurransetilsynet, kan Rema 1000 og Coop ende opp med å finne hverandre. Dermed kan det være to innkjøpsfraksjoner i løpet av kort tid, sier en kilde til Finansavisen.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Millionene renner ut av Ica Norge

  2. Dette håndtrykket setter et foreløpig punktum for dagligvarekaoset

  3. - Et voldsomt nederlag for Reitan

  4. Coop sluker Ica i Norge

  5. Selger til rivalen for å få gjennom Ica-avtalen