Hudfletter «råtten» stat

«Med mindre man begår underslag eller seksuelle overgrep, sitter man trygt i det offentlige Norge»

KRITISK: Kristian Siem slår til i en kronikk i Dagens Næringsliv.

Espen Braata
  • E24
Publisert:

Det skriver investor Kristian Siem i en kronikk i fredagens utgave av Dagens Næringsliv.

I kronikken hevder han at feil og tabber som i verste fall koster liv og store millionbeløp tillates i offentlig sektor, uten at det får konsekvenser for de skyldige - mens reaksjonene er betydelig strengere om lignende feil gjøres i det private næringsliv.

Siem tok pennen fatt etter at en inspektør i Arbeidstilsynet er dømt til å betale investor Eigil Stray Spetalen saksomkostninger på en million kroner for «uriktige», «misvisende» og «rettsstridige» uttalser i media, etter et tilsyn av arbeid på investorens fritidseiendom.

Les også

Siem: Tjenestemenn i staten synes å stå fritt til å misbruke sin makt

Siem reagerer sterkt på at Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsens håndtering av saken, hvor han mener hun har gått for langt i å forsvare ansatte som har gjort feil.

«Hvilke signaler sender Svendsen til egne medarbeidere når hun strekker seg til det ytterste for å holde medarbeidere som bryter loven, interne instrukser og alminnelig folkeskikk skadesløse for konsekvensene av deres handlinger?», spør Siem, ifølge kronikken i Dagens Næringsliv.

Han mener saken illustrerer et system hvor «enkeltborgere og nærings­livet utsettes for stadig sterkere kontroll, sanksjoner og inngrep (...) I offentlig sektor tillates feil og tabber».

Arbeidstilsynsdirektør Ingrid Finboe Svendsen sier i Dagens Næringsliv at den aktuelle inspektøren «utførte sitt oppdrag for Arbeidstilsynet, og det er derfor Arbeidstilsynet som arbeidsgiver stilte som partshjelper i saken».

Dette er ikke første gang Siem kommer med denne typen beksyldninger mot holdningene i offentlig sektor. Han hevdet det samme i etterkant av frifinnelsene i den såkalte Transocean-saken.

Les også:

Slik omgår Rec Børsen, og setter småaksjonærene sjakk mattSpetalen kan tjene 390 millioner kroner på Rec Solar-salgetAkvariet i Bergen får refs av ArbeidstilsynetAp hevder Eriksson fusker med arbeidsforskningArbeidstilsynet slakter forslag til ny arbeidsmiljølovSiem redder verft fra pengeskvisSiem: Tjenestemenn i staten synes å stå fritt til å misbruke sin maktPublisert:

Flere artikler

  1. Arbeidstilsynet hevder byggfirma betalte 55 kroner i timen

  2. Spytter inn penger i tekfond som henter 522 millioner

  3. Rekordutlysning på 185 millioner til forskning i offentlig sektor

  4. Nortura-sjefen må gå etter «manglende resultatoppnåelse»

  5. Kilder til VG: Svendsen opplevde at hun ble irettesatt for å være «for synlig»