Hurtigruten er i hardt vær. Alle cruiseskipene ligger til kai inntil den pågående smittesituasjonen er avklart. Dessuten har coronapandemien sørget for at reiser for svært betydelige beløp ble kansellert gjennom våren.
Hurtigruten varslet fredag 31. juli at det hadde oppstått to smittetilfeller på Hurtigruten-skipet «MS Roald Amundsen». Utover kvelden økte smittetallene. Dagen etter meldte konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten at 33 ansatte hadde testet positivt for Covid-19.
Hurtigruten ble kjent med det første smittetilfellet onsdag 29. juli. Først to dager senere begynte arbeidet med å varsle passasjerene.
Hurtigruten avtalte med Folkehelseinstituttet onsdag 29. juli at de skulle informere passasjerene. To dager senere forsto FHI at avtalen var brutt.
De siste tallene viser at 41 besetningsmedlemmer og 21 passasjerer fra «MS Roald Amundsen» er bekreftet smittet av coronaviruset. Et stort flertall av mannskapet som er smittet er filippinske. Alle som var om bord er satt i karantene.
Smittetilfellene har svekket tilliten til Hurtigruten. Den ble ikke bedre da VG kunne melde at Hadsel kommune allerede onsdag 29. juli ville sende ut en melding at en av deres innbyggere var blitt smittet på et Hurtigruten-skip - der rederiet fikk fjernet selskapet fra pressemeldingen.
«Hurtigruten ønsker ikke at dette skal komme ut. Dette etter samtale med deres kommunikasjonsansvarlige. De ønsker å ha kontroll på dette selv», skrev en smittevernlege i Hadsel kommune i en e-post til Folkehelseinstituttet, ifølge VG.
Helseminister Bent Høie reagerte «kraftig» på hemmeligholdet. Regjeringen har siden strammet inn på cruisetrafikken.
Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam har lagt seg flat og beklaget det som har skjedd.
DNV GL skal gjennomføre en uavhengig gransking, på initiativ fra rederiet.
Britiske TDR Capital sitter på nærmere 81 prosent av aksjene. Petter Stordalen og Trygve Hegnar er også inne på eiersiden.
Ingen av eierne ville svare på tillit-spørsmål i første omgang. Senere har styreleder Hegnar uttalt at styret har full tillit til konsernsjefen.
Selv om smittetilfellene har skapt trøbbel for rederiet, kom virusutbruddet knapt på et verre tidspunkt. August til november er nemlig «hovedvinduet» for bestillinger. Rederiet har allerede lagt bak seg en tung vår med full brems i reiselivet.
Egenkapitalen er barbert. Gjelden, omregnet til norske kroner, beløper seg på 14 milliarder, medregnet kriselånet tatt opp i juni. Analytikere omtaler rederiet som «høyt belånt», men tror ikke gjelden vil velte selskapet.
6. august varslet politiet at de hadde startet etterforskning og avhør.
7. august blir det kjent at driftsdirektør Bent Martini trer ut av konsernledelsen midlertidig, etter initiativ til selskapet. Han var om bord i seilasen med MS Roald Amundsen på familieferie.
Publisert:

E24 er avhengig av tips fra våre lesere. Ta gjerne kontakt med oss om du har informasjon som kan være nyttige i saken.

Vi oppdaterer deg med de siste nyhetene om Hurtigruten. Les alle saker vi publiserer om rederiet her.

Les på E24+

Derfor seiler turistene med Hurtigruten

Les også

Hurtigruten lastet med lån: Har doblet gjelden på under to år

Publisert:

Her kan du lese mer om