Folkehelseinstituttet fraråder reiser til Nord-Italia - Norwegian fortsetter å fly

Norwegian opplyser tirsdag at de kansellerer 22 flyginger mellom USA og Europa. Samtidig fortsetter selskapet å fly til Milano i Nord-Italia, som er et av stedene FHI ber nordmenn om å unngå.

HARDT RAMMET: Milano i Lombardia er en av byene som er hardt rammet av coronaviruset.
Publisert:

Torsdag opplyser Norwegian at de kansellerer 22 avganger på langrutene mellom USA og Europa fra 28.mars til 5.mai.

Årsaken er redusert etterspørsel på rutene, som følge av coronaviruset.

Foreløpig går flyginger fra Norge til Nord-Italia som normalt, til tross for at dette er regionen i Europa der flest er smittet eller døde av viruset.

– Mange har bestilt reise med oss til Milano og mange ønsker fortsatt å reise. Så lenge flyplassen er åpen og Utenriksdepartementet ikke har utstedt reiseråd, flyr vi som normalt, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

Tirsdag opplyste SAS at de stanser alle sine flyginger til Nord-Italia.

Beslutningen ble tatt etter at det danske utenriksdepartementet kom med nytt reiseråd, der de ber reisende om å unngå alle unødvendige reiser til regionene på grunn av coronaviruset.

I tillegg har en rekke andre flyselskaper meldt om kanselleringer og færre flyvninger til de italienske byene.

Les også

SAS stanser alle flygninger til Nord-Italia

– Ikke innført forbud

Tirsdag opplyste Folkehelseinstituttet at de inntil videre råder nordmenn til å unngå reiser til Lombardia-regionen, hvor Milano ligger.

– Det er opp til hver enkelt av oss å vurdere om vi ønsker å reise og hvor vi ønsker å reise. Det er viktig å presisere at det ikke er innført noe forbud mot reiser til Italia, sier Lasse Sandaker-Nielsen.

Han viser videre til at flyplassen i Milano er åpen, og at en rekke flyselskaper har flyginger til byen torsdag morgen.

– Blant andre Lufthansa, AirFrance/KLM, Alitalia og British Airways.

Norwegian understreker at selskapet følger situasjonen tett og gjør fortløpende vurderer på hvorvidt de skal gjøre ytterligere endringer i ruteprogrammet.

– Danske UD endret sitt reiseråd tirsdag, og fraråder nå blant annet reiser til Veneto. Vil dette gå ut over Norwegians flyginger fra København til Venezia fra 1.april?

– Vi har en kontrakt med våre kunder som betyr at vi skal fly dem til sine destinasjoner, slik også de fleste andre store europeiske flyselskaper gjør. Den avtalen har vi til hensikt å opprettholde så langt det er mulig og så lenge flyplasser er åpne og myndighetene ikke innfører innreiserestriksjoner. Å forsøke å skape et inntrykk av at vi ikke prioriterer sikkerhet er både feil og spekulativt, sier Sandaker-Nielsen.

Les også

Norwegian kansellerer 22 avganger på grunn av viruset

Strengere

Utenriksdepartementet understreker at deres råd dreier seg om mer enn smittefare, og at deres reiseråd ofte gjelder krig og uroligheter.

– Det er viktig å huske på at FHIs råd er helsefaglige råd, mens det UD kaller reiseråd gjelder mer enn smittefare, sier pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde til E24.

– Hvorfor fraråder ikke UD reiser til Nord-Italia når FHI mener nordmenn må unngå å reise dit?

– Dette er noe vi vurderer fortløpende. Vi er selvsagt i tett kontakt med andre land. Når det gjelder Nord-Italia, så er vi på linje med Sverige, imens Danmark har gjort noe annet.

– Hvem skal man høre på? FHI eller UD?

– Nordmenn må gjøre sine egne vurderinger. Sånn er det alltid, sier hun.

Vurderer å innføre restriksjoner

På en pressekonferanse torsdag opplyste helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet at det kan bli aktuelt å innføre restriksjoner for fly som kommer til Norge fra enkelte land.

– Det vi skal se på nå, er om det er grunn til å treffe egne vedtak eller å tilrå operatører at man ikke skal ha reiser fra gitte områder, sier Guldvog under en pressekonferanse torsdag.

Han vil ikke si hvilke land det eventuelt er snakk om.

Les også

United Airlines kutter i kapasiteten etter virusutbruddet

Dette dekker forsikringen

Europeiske Reiseforsikring viser i sine vilkår både til FHIs og UDs reiseråd.

– Når UD fraråder nordmenn å reise, som sitter langt inne, er det noe vi tar på høyeste alvor. Da skal man unngå å reise dit og vi dekker da naturlig nok avbestillinger i 14 dager etter rådet utstedes, forklarer Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, en del av If.

Så lenge FHI fraråder reiser til Nord-Italia, dekker forsikringsselskapet også avbestillinger til dette området frem til 17.mars.

Les også

Flyselskaper vil slippe å corona-kompensere passasjerer

– Vi dekker også avbestillinger når FHI kommer med sine reiseråd, men så lenge ikke UD følger dette vil forsikringen være gjeldende dersom noen likevel reiser – også når det gjelder eventuell karantene beordret av lokale myndigheter, sier han.

Dette endrer seg imidlertid dersom Utenriksdepartementet endrer sitt reiseråd.

– Da følger vi naturligvis etter, sier Handeland.

Han understreker at de ikke utvider frister for avbestilling dersom UD skulle kommer med reiseråd til de samme områdene som FHI.

– Ergo må avbestillinger til områdene i Nord-Italia, samt Sør-Korea, må skje innen 17. mars. Skulle UD derimot komme med reiseråd gjeldende for nye land eller områder, forholder vi oss fortløpende til dette, sier Handeland.

Les også

Frp og Ap ber Sanner ha corona-grepene klare: – Bare et spørsmål om tid

Publisert: