Go-Ahead-sjef: Ingen togansatte vil miste jobben

Direktøren for Go-Ahead i Norden sier de vil kutte kostnader i norsk jernbane, uten noen umiddelbare planer om oppsigelser.

TOGSJEF: Magnus Hedin fra Go-Ahead under tildelingen av den første trafikkpakken som er lagt ut for konkurranse om togtrafikken i Norge. Han sier ingen vil miste jobben om bord på togene slik det ser ut i dag.
Publisert:

– Dette er en stor dag for oss, det er helt fantastisk, sier en entusiastisk direktør i Go-Ahead Nordic, Magnus Hedin, om kontrakten selskapet har fått om å drive Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen.

Kontrakten har en løpetid på 10 år, og er totalt verdt 7,5 milliarder kroner for selskapet.

Selskapet leverte et bud som var 21 prosent billigere enn nærmeste konkurrent, ifølge Jernbanedirektoratet.

Direktør Hedin sier det skal kuttes kostnader, men ikke av den menneskelige typen.

– Vi kommer til å ha samme tjeneste om bord som det er i dag. Vi har hatt en god dialog med Jernbanedirektoratet om tilbudet.

– Hvor skal da pengene spares inn?

– Vi har gjort grundige analyser, og mener det er mulig og kutte andre kostnader. Vi vil sammen med de ulike ansatte om bord finne ut av hvordan vi kan effektivisere driften.

Han refererer også til selskapets inntekts- og utgiftsmodeller som brukes av selskapet verden over, sier den svenske togsjefen.

Les mer: Blåmandagen det sa bråstopp for Go-Ahead (+)

Les også

Briter slo NSB om norske jernbanestrekninger

Mye penger å tjene på norsk jernbane

Go-Ahead-direktøren er mye mer opptatt av inntektsmulighetene som finnes i det norske markedet, enn pengene som må spares ved å gjøre jobben langt billigere enn den gjøres i dag.

– Basert på våre analyser, blant annet gjort av eksterne eksperter, er det stor oppside på inntektssiden på Sørlands, Arendals – og Jærbanen, sier Hedin som mener det samme gjelder andre strekninger i Norge.

På spørsmål om hvordan dette vil påvirke billettprisene, sier direktøren følgende:

– Det kan bli en annen type billetter, vi har en prisstrategi, men den vil jeg ikke gå inn på her.

Go-Ahead er opprinnelige britisk, men har opprettet et nordisk selskap for å by på kontrakter i blant annet Norge.

TILDELING: Magnus Hedin (f.v.), Ulrika Mebius og Cathrine Elgin fra Go-Ahead under tildelingen av kontrakten som sikrer selskapet 7,5 milliarder kroner i inntekter over ti år.

Vil by på flere strekninger

Neste strekning som skal kjempes om er Dovrebanen og Nordlandsbanen.

Både Go-Ahead og det statseide svenske togselskapet SJ (tidligere Statens Järnvägar) som tapte kampen om Sørlandsbanen sier de vil kjempe om nye kontrakter i Norge, og sistnevnte sier de også vil by på Dovre- og Nordlandsbanen.

Hedin i Go-Ahead sier det både er mer og mindre lønnsomme ruter enn den de onsdag vant, og at de virkelige pengene er å hente i de store byene.

SJ mener det er for tidlig å si hva som gjorde at de tapte konkurransen mot Go-Ahead om å få drive Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen:

– Vi må se på og vurdere den beslutningsgrunnlaget som Jernbanedirektoratet etter hvert vil presentere for oss, sier pressesjef Tobbe Lundell i SJ til E24.

– SJ og NSB tapte mot Go-Ahead, er dere for dyre?

– Jeg vil ikke si det på den måten, det får stå for Jernbanedirektoratets regning. De sa til slutt at det var prisen som avgjorde til slutt. Prisen skulle opprinnelig telle 40 prosent, men dette får direktoratet redegjøre for, sier Lundell.

– Hva tenker dere om at Go-Ahead var 21 prosent lavere?

– Vi får vurdere dette når vi får vite mer om grunnlaget for avgjørelsen, og se hvordan vi kan lære mer, sier han.

Les også

Fraktselskap varsler konkurs på Oslo Lufthavn: – Forhåpentligvis er det noen som kan ta over

Strekker ut armene til de ansatte

Tillitsvalgte E24 har snakket med spente på det nye togselskapet, og er redde for at selskapet skal kutte i bemanningen, slik de har gjort i England.

Det har nå sjefen selv avvist – i hvert fall inntil videre.

Hedin sier han håper flest mulig velger overgang til Go-Ahead, og sier hvem som helst må ta kontakt om de har spørsmål, og at han forstår at de er spente på at det kommer en ny aktør.

– Vår ambisjon er å forbedre kundeopplevelsen og lokke flere kunder til togene. Da er det viktig at vi som jobber om bord er fornøyde og stolte med tilbudet. Jeg ønsker velkommen all dialog og spørsmål fra NSB-ansatte.

Publisert:

Her kan du lese mer om