Full krise i Wow Air – dropper fusjonen med Icelandair

Få uker etter avtalen ble annonsert har den gått i vasken.

DROPPER FUSJON: Den islandske flyplanen gikk ikke som planlagt
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Icelandair og Wow Air har nå ha blitt enige om å droppe fusjonsplanene, ifølge en børsmelding fra Icelandair torsdag.

Begge selskapene, men særlig Wow Air, har slitt i det tøffe flymarkedet. Den opprinnelige planen som ble annonsert i starten av november var at Icelandair skulle kjøpe opp Wow Air med betaling i Icelandair-aksjer.

For ambisiøs plan

Icelandair skriver at de ikke tror alle vilkårene i oppkjøpsplanen ville blitt innfridd innen aksjonærene i Icelandair skulle stemme over oppkjøpet på en ekstraordinær generalforsamling fredag.

– Derfor er det lite sannsynlig at styret i Icelandair Group kan anbefale aksjonærene at de stemmer for oppkjøpsavtalen. Styret har ingen intensjon om å foreslå en utsettelse av avstemmingen for aksjonærene, skriver Icelandair.

– Både styrene og ledelsen i begge selskapene har jobbet med dette prosjektet med gode intensjoner, og konklusjonen er meget skuffende. Vi vil takke Wow Air-ledelsen for et godt samarbeid, sier konstituert konsernsjef i Icelandair Group, Bogi Nils Bogason.

– Det var klart helt fra starten av det var en ambisiøs oppgave å imøtekomme alle vilkår i oppkjøpsavtalen på så kort tid, sier Wow Air-sjef og grunnlegger Skúli Mogensen.

Les også

Flyfusjon på Island: Icelandair sluker Wow Air med egne aksjer som betaling

Måtte levere tilbake fly på tirsdag

Mens Icelandair har opplevd en kraftig reduksjon i resultatene sine, og har måttet be kreditorene om midlertidig fritak fra lånekrav, er det full krise i Wow Air.

Selskapet hentet så sent som i september inn 60 millioner euro (584 millioner kroner med dagens kurs) i et obligasjonslån med hjelp fra det norske meglerhuset Pareto, men nå ser det ut som selskapet har alvorlige finansielle problemer.

Det islandske selskapet returnerte tirsdag fire fly tilbake til leasingselskapet og mangler minst 165 millioner kroner i likvider, ifølge Check-In.dk.

Før nyheten om at fusjonen droppes, sa Sydbank-analytiker Jacob Pedersen til nettstedet at han er overrasket over at situasjonen i selskapet har blitt så dramatisk at man sliter med å holde selskapet i luften før en sammenslåing med Icelandair:

– Stort sett alle parter bør ha en interesse i å få til sammenslåingen. Kreditorene har ingen interesse av at Wow Air går konkurs, sa Pedersen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Luftfart

Flere artikler

  1. Icelandair overtar islandske Wow Air

  2. Prøver på nytt redningsforsøk for Wow Air i helgen

  3. I brudd med lånevilkårene

  4. Klarte ikke å redde Wow Air

  5. Icelandair går i forhandlinger med kreditorene