Etterspørselen falt med oljeprisen: Nå vil Nigeria igjen ha norsk tørrfisk

Etter oljebremsen falt eksporten av tørrfisk til Nigeria bratt. Men nå kan trenden ha snudd.

PÅ MARKEDET: Dette bildet av norsk tørrfisk ble tatt da norske eksportører og tidligere statssekretær Ronny Berg var på besøk i Lagos i Nigeria i april 2017.

Foto: Norges sjømatråd
Publisert:

Norge eksporterte tørkede hvitfiskprodukter til en verdi av 917 millioner kroner i 2017, en økning på ti prosent fra året før.

Innenfor denne kategorien er det spesielt en del av fisken som har hatt en stor økning, tørkede fiskehoder. Volumøkningen for tørkede hoder var i 2017 på 71 prosent til 11.369 tonn, og en verdiøkning på 81 prosent til 183 millioner kroner.

Denne økningen kommer spesielt av eksporten til det afrikanske landet Nigeria.

– Nigeria har historisk sett vært et viktig land for norsk sjømat. Tørrfiskeksporten dit startet så tidlig som i 1890-årene, forklarer Trond Kostveit, som er prosjektleder for Sør- og Vest-Afrika i Norges sjømatråd.

Nødhjelp

Norsk tørrfisk ble også fløyet inn som nødhjelp til sultrammede områder i landet under Biafrakrigen på 60-tallet.

Dette er noe av årsaken til at sjømatrådet for om lag to år siden begynte et eget prosjekt i Sentral- og Vest-Afrika.

LANG REISE: Importen av tørrfisk har en lang historie i Nigeria.

Foto: Norges Sjømatråd

– Eksportvolumet har variert veldig, men de beste årene var i 2014 og 2015. Da lå eksporten til Nigeria på rundt en milliard, halvparten tørrfisk og den andre halvparten makrell, sier Kostveit.

Men eksporten til Nigeria fikk seg en nedtur samtidig som oljeprisen falt. Nigeria er Afrikas største oljeprodusent.

Den lokale valutaen naira ble devaluert, og nigerianske myndigheter innførte en mer restriktiv importpolitikk, for å promotere lokal oppdrettsnæring.

Det rammet importen av norsk sjømat. Fra 2015 til 2016 gikk eksporten av norsk sjømat til Nigeria ned med 51 prosent.

Men nå har altså trenden snudd.

Valutaen

– Myndighetene har klart å stabilisere valutaen, så det igjen har blitt tillit i markedet. Når det svinger veldig blir det en risiko for importører å kjøpe inn varer, fordi at man ikke kan være sikker på at man får kjøpt til en god kurs, sier Kostveit.

PROSJEKTLEDER: Trond Kostveit er prosjektleder for Vest- og Sentral-Afrika i Norges SJømatråd, og han håper at eksporten av tørrfisk til Nigeria nå har snudd igjen.

Foto: Sjømatrådet

Likevel faller eksporten av hel tørrfisk. Spesielt til Italia, som tradisjonelt har vært det landet det har blitt eksportert mest tørrfisk til, men også til Nigeria og USA. Eksportverdien på produkter av hel tørrfisk var på 647 millioner kroner i 2017, noe som er en nedgang på fem prosent sammenlignet med året før.

Årsaken til at det er hodene som er mest populære i Nigeria, tror Kostveit er at dette er billigere enn andre deler av fisken.

Les også

Ny rekord for norsk sjømateksport

Dokumentarer

Mot slutten av 2017 fikk prosjektet fra Norges sjømatråd resultater. I november ble en dokumentar om norsk tørrfisk og Nigeria vist på Nigerias største TV-kanal, og BBC har selv laget en dokumentar om temaet.

– Det er veldig bra reklame. Håper det bidrar til mer kjennskap til norsk tørrfisk. Tradisjonelt har det vært mest populært med norsk tørrfisk sørøst i landet, men vi ser ingen grunn til at det ikke skal være like populært i hele landet, sier Kostveit.

Nigeria har 180 millioner innbyggere, og har ifølge sjømatrådet et underskuff på opp imot 2 millioner tonn sjømat i året.

Les også

Analytiker: – Siste rekordår for sjømateksport på en stund

Les også

Kina halverer tollsatsene for sjømat

Les også

Svenske fiskere håper på norsk drahjelp etter brexit