Bloomberg: Dette er verdens mest innovative land

Innovasjon Norge er fornøyde så lenge Norge holder seg i toppen.

«BALLONGFIE»: En kvinne tar et ballongbilde under nyttårsfeiringen i Seoul. Sørkoreanere er ifølge Bloomberg verdens mest innovative.

Kim Hong-ji Reuters
Publisert:,

I Bloombergs årlige Innovation Index kommer det frem at Sør-Korea har verdens mest innovative økonomi for tredje året på rad. Rangeringen baserer seg på flere indikatorer, blant annet offentlige investeringer i forskning og utvikling, konsentrasjon av forskere og ingeniører, antallet høyteknologiske virksomheter, produktivitet og antallet patenter som registreres. Tyskland, Sverige, Japan og Sveits følger på de fire neste plassene.

Best på produktivitet

Norge ligger på en 14.-plass, men det er stor variasjon i hvordan landet rangeres innenfor de forskjellige indikatorene.

– Slike indekser er ingen eksakt vitenskap, og det er forskjellig hvilke indikatorer som legges til grunn for slike lister, men trenden er at Norge holder seg stabilt i slike undersøkelser, forteller Per Koch, Spesialrådgiver i Innovasjon Norge.

Koch sier videre at Innovasjon Norge følger med på denne typen innovasjonsindekser, og han mener at man skal være fornøyde så lenge Norge holder seg i toppsjiktet.

Les også

Rekordstor pågang for gründerpenger

Norge er høyest rangert av alle landene på Bloombergs liste når det kommer til produktivitet. At Norge er på toppen av produktivitetsrangeringen, kan endre seg i fremtiden når oljeinntektene reduseres, forteller Koch.

– Redusert BNP kan bli et problem på produktiviteten, men da blir det enklere å score høyt på for eksempel forskning, sier han.

Med redusert BNP vil det bli lettere å oppnå en høyere prosentvis andel som brukes på forskning. Koch tror dog ikke det vil bli store endringer for Norges del på slike rangeringer i fremtiden.

– Norge kan kanskje falle noe på kort sikt, men på lang sikt tror jeg det holder seg stabilt, sier Koch.

Les også

Starter gründerkurs for flyktninger: – Vi må ta dem på alvor

STØRST: Samsungs omsetning tilsvarer omlag 25 prosent av Sør-Koreas BNP, og er en viktig årsak til at landet topper Bloombergs Innovation Index.

Alex Wong Afp

Sverige best i Norden

Norge ender opp et godt stykke bak våre nærmeste naboland. I tillegg til Sverige, havner Norge bak både Finland (7) og Danmark (9). På tross av at Sverige er øverst av de nordiske landene, mener Koch at det er mer interessant å se til Finland når det kommer til lærdom Norge kan dra nytte av fremover.

– Selv om de nordiske landene har veldig like rammebetingelser, har vi også veldig ulike næringslivstrukturer. Finland har allerede vært gjennom en stor omstilling med Nokias fall, så det kan være mest interessant å se dit, sier Koch.

Samsung drar Sør-Korea

Sør-Korea topper Bloombergs liste, og mediehuset påpeker at landet nyter godt av å legge mye penger i utvikling av ny teknologi og utdanning av nye ingeniører. Teknologigiganten Samsung er en sterk bidragsyter i Sør-Koreas økonomi, men det påpekes at Samsung potensielt også er med å hemme potensielle nye oppstarter.

«Dersom du er en forsker eller ingeniør hos Samsung og får en god idé, begynner du ikke med å selge ideen til investorer for å starte ditt eget selskap – du går heller til ledelsen i Samsung», forteller Marcus Nolan ekspert på internasjonal økonomi ved Peterson Institute for International Economics, til Bloomberg.

USAs økonomi, som er verdens største er rangert som nummer åtte, og Kina er 21.-plass.

Les også

Monica Mæland vil samle Innovasjon Norge

Les også

– Noen av dem jobber over 20.000 timer i året uten å tjene noenting

Les også

Skandinavia best tilrettelagt for forretninger

Her kan du lese mer om