Rapport: Dobling av bedrageriangrep etter hjemmekontor

Etter at Norge stengte ned og ansatte ble sittende hjemme har bedrageriforsøk mot norske virksomheter blitt doblet.

Når enkeltpersoner sitter i hjemmekontor er det enklere å begå bedrageri

Thomas Brun / NTB Scanpix
  • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

En ny undersøkelse fra Næringslivets sikkerhetsråd viser at antall bedrageriangrep mot norske virksomheter ble mer enn doblet allerede i de første ukene etter coronautbruddet.

– Sammenligner vi sikkerhetsbruddene i norske virksomheter under coronaperioden med situasjonsbildet for to år siden, ser vi en tydelig endring fra angrep mot maskiner til angrep mot mennesker, forteller seniorrådgiver i Norsis Karoline Tømte i en melding.

I mørketallsundersøkelsen til sikkerhetsrådet fra 2018 oppga 6 prosent av norske virksomheter at de hadde opplevd bedrageri i løpet av året.

I en lignende undersøkelse som ble gjennomført i april tidligere i år, oppgir hele 14 prosent at de har opplevd bedrageri i ukene etter coronautbruddet.

Bransjene som har blitt mest utsatt for bedrageriforsøk er offentlig administrasjon og undervisningssektoren.

Datainnsamlingen ble gjennomført i perioden 24. mars til 8. april 2020 av Opinion. Rapporten er basert på 900 intervjuer med norske virksomheter med 5 ansatte eller mer.

Les også

Økokrim med varsku: – Coronakrisen skaper muligheter for ny kriminalitet

Ansatte på hjemmekontor er mest sårbare

Tømte forteller til E24 at man ser flere tilfeller av direkte angrep på enkeltpersoner i form av svindel og bedrageri etter coronautbruddet.

– Grunnen til dette er nok at folk som sitter på hjemmekontor er mer utsatt enn om de hadde sittet på arbeidsplassen. På kontoret er man gjerne beskyttet av virksomhetens systemer og har ofte en IT-avdeling som hjelper til med sikkerhetstiltak og som kan hjelpe deg dersom du kommer med henvendelser.

Seniorrådgiveren mener at de som sitter hjemme har en større sjanse for at ting slipper lett forbi, eller at man enklere svarer på svindel-henvendelser.

– Enkeltansatte blir sårbare for slike angrep, og jeg ønsker derfor at bedrifter bidrar til å øke kompetansen til de ansatte om hvordan de kan beskytte seg selv og arbeidsplassen mot bedrageri.

Les også

Åtte av Norges største selskaper om hjemmekontor-revolusjonen: Slik endres arbeidslivet

Hacking halvert etter corona

Selv om antallet bedrageri har doblet seg, står det i undersøkelsen at det har en stor nedgang av hacking og datainnbrudd innenfor norske virksomheter etter coronautbruddet.

Bare fem prosent av norske virksomheter oppgir at de har blitt utsatt for dataangrep sammenliknet med 13 prosent fra undersøkelsen i 2018.

Likevel er det usikkert om coronaviruset er årsaken.

Tømte forteller at det har vært en generell nedgang i dataangrep og hacking de siste årene, og at nedgangen på 8 prosent kan besvares i at ikke alt blir oppdaget nå som folk sitter hver for seg.

– Teknologien og systemene vi bruker har blitt smartere og bedre til å stoppe angrep, derfor må svindlerne ty til andre metoder.

Les på E24+

Eirik Hokstad ble politianmeldt for grovt bankbedrageri. Slik var makkerens hemmelige avtale for å slippe trøbbel med banken.

Spiller på frykt, tillit og fristelser

Seniorrådgiveren forteller at enkeltpersoner blir enklere påvirket av bedrageri siden de ofte spiller på frykt, fristelser eller tillit.

– En av de vanligste man ser er pornosvindel som spiller på frykt, der folk truer med å sende en video av personen på nett dersom de ikke overfører en liten sum innen en tidsfrist. Som regel eksisterer ikke denne videoen, men det tenker ikke alltid enkeltpersoner over.

Bedrageri som spiller på tillit tror ofte ansatte at henvendelser kommer fra noen man stoler på, og man er mer villig til å gjennomføre visse transaksjoner. Det var dette som skjedde i mai da Norfund ble svindlet for 100 millioner norske kroner.

– I tillegg har man investeringbedrageri som kan være en fristelse for mange. Gjennom denne metoden mottar personen en epost eller melding om tips til investering som virker lukrativt, gjerne fra noen man kjenner.

Les også:

Les også

Kioskeier siktet for å bruke kriselån på vindkraftaksjer

Les også

Entercard oppdaget svindelangrep

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bedrageri
  2. Hacking
  3. Coronaviruset
  4. Svindel
  5. Arbeidsliv
  6. Dataangrep
  7. norsis

Flere artikler