Kryptovault investerer 50–60 millioner i nytt datasenter

Det er den japanske storkunden som skal inn i det nye datasenteret i Glomfjord.

SATSER: Administrerende direktør i Kryptovault, Stig Roar Myrseth.
Publisert: Publisert:

Datasenterbedriften Kryptovault skal investere 50 til 60 millioner kroner i et nytt datasenter i gamle lokaler i Glomfjord Industripark, skriver Dagens Næringsliv.

Både Yara og Marine Harvest holder også til i industriparken, som ligger i Meløy kommune i Nordland.

– Kryptovault er i ferd med å etablere seg som en stor datasenteraktør i Norge. Det er vel snakk om opp imot 80 megawatt (MW), og det kan bli mer på sikt, sier talsmann Gjermund Hagesæter til avisen.

Kryptovault driver utleie av datakraft til kunder, installering og vedlikehold av maskiner. De største kundene er de som driver utvinning av kryptovaluta som bitcoin.

Selskapet er også i ferd med å etablere seg i Sauda i Rogaland. Fra før har de to anlegg på Follum i Hønefoss og på Dale i Hordaland.

De fire anleggen vil til sammen gi Kryptovault en kapasitet på 217 megawatt, som tilsvarer hele strømforbruket til Stavanger by med sine 182.000 innbyggere.

Dersom full kapasitet utnyttes vil det tilsvare et årlig strømforbruk på 1,9 terawattimer.

Les også

Topproduksjon av solenergi har ført til at strøm kastes

Japansk storkunde

Den aller største kunden er et børsnotert japansk selskap. Ifølge Hagesæter er det denne storkunden som skal inn i datasenteret i Glomfjord, og de skal investere 400 millioner kroner i anlegget.

Kundens navn holdes konfidensielt ettersom selskapet ikke har varslet børsen om samarbeidet med Kryptovault.

E24 erfarer imidlertid at det kan dreie seg om japanske GMO Internet, et internett- og finansforetak som blant annet driver med nettjenester, verdipapirhandel, og som i 2017 annonserte planer for utvinning av bitcoin.

I mai fikk E24 tilsendt selskapets rapport for første kvartal, hvor det ble pekt på at det sommeren 2018 skulle opprettes to nye fasiliteter for utvinning av kryptovaluta. Vedlagt var et verdenskart med ring rundt Norge.

Ifølge rapporten er det datterselskapet Z.com som skal stå for utvinningen. Dette selskapet etablerte seg i Norge i mars.

Overfor DN vil ikke Hagesæter bekrefte eller avkrefte at det er GMO som er kunden.

Les også

DN: Norges største bitcoin-datasenter risikerer stengte dører

Les også

Spillselskap solgte virtuelt kryptoromskip til 94.000 kroner

Les også

Avlyser milliardavtale med norsk kryptoselskap: – Et korthus av risiko

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om