Opera-gründer: Staten bør være en langsiktig oppstartsinvestor

Investoren mener det norske oppstartsselskaper trenger fra politikere og offentlige investorer er langsiktig kapital, ikke bare opsjonsskatt.

KAPITAL: Gründer og investor Jon von Tetzchner har klare tanker om hva norske oppstartsbedrifter trenger, og det er langsiktig kapital.

Foto: Geir Barstein
Publisert:

Jon von Tetzchner som grunnla Opera, og driver nå nettleserselskapet Vivaldi, har investert i en rekke norske og islandske oppstartsselskaper de siste årene.

Han mener det er bra at en endring av opsjonsskatten står på statsbudsjettet, men at det er enkelte ting som er langt viktigere om man skal utvikle store norske selskaper fremover.

– Det finnes veldig lite langsiktig kapital i Norge i dag, og det er et problem. Hvis vi skal investere i teknologibedrifter som land, så må vi legge pengene i selskaper som er der for fremtiden, ikke noen som ser etter en salgsmulighet.

Alle ansatte i Vivaldi har opsjoner i selskapet, noe han tror er svært viktig, men gründeren mener systemet er skrudd sammen feil vei.

– Slik det investeres i selskaper i dag, er systemet slik at det handler om når man kan selge selskapet, sier han til E24.

– Tapte penger på Opera

– Norge har ingen gründervennlige partier

Milliard-selskaper

MELKEKU: Direktør for næringsutvikling i IKT-Norge Fredrik Syversen mener regjeringen melker norske fond som kunne blitt brukt på utvikle nye store selskaper.

Foto: IKT-Norge

Statssekretær: – Regjeringen har gjort mye

– Like rundt hjørnet

Les også

– Det får store konsekvenser hvis dette beløpet blir stående

Les også

– Norge har ingen gründervennlige partier

Les også

Slik vil partiene gjøre det lettere for gründere i Norge