Dette skattet Norges utleiekonger

Gallopperende priser, lave renter og gunstige skatteregler har gjort det norske boligmarkedet svært lønnsomt. Her er noen av utleiekongene som gjør det aller best.

MILLIARDÆRER: Ivar Erik Tollefsen, Olav Thon og Edgar Haugen er alle gode for milliarder.

Foto:HELENE ABUSDAL/SARAH JOHANNESEN/TERJE BENDIKSBY SCANPIX/VG
 • Mathias Vedeler
Publisert:

Siden 2013 har kjøpeprisene på bolig økt vesentlig mer enn leieprisene.

Mens leieprisene har økt to til tre prosent i året, har kjøpeprisene økt tre-fire ganger så mye, opplyser analytiker Øystein Børsum i Swedbank.

– Forskjellen har også vært akselererende. Den første åpenbare konklusjonen er at vi ikke har boligmangel. Hadde det vært mangel på boliger, ville det også blitt stadig dyrere å leie. Det er en kjempeetterspørsel for å kjøpe bolig, sier Børsum.

Han sier videre at utleieboliger kan fremstå som et veldig gunstig investeringsobjekt på grunn av de lave rentene, men advarer mot å la seg lure.

– Hvis rentebildet endrer seg, vil dette fremstå som mye mindre attraktivt, sier han.

– Da vil prisene falle. Hvis du har utleieboliger som næringsvirksomhet, kan du havne i mange problemstillinger som ikke gjelder for privatpersoner, der regelen er at det går greit så lenge man kan betale på lånet, sier Børsum.

Uansett, at også utleie kan være lønnsomt, viser ligningstallene for 2015. E24 har tatt en titt på noen av landets utleiekonger:

1. Ivar Erik Tollefsen (55)

Størst av alle på utleiemarkedet er Ivar Erik Tollefsen.

Med over 20.000 utleieboliger i Norge, Sverige og Danmark er Tollefsen Norges 12. rikeste ifølge Kapitals rikingliste. Ifølge magasinet har han 12,8 milliarder kroner i formue.

I ligningen for 2015 fremstår rikdommen mer moderat. Tollefsen står oppført med 20,7 millioner kroner i inntekt og en formue på 167 millioner kroner. Av dette skattet han rundt 7 millioner kroner.

Tollefsens utleieselskap Fredensborg er utrolig lønnsomt. I 2015 hadde selskapet rundt 1,2 milliarder kroner i leieinntekter og en driftsmargin på hele 43 prosent.

2. Edgar Haugen (51)

Som mange av de aller rikeste eiendomsinvestorene investerte Edgar Haugen i eiendom på 90-tallet med ekstremt god timing. Milliardæren eier rundt 750 boliger, som han leier ut gjennom eiendomsselskapet Ragde Eiendom.

Haugen har også rundt 600.000 kvadratmeter næringseiendom og er, med en formue på 5,55 milliarder kroner, nr. 32 på Kapitals liste over Norges rikeste.

På ligningen for 2015 hadde han 103,6 millioner kroner i inntekt, 418,6 millioner kroner i formue og 31,6 millioner kroner i skatt.

Til E24 sier Haugen at «det har vært noen gode år».

– Det må vi ta med oss så lenge det varer.

– Hvor lenge vil det vare?

– Jeg tror det vil vare en stund, men det vil tiden vise, sier Haugen.

På spørsmål om hva han vil si noe om de gunstige skattereglene for eiendom, som blant annet verdsetter sekundærboliger til 70 prosent av den reelle kvadratmeterprisen, svarer Haugen:

– Det er lett å snakke om at reglene er gunstige når det er gode tider. Men vi har fremdeles like mye gjeld i dårlige tider. Vi tar stor risiko.

Les også

Leilighet ble 10 prosent dyrere å leie enn i annonsen: – Ikke hyggelig

3. Pål Georg Gundersen (64)

Pål Georg Gundersen var den som kjøpte aller flest boliger i Oslo i fjor, ifølge Kapital. Gjennom selskapet Merkantilbygg er han blitt svært rik på kjøp og utleie av eiendom.

Han har en formue på 4,2 milliarder kroner og er nr. 49 på Kapitals liste.

I ligningen for 2015 står han imidlertid oppført med 0 i inntekt, 51 millioner kroner i formue og 425.457 kroner i skatt.

4. Olav Thon (93)

I 2013 overførte Olav Thon mesteparten av sin formue, inkludert Olav Thon Eiendomsselskap, til Olav Thon Stiftelsen. Den 93 år gamle bransjeveteranen er derfor ikke selv lenger eier av eiendomsselskapets mange utleieboliger.

I 2015 hadde Olav Thon likevel 50,1 millioner kroner i inntekt, 1,82 milliarder kroner i formue og en skatt på 32,7 millioner kroner.

FREMDELES RIK: 93 år gamle Olav Thon har vært utleiekonge i flere tiår. I 2013 overførte han verdiene til sin egen stiftelse.

Foto: Trond Solberg VG

5. Bjørn Kåre Vågenes (46)

Bjørn Kåre Vågenes når ikke helt opp til kjempene over. Men i Bergen er Vågenes en av de største innen boligutleie. Gjennom selskapet Bjørn Kåre Vågenes Eiendom har 46-åringen eiendom for rundt 350 millioner kroner, ifølge Bergens Tidende.

I ligningen for 2015 står han oppført med 0 i inntekt, 64,9 millioner kroner i formue og 714.545 kroner i skatt.

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Foto: Rasmus Kongsøre/Swedbank

6. Pål Pettersen Berg (48)

En annen lokal utleiekjempe er Pål Pettersen Berg. Han driver og eier Aha eiendom i Trondheim, der selskapet leier ut rundt 400 boliger.

I 2015-ligningen har han 7 millioner kroner i inntekt, 55,6 millioner kroner i formue og 2,7 millioner kroner i skatt.

Nye skatteregler

I statsbudsjettet for 2017 har regjeringen endret skattereglene for boliger. I dag blir boliger verdsatt til 70 prosent av prisen samtidig som man får 100 prosent uttelling for gjelden som står på boligen.

Det gjør at man kan stå med langt mindre formue enn det eiendommene egentlig skulle tilsi.

I neste års budsjett foreslår regjeringen at både boliger og gjelden på boligene skal verdsettes til 80 prosent.

– Jeg synes det er veldig bra at man har gjort skattesystemet mer nøytralt, sier Øystein Børsum i Swedbank.

Les også

Norges største utleieselskap endrer praksis etter E24-avsløring

Les også

Eiendommer til meglergründer vedtatt tvangssolgt

Les også

Føler seg lurt av utleiegigant

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Bolig
 3. Boligmarkedet
 4. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Thon mer enn femdoblet resultatet

 2. Olav Thon kjøper Åsane Storsenter for 1,9 mrd.

 3. Boligkongen Ivar Tollefsen doblet milliardformuen i fjor

 4. Annonsørinnhold

 5. Olav Thons milliardkjøp kan bli stanset

 6. Betalt innhold

  Børskommentar: Hva er et kjøpesenter uten kunder og butikker verdt?