Dagligvarekrigen

Rema starter opp igjen forhandlingene etter at Konkurransetilsynets funn førte til stopp i «høstjakten»

Rema forlangte å få fakta på bordet etter oppsiktsvekkende funn fra Konkurransetilsynet. Nå starter de forhandlingene igjen etter «gode samtaler» med leverandørene sine.

Den 21. november annonserte Rema 1000 at man stoppet forhandlingene på grunn av funn fra Konkurransetilsynet som viste store forskjeller i innkjøpspriser mellom dagligvarekjedene.

Trond Solberg
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Det jeg vil si er at alle leverandørene forsto vårt behov for å ta en pause i forhandlingene, og er enige om at det er et materiale med dramatisk innhold som ble lagt frem av Konkurransetilsynet, sier Rema-sjef Trond Bentestuen til E24.

Nå er «høstjakten» i gang igjen for Norges tredje største dagligvarekjede.

Høstjakten er betegnelsen på de årlige forhandlingene mellom leverandørene og dagligvarekjedene som er førende for innkjøpsprisene det påfølgende året.

Konkurransetilsynets funn i midten av november viste at Norgesgruppen fikk langt bedre innkjøpspriser enn konkurrentene. Det førte til at det gikk ut brev fra Rema til Norges største leverandører.

Målet med møtet var å få en «forklaring på de urimelige store forskjellene i innkjøpsbetingelser, og diskutere de effekter dette har på samarbeidet».

– Har dere fått forklaringen dere ettersøkte?

– Jeg kan ikke si noe om innholdet, men jeg kan si at vi har hatt veldig mange gode samtaler. Samtidig opplever jeg også at leverandørene deler vår beskrivelse av virkeligheten, sier Bentestuen.

Les også

Rema 1000 fryser viktige forhandlinger med leverandører

Les også

Fersk dagligvarerapport: Trenger «smoking guns» for å finne årsaken til forskjeller i innkjøpsprisene

Ut av hamsterhjulet

Rema har sammen med Kolonial.no vært aktørene i dagligvarebransjen som har vært blant de tydeligste på at man mener konkurransen ikke fungerer slik et er i dag.

Etter funnene fra Konkurransetilsynet, som viste at Rema og Coop fikk langt dårligere innkjøpspriser enn konkurrenten Norgesgruppen, forklarer Bentestuen at man etter samtalene med leverandørene opplever at flere ser annerledes på dagligvaremarkedet.

– Mitt inntrykk er at hele bransjen har fått en oppvåkning, man har tatt steget ut av hamsterhjulet man har løpt i over mange år, og ser på ting med nye øyne.

– Har funnene fra Konkurransetilsynet gjort at dere kommer bedre ut av høstjakten i år?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Rema-sjefen.

Rema-sjef Trond Bentestuen sier han er fornøyd med samtalene de har hatt med leverandørene etter at kjeden varslet forhandlingsstopp tidligere i høst.

Trond Solberg / Trond Solberg/E24
Les også

Julepriskrigen et tapssluk for lavpriskjedene

Ringnes: – Annerledes forhandlinger

Ringnes er en av de tolv leverandørene som har levert inn prisinformasjon til Konkurransetilsynets kartlegging i høst - og som Rema har hatt samtaler med.

– Vi opplever at høstens forhandlinger har vært litt annerledes, inklusive det at Rema tok en tenkepause, men er tilbake igjen nå, sier Ringnes-topp Anders Røed.

– Ser bransjen annerledes ut nå etter fremleggingen av funnene fra Konkurransetilsynet?

– Det vil jeg ikke si, men det er nytt at oppmerksomheten er så stor. For alle de som leverer til norsk dagligvare er det vanskelig å kjenne seg igjen i den støyen som har vært. Du har en konkurranselov som de fleste store aktørene kjenner godt til.

– Gjør situasjonen at man leser over konkurranseloven en gang til?

– Egentlig ikke. Det mest spesielle er den voldsomme oppmerksomheten. For oss som en stor leverandør har vi agert på samme vis som alltid.

Ringnes-sjef Anders Røed sier årets forhandlinger har vært annerledes, men mener forhandlingene vil fortsette som før.

Mattis Sandblad
Les også

Bensinstasjonskjede ut mot ny dagligvarelov: – Risikerer å kutte lokale leverandører

Håper på raske svar

Bentestuen kommenterer Røeds utspill på følgende måte:

– Jeg tror det er veldig stor forskjell på hvordan de ulike leverandørene ser på problemstillingene som nå har kommet opp ut fra hvor den enkelte står, sier Bentestuen og fortsetter:

– Jeg er veldig spent på hvordan Konkurransetilsynet behandler informasjonen de sitter på og hvor rask fremdrift de klarer å ha. Ettersom sakskomplekset har så stor betydning for forbrukerne, så forventer jeg at man har fokus på rask fremdrift.

I forkant av presentasjonen av funnene, gikk Konkurransetilsynet til aksjon mot Norgesgruppen, Orkla-eide Lilleborg og Mondelez-eide Freia etter mistanke om brudd på konkurranseloven. Tilsynet har ikke kommentert på hvor lang tid de vil bruke på etterforskningen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagligvarekrigen
  2. Dagligvarebransjen
  3. Konkurransetilsynet
  4. Ringnes
  5. Norgesgruppen
  6. Rema 1000
  7. Coop

Flere artikler