Midtøsten-uroen

Apollo, Emirates og Qatar Airways trosser oppfordringer: Flyr over Iran og Irak

Apollo og Qatar Airways’ flyvninger fra Gardermoen til Doha går over iransk luftrom. Emirates flyr fra Oslo og gjennom grenseområdene mellom Iran og Irak. Både EU og svenske transportmyndigheter fraråder reiserutene.

FEISAL OMAR / X02643
  • Ola Alsberg
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Potensiell risiko på grunn av økt militær aktivitet og aktivt luftrom i Irak og Iran. Vårt råd til flyselskaper er å ikke fly i Irak og Irans luftrom, skriver den svenske transportetaten på sine sider.

Qatar Airways flyr fremdeles over iransk luftrom på vei til Qatar. Turoperatøren Apollo benytter seg av Qatar Airways flyvninger til regionen. Emirates flyr i grenseområdet mellom Iran og Irak.

Norwegian og SAS styrer på sin side unna området.

Onsdag styrtet et ukrainsk passasjerfly i kort tid etter avgang fra Irans hovedstad Teheran. Alle 176 menneskene om bord mistet livet. Lørdag morgen innrømmet iranske myndigheter å ha skutt ned flyet ved en «menneskelig svikt».

Les også

Iran innrømmer å ha skutt ned ukrainsk fly

Ingen norske oppfordringer

Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrå EASA oppfordrer ifølge Reuters å unngå å fly over iransk luftrom.

Det norske luftfartstilsynet gir ikke ut anbefalinger eller oppfordringer om reiserute.

– Vi er i dialog med flyselskaper og deler den informasjonen vi sitter på, også gjør flyselskapene sine egne risikovurderinger, sier luftsfartsdirektør Lars Kobberstad.

Da Qatar Airways’ avgang QR180 skulle fly fra Oslo til Doha lørdag morgen den 11. januar valgte man å fly over Det kaspiske hav forbi Baku og deretter rett over Iran på vei ned til Doha.

Flightradar24

En gjennomgang E24 har gjort av flygninger fra Norge til regionen viser at:

Fra Oslo Lufthavn Gardermoen flyr Qatar Airways til Doha klokken 15.55, mens Emirates tok av fra Gardermoen mot Dubai klokken 14.10. Qatars rute gikk lørdag over Iran, mens Emirates fløy lørdag over grenseområdene mellom Irak og Iran.

– Flyr som vanlig

Qatar Airways har ingen presseansvarlig, men selskapets kundeservice i India refererer ifølge Aftonbladet til en melding fra 9. januar.

– Qatar Airways flyr som vanlig. Sikkerheten til våre passasjerer og ansatte er av største viktighet for oss, og vi følger utviklingen nøye, skriver Qatar Airways i meldingen.

Kan ikke innstille

Presseansvarlig Beatriz Rivera i Apollo forklarer at så lenge Qatar Airways ikke endrer standpunkt rundt flyvninger over Iran eller UD endrer sine reiseråd, så kan ikke Apollo innstille sine reiser.

– Når det er sagt skal Apollos gjester aldri være redde for å reise på ferie, og vi har forståelse for at den nåværende situasjonen skaper bekymring, sier hun.

– Derfor tilbyr vi nå berørte gjester ombooking i januar og oppfordrer gjestene til å ta kontakt med oss, slik at vi kan finne alternative løsninger, sier Rivera.

– Er i tett dialog

– Alle flyselskapene vi samarbeider med har et omfattende sikkerhetsarbeid. De følger direktivene som gjelder for hver flyvning og foretar en grundig vurdering av ruten gjennom det respektive luftrommet, basert på europeiske, amerikanske og globale direktiver, sier Rivera.

– Vi er i tett dialog med både Utenriksdepartementet og de involverte flyselskapene, og følger alltid UDs reiseråd, sier hun.

137 nordmenn er ifølge Apollo berørt.

Da Qatar Airways’ avgang QR176 skulle fly fra Oslo til Doha på ettermiddagen samme dag valgte man omtrent den samme ruten over Iran.

Flightradar24

– Følger nøye med

Emirates viser i en uttalelse til at de onsdag kansellerte to flyvninger i mellom Bagdhad og Dubai av «operasjonelle årsaker».

– Vi følger nøye med på utviklingen og er i nær kontakt med de relevante myndighetene med hensyn til våre flyvninger. Som alltid er sikkerheten til passasjerer, ansatte og fly vår fremste prioritering, og vil ikke inngå kompromisser rundt sikkerheten, skriver Emirates i uttalelsen.

Kartet viser ruten Emirates Airlines valgte på sin avgang EK160 mellom Oslo og Dubai lørdag ettermiddag. Da fløy man gjennom Tyrkia og deretter nedover langs grensen mellom Iran og Irak før man nådde Dubai.

Flightradar24

Norske flyselskaper unngår

Flyselskapet Norwegian kunngjorde fredag at de sluttet å fly over Iran.

«Som et forsiktighetstiltak og i forbindelse med den usikre situasjonen i Iran, omdirigerer vi våre Dubai-flygninger inntil videre», skrev Norwegian i en e-post.

Lufthansa og Air France er blant andre flyselskaper som omdirigerer sine fly for å unngå luftrommet over Irak og Iran, kom det frem tidligere denne uken.

SAS flyr ikke over Iran og Irak, men selskapet valgte likevel å kansellere et fly som skulle gå til Beirut, litt lenger nord i regionen.

Les også

Norwegian omdirigerer flyginger over Iran

Les også:

Les også

Dette frykter næringslivstoppene i 2020

Les også

Hydro forbereder seg på eskalering i Midtøsten

Les også

Ukrainsk fly styrtet i Iran - 176 personer omkom

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Midtøsten-uroen
  2. Apollo
  3. Doha
  4. Qatar Airways
  5. Qatar
  6. Fly
  7. Flyselskaper

Flere artikler