Må permittere 70 ansatte fra og med julaften: – Det er helt forferdelig

Flere utesteder står foran et vanskelig valg: Skal de permittere ansatte eller satse på at lønnsutgiftene kompenseres?

MÅ PERMITTERE: Eier av selskapet Mack Bar, Arthur Mack, synes det er helt forferdelig å måtte permittere 70 ansatte fra og med julaften.
Publisert:

Regjeringens ordning for lønnskompensasjon skaper et dilemma for serveringsbransjen, ifølge daglig leder på Solid, Carite Fønnebø, og eier av Mack Bar, Arthur Mack. De mener utestedene nå må gamble på å enten permittere ansatte, og dermed risikere å miste dem, eller på å betale lønn over evne, og dermed risikere å gå konkurs.

Solid i Tromsø kompenserer lønnen til sine 15 ansatte. Samtidig ser Mack Bar, som ligger i samme by, seg nødt til å permittere 70 av sine ansatte fra og med julaften. Hvorfor er det slik?

Føler seg straffet

Mack Bar er selskapet som drifter utestedet Prelaten, lunsj-stedet Nyt og den nye restauranten La Famiglia.

Prelaten er stengt på grunn av skjenkestopp. Dermed står 40 av de ansatte, flere av dem studenter, uten arbeid.

Hvis Mack Bar skal gi sine ansatte lønnskompensasjon, må de ta tilbake alle de ansatte, inkludert dem fra Prelaten, og samtidig betale noe av lønnen selv. Det har de ikke råd til. Dermed permitteres 70 av 80 ansatte fra og med julaften.

– Det er helt forferdelig, sier Arthur Mack.

For å få lønnskompensasjon må også Mack Bar ha et tap av omsetning på minst 20 prosent å vise til. Ettersom selskapet har utvidet med La Famiglia siden normalåret 2019, og nå står med en større omsetning, får ikke Mack Bar ta del i ordningen.

Les også

Utelivsgiganter trekker tilbake alle permitteringsvarsler

– Som faren min sa «Spar i oppgangstider, bygg i nedgangstider». Det har vi gjort, men nå blir vi straffet, fordi vi gjør det bedre enn i 2019, sier Mack, og fortsetter:

– Det er så mange serveringssteder som har brukt opp sparepengene sine. De har derfor vært nødt til å ta opp lån, garantert av staten, for å overleve. Men regningen vil jo komme en dag. Selv om folk i bransjen er seig, så er det bare et spørsmål om tid før noen går under, sier Mack.

Russisk rulett

Daglig leder i Solid, Carite Fønnebø, har nettopp sagt seg villig til å kompensere alle ansattes lønn.

–Jeg kan ikke sende 15 stykk ut i ingenting før jul. Ikke på grunn av julen, men fordi dette er tredje gang dette skjer. Hadde vi hatt millioner på bok hadde det vært noe annet, men det har vi ikke, sier Fønnebø.

Utestedets sparekonto er skrapet. Med skjenkestopp har hun mindre gjester. Og hva driftsresultatet vil bli denne måneden er usikkert.

– Det er litt russisk rulett. Man må hele tiden ta avgjørelser i blinde. For pr. nå vet vi ikke om vi blir sittende igjen med kostnadene eller ikke. Likevel må vi velge nå. Vi har gitt lønnskompensasjon uten å vite om dette er det riktige. For det er ingen i serveringsbransjen som vet hvilken omsetning de får i slutten av desember. Dermed blir det vanskelig å ta en riktig avgjørelse, sier hun.

– Akkurat nå bryr jeg meg mindre om økonomien til Solid enn de ansattes situasjon, for uten dem er vi lite. Vi kan ikke miste verdifulle ansatte, ikke minst rett før jul, legger hun til.

RAMMES: Carite Fønnebø er daglig leder ved utestedet Solid. Hun har stått i et dilemma. Skal hun lønnskompensere de ansatte, eller skal hun permittere dem? Hun landet på det første. FOTO: TOM BENJAMINSEN

Julehandel og skjenkestopp

Hun stusser på flere av regjeringens tiltak. For det første plager det henne at regjeringen ikke har brukt tiden sin på å planlegge ordentlig for en situasjon som denne. At utelivet får skjenkestopp samtidig som julehandelen er i full sving, synes hun også er rart.

– Det forundrer meg at så store folkemasser får lov til å samles andre steder, når vi kanskje er best drillet i dette. Det er ingen som kan holde meteren som vi kan. Om vi bare fikk holde meteren til klokken 22.00, så ville det hjulpet så utrolig mye. Men vi gjør som vi blir fortalt, sier Fønnebø.

Hun må innrømme at nedstengingen tar på.

– Vi er en bransje som er vant til å klare oss selv. Men nå er vi der. Det er ikke ofte jeg sier at jeg er sliten, men nå er jeg det. Det er vi alle, sier hun, før hun hastig legger til:

– Men det går bra. Vi er blitt gode på dette, sier Fønnebø

Les også

Enighet om lønnsstøtte: – Hovedproblemet er at man må ta tilbake alle eller ingen

Publisert:

Her kan du lese mer om