Herman og Ståle tar sjansen: – Vi åpner, øl eller ikke øl

Serveringsstedene Nitty Gritty og Hjemmebane åpner dørene før de vet om skjenkestoppen oppheves.

TAR SJANSEN: Daglig leder av Nitty Gritty, Herman Dominguez, åpner dørene selv om skjenkeforbudet fortsatt gjelder. Både han og daglig leder i Hjemmebane, Ståle Michaelsen, tar sjansen på regjeringen opphever skjenkestoppen. FOTO: RONALD JOHANSEN
Publisert: Publisert:

– Vi kan ikke vente lenger. Vi åpner, øl eller ikke øl, sier Ståle Michaelsen.

Han er daglig leder i sportsrestauranten Hjemmebane i Tromsø. På andre siden av sentrum åpner serveringsstedet Nitty Gritty.

– Vi har ventet lenge nok. Vi håper vi kan selge alkohol igjen snart. De ansatte er urolige. Vi vil jobbe. Så vi prøver og håper at det går bra, sier daglig leder på Nitty Gritty, Herman Dominguez.

Både næringslivets interesseorganisasjon, NHO, og småbedriftenes interesseorganisasjon, SMB, vurderer søksmål mot staten ettersom de ser skjenkestopp som et uforholdsmessig tiltak, som E24 har skrevet tidligere. Nå kan staten ende opp med å snu.

Det som er sikkert er at serveringsbransjen venter i spenning på regjeringens pressekonferanse klokken 19.00 i kveld.

Tar sjansen

– Er det ikke litt risky å åpne, når du ikke kan være sikker på at skjenkestoppen oppheves?

– Det er selvfølgelig litt risky, sier Dominguez, og legger til:

– Men vi tror det blir slutt med skjenkestoppen om ikke lenge uansett. Er vi uten alkoholskjenking i en uke, så får det være. Vi tror det er en god avgjørelse, fordi vi allerede har bookinger for fredag og lørdag. Folk er glade for at de kan spise ute. Blir vi stengt for lenge blir alt det vi har jobbet for slettet. For folk må se deg. De må vite at vi er her, Dominguez.

Les også

Utelivsbransjen har fått nok: – Har aldri følt meg mer ensom

SKYR IKKE RISIKO: Herman Dominguez, daglig leder på Nitty Gritty, er klar over risikoen. Likevel åpner han serveringsstedet for gjester tre timer før regjeringen kommer med avklaringen rundt skjenkestoppen. FOTO: RONALD JOHANSEN

Han regner med at det kommer lettelser, men kan ikke være sikker. Likevel åpner Nitty Gritty klokken 16.00 i dag.

– Hvordan er det å leve i med den usikkerheten?

– Det er vanskelig for oss som drifter restaurant, men spesielt for våre ansatte. Vi må tenke på bedriften, men også på de ansatte. De må vite at de har en jobb å gå til, sier han.

Da samfunnet ble stengt ned, syltet og saltet Nitty Gritty maten de hadde på lager, men ølet gikk derimot ned i sluket.

Les også

Fursetgruppen venter nye skjenkeregler – gjenåpner alle sine restauranter onsdag

– Vi måtte kaste mellom 80 og 100 liter øl, sier Dominguez.

– Dere drakk det ikke opp selv?

– Vi prøvde. Men det gikk ikke, sier han og ler.

– Vi hadde også mye spesialøl fra mindre bryggeri i landet. Slikt som aldri kommer tilbake. Så det er trist at vi måtte kaste så mye øl, sier Dominguez.

Krysser fingrene

Sportsrestauranten Hjemmebane er ikke engang ett år gammel. De startet opp i mai 2021, og har dermed ikke hatt et stort nok omsetningstap å vise til for å kunne motta koronastøtte fra kommunen. Daglig leder ønsker nå å fortsette pangstarten fra i fjor.

– Vi åpner uansett, og holder åpent fra klokken 11.00. Vi vil fortsette med den gode starten vi fikk da vi åpnet i fjor. Det var synd å bli avbrutt, fordi vi fikk så gode tilbakemeldinger på lunsj og middag med mat fra lokale leverandører. Så blir det jo filmfestival, og da har vi lunsj for en hundrings, med tanke på at det er så god aktivitet i byen, sier Michaelsen.

MÅ BYGGE VIDERE: Ståle Michaelsen, daglig leder i Hjemmebane, mener sportsrestauranten må bygge videre på den gode starten i fjor.   FOTO: KNUT JENSSEN

Han gjør det han kan for å holde de ansatte i jobb. Og jo lengre skjenketid, jo mer jobb for de ansatte.

– Våre ansatte har nærmest mast om å få komme tilbake til jobb. Det har vi alle. Så vi håper det blir mer skjenking, og helst så lenge som til klokken 24.00, så flest mulig får mest jobb, sier Michaelsen.

Det har gått fire uker siden regjeringen iverksatte skjenkestopp. På den tiden har Hjemmebane måttet kaste både øl og mat. Likevel satser de på at folk vil besøke dem i tiden fremover, med fotball i helgene og filmfestival til uken.

– Det er mye svinn. Nå har vi tatt inn på nytt. Vi har renset anlegget og fått varer levert. Bryggeriene bør stå klare til å levere produkter på fredag, sier Michaelsen.

– Hva gjør dere hvis skjenkestoppen fortsetter?

– I verste fall forlenger de den i 14 dager og ikke lenger. Men, igjen, det er jo bare gjetning. Men vi fokuserer ikke på dette nå, men å åpne opp igjen for å ta vare på det vi har bygd opp. Nå får vi håpe at politikerne holder ord, sier Michaelsen og krysser fingrene.

Publisert:

Her kan du lese mer om