Rec Solar-sjefen: – Har bevist at vi kan være lønnsomme

Rec Solar-sjef Jan Enno Bicker håper regjeringen kommer med strømstøtte eller skatteløsninger for å redde bedriften.

Toppsjef Jan Enno Bicker i Rec Solar, her avbildet ved selskapets fabrikk i Kristiansand under et møte med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap)
Publisert:

– Kortsiktige problemer kan ikke løses ved å gi opp fremtiden vår. Det er der vi er, sier Jan Enno Bicker til E24 torsdag morgen.

Rec Solar-sjefen forteller at nedstengningen av REC i Kristiansand og Herøya vil være fullbyrdet første uken i september. Så er planen å holde stengt i to uker.

– Men vi håper vi kan starte tidligere. Vi beholder 30–40 ansatte på jobb, for å ikke miste kompetente ansatte. Vi trenger dem til å starte opp, vi må sørge for at de blir hos oss, sier Bicker.

Han forteller at selskapet stadig er i dialog med både politikerne og kraftleverandørene Agder Energi og Statkraft. Han ser lyst på at det kommer en løsning, selv om den eneste beskjeden selskapet får nå, er at regjeringen trenger tid.

Lønnsomme med normale priser

I dekningen av Rec Solars nedstengning har det blitt trukket frem at selskapet ikke har vært lønnsomme til nå. Det mener Bicker er villedende.

De siste to årene har selskapet lagt om produksjonen fra å produsere silisiumblokker til bruk i solcelle-wafere av kvarts, til å bruke resirkulert materiale fra solcellepaneler. Det førte til store investeringer i nytt utstyr, samt nedskriving av gammelt utstyr. De siste årene har ikke selskapet drevet produksjon, understreker Rec Solar-sjefen.

– Silisiumet vi produserer er den reneste i verden, den har et 90 prosent lavere karbonavtrykk enn silisium produsert på den tradisjonelle måten. I juni, da strømprisen lå på 160 øre per kilowattime, var vi veldig nære å bli lønnsomme, sier Bicker.

– Hvis strømprisene normaliseres, har vi bevist at vi kan være lønnsomme.

– Hvordan er etterspørselen etter silisium med mindre karbonavtrykk?

– Den er stadig større. Det mest avanserte markedet er Frankrike, men Korea er også på vei opp. Dette er også en diskusjon i USA, og i Europa jobber spørsmålet om CO2-skatt i vår favør. Markedet er i utvikling, men jeg tror det vil bli et stort marked, sier Bicker.

– Men dere kan ikke konkurrere med Kina og Tyskland?

– Vi kan ikke konkurrere uten gode kraftpriser.

Ser mot tysk modell

Bicker ser for seg to mulige løsninger på kraftkrisen for industrien. For det første peker han på at skattemodellen kraftselskapene må forholde seg til, gjør det vanskelig å gi kortere kontrakter enn syv år.

– Det er en del av problemet der. Hvis vi kunne fått kontrakt på for eksempel to år, kunne vi betalt betydelig mer for strøm enn Kina, som har priser på 40–50 øre per kilowattime – men ikke tre ganger så mye. Hvis vi må signere en avtale på 7–10 år, trenger vi lavere priser, for vi må kunne konkurrere på det globale markedet, sier Bicker.

For det andre peker Bicker på strømkriseløsninger i andre land. Han håper på en norsk modell som ligner den tyske.

– Der ser de på kraftutgiftene i fjor, og trekker fra 70 prosent av differansen til prisene i dag. Hvis jeg må kjøpe strøm til markedspris, og konkurrentene har en statsstøttet løsning, kan jeg ikke konkurrere.

– Politikerne er positive, de vil alle hjelpe. Vi er sikre på at det kommer en løsning, de trenger bare tid. Å stenge ned er dyrt, og ikke en god løsning for oss, sier Bicker.

Han forteller at dialogen med det indiske selskapet som eier Rec Solar, er inneforstått med avgjørelsen om å stenge ned.

– De støtter oss, og de har støttet oss i investeringene vi har gjort. Nå overlater de det til oss å snu selskapet til lønnsomhet.

Publisert:
Gå til e24.no