Tror 17-åringen forberedte nytt dataangrep

  Den 17 år gamle gutten som er mistenkt for å stå bak dataangrepet mot flere av Norges største selskaper denne uka, satt på gutterommet da han ble pågrepet.

Én av politiets teorier er ifølge Bergens Tidende at gutten var i ferd med å starte et nytt dataangrep da han ble pågrepet.
Publisert: Publisert:

Sju-åtte sivilkledde politietterforskere og datateknikere tok seg raskt inn i huset da 17-åringen ble pågrepet torsdag formiddag, skriver Bergens Tidende.

Gutten satt da foran en datamaskin.

Én av politiets teorier er ifølge avisa at gutten var i ferd med å starte et nytt dataangrep da han ble pågrepet.

Da politiet rykket ut, gikk ryktene allerede på nettet om hvem som kunne stå bak tirsdagens dataangrep. Ifølge Bergens Tidende hadde dette fått politiet til å frykte at viktige beviser kunne gå tapt.

Gutten ble pågrepet uten dramatikk. I avhør senere samme kveld erkjente han å ha stått bak dataangrepet.

I tur og orden ble nettsidene til Norges Bank, DNB, SpareBank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS satt ut av spill under angrepet.

Les også

17-åring siktet for dataangrepet mot selskaper

Innrømmet angrepet

Den 17-årige gutten fra Bergen som er siktet for storangrepet mot nettstedene til flere av Norges største selskaper, innrømmer at det er han som står bak.

– Han er siktet for grovt skadeverk, men siktelsen kan bli utvidet. Strafferammen for grovt skadeverk er seks år, sier seksjonsleder ved økonomiavsnittet i Hordaland, Frode Karlsen, til Bergens Tidende.

Overfor Dagbladet sier seksjonsleder Karlsen at den pågrepne gutten erkjenner de faktiske forhold. Politiet mistenker ikke at han aksjonerte sammen med en organisert gruppe.

– Han vil kunne ha hatt hjelp på den måten at han leste seg opp på nettet, fikk script av andre, fikk hjelp over Skype eller andre nettsamfunn om hvordan man skal gjøre disse tingene, men utover dette oppfatter vi ikke at han er del av en organisert gruppe. Vi har i hvert fall ikke holdepunkter for det nå, sier Karlsen.

– Han er lei seg for å ha forårsaket dette og har lagt kortene på bordet, sier guttens forsvarer, Christian Børve, til Bergens Tidende.

Karlsen forteller at politiet i Bergen siden tirsdag har jobbet tett med Kripos for å spore opprinnelsen til angrepet.

Les også: – Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

Alene om angrepet

Til TV 2 sier politiet at 17-åringen har forklart at han var alene om angrepet.

Ifølge Bergens Tidende skal den siktede 17-åringen skal ha tatt kontakt dem tirsdag og sagt at han, sammen med flere andre bergensere, sto bak dataangrepet.

Det skal være en hackergruppe som heter Anonymous Norway og en som heter Anonymous Norge, og ifølge Dagbladet er disse to rivaliserende grupper.

Gutten skal hevdet han var en del av aktivistgruppen Anonymous Norway. På sin Twitter-konto benekter de imidlertid at de var involvert i angrepet.

Torsdag kveld la Anonymous Norge ut et innlegg på Facebook om at en person «fikk politiet på døra i dag», hvor de lenket til saken i flere medier.

Les også: Norske bedrifter ble utsatt for 50 «alvorlige» dataangrep i 2013

DNB lettet

Tirsdagens dataangrep kalles DDoS (Distributed Denial of Service) og betyr at angriperne overbelaster tilgangen til et nettsted i et så ekstremt omfang at nettstedet blir utilgjengelig.

Dataangrepet er én av 16 alvorlige hendelser som er avdekket i første kvartal i år mot private og offentlige selskaper og virksomheter i Norge, ifølge NorCERT – Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Det ble avdekket 51 slike angrep i fjor.

DNB var blant elleve norske selskaper som ble utsatt for det svært omfattende dataangrepet.

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø sier at angrepet, som førte til at nettsidene til banken var nede i over en time, trolig er det største banken har blitt rammet av noensinne.

- Vi er naturligvis svært glade for at gjerningspersonen er tatt så raskt. Dette viser at politiet tar saken på alvor, sa kommunikasjonsrådgiver i DNB Vidar Korsberg Dalsbø til E24 torsdag.

Han sier at de tar saken svært alvorlig. Nettbanken til DNB var nede i over en time under angrepet tirsdag. Han utelukker ikke at banken kan kreve erstatning om saken kommer til retten.

Les også: Evry: - Angrep for å ramme samfunnskritisk infrastruktur

- Det er klart at denne typen angrep er kostbart for store bedrifter. Vi vet ikke hvor mye vi tapte, men det er snakk om store summer, sier Dalsbø.

At en ung person utførte angrepet gjør det ikke mindre alvorlig, mener Dalsbø.

- Selv om dette isolert sett kanskje kan oppfattes som guttestreker, er det et alvorlig samfunnsproblem. Vi har hatt denne typern saker tidligere, der unge har gjort denne typen simpelt hærverk. Det gjør det ikke mindre alvorlig, sier Dalsbø.

Les også:

I denne bransjen er du nesten sikret jobb

Hele Norge spleiser på 10 professorater i cybersikkerhet

DNB-sjefens råd for å lykkes med offentlig IT: – Ansett en fjortis

Saken ble opprinnelig publisert på tu.no

Publisert: