Innovasjon Norge-bråket: Traaseth droppet ekstern utlysning av direktørstilling

Da Anita Krohn Traaseth skulle finne en ny kommunikasjonsdirektør, droppet hun å lyse ut stillingen eksternt – stikk i strid med hovedregelen for ansettelser i jobber som skattebetalerne finansierer. Innovasjon Norge mener de har loven på sin side.

I SØKELYSET – IGJEN: Lederstilen til Innovasjon Norge-sjef har vært gjenstand for mye debatt. Nå er selskapet igjen i søkelyset for hvordan de ansetter. Arkivbilde.

Foto: Mariam Butt NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Debatten har rast etter at det ble kjent at Ferd-arving Katharina Andresen er tildelt en deltidsstilling i Innovasjon Norge.

Nå viser det seg at Andresen ikke er den eneste som har fått jobb i det offentlige eide Innovasjon Norge uten en offentlig utlysning. Det har nemlig kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand også fått.

Da Innovasjon Norge skulle ansette ny kommunikasjonsdirektør i 2015, ble stillingen kun utlyst internt. Dette står i kontrast til året før, da Innovasjon Norge med hjelp av rekrutteringsfirmaet Visindi gikk bredt ut i jakten på en kandidat til akkurat samme direktørstilling.

I forbindelse med ansettelsen av Katharina Andresen uttalte Innovasjon Norge at Anita Krohn Traaseth ikke involverte seg i ansettelsen og at Traaseth «kun ansetter egen ledergruppe», noe som altså inkluderer kommunikasjonsdirektøren.

Welle-Strand kom fra en stilling i kommunikasjonsavdelingen, og hadde i praksis fungert som leder etter at forgjengeren sluttet tidligere samme år.

Har du kjennskap til saken? Tips E24s journalister her.

– Åpner opp for kameraderi

E24 får bekreftet fra både Visindi og Finn.no at ingen av de formidlet noen offentlig stillingsannonse for direktørstillingen i 2015. Innovasjon Norge bekrefter også selv at stillingen ikke ble offentlig utlyst i 2015.

Innovasjon Norge mener imidlertid de har loven på sin side, og viser til at selskapet ikke er omfattet av statsansatteloven.

Talsmann Kjetil Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge sier at «vi har derfor ingen plikt til å lyse ut alle faste stillinger eksternt».

– Hovedregelen er at faste stillinger lyses ut internt i minimum 10 dager og publiseres på intranettet. Dersom det ikke kommer søknader fra kvalifiserte interne søkere, utlyses stillingen eksternt, sier Bergmann.

Arbeidsrettsekspert og partner i SBDL, Thor-Arne Wullum, kjøper ikke argumentene om at Innovasjon Norge kan hoppe over prinsippene:

– Man bør uansett utvise forsiktighet med å gjøre unntak fra kvalifikasjonsprinsippet. Det gjelder spesielt siden Innovasjon Norge er finansiert av fellesskapet, sier han, og legger til at det er viktig at lederstillinger besittes av de best kvalifiserte personene.

– Internutlysninger åpner opp for kameraderi i større grad enn åpne prosesser som er synlige for alle, fortsetter han.

Les også

Næringsministeren presses om nytt Innovasjon Norge-bråk

Hovedregel om offentlig utlysning

Som E24 kunne melde fredag, ble stillingen til milliardærarvingen Andresen aldri utlyst offentlig, selv om HR-avdelingen opprinnelig mente behovet for arbeidskraft var større en lovens grense på seks måneder (les mer i faktaboksen nederst i saken).

Tillitsvalgte i Innovasjon Norge ønsker nå at ansettelsen av Andresen revurderes, og fredag må administrerende direktør Anita Krohn Traaseth redegjøre om saken.

Mens Andresens stilling er definert under unntakene som kan gjøres for kortvarige arbeidsoppdrag, er direktørstillingen en fast stilling i toppledergruppen i selskapet.

At man fylte en slik direktørstilling uten offentlig utlysning i 2015 står i sterk kontrast til de retningslinjene som ligger til grunn når det offentlige skal ansette i faste stillinger.

Selv om Innovasjon Norge nå mener de ikke er omfattet av loven, henviste Anita Krohn Traaseth selv til statens regelverk for ansettelser da hun begynte å svare på spørsmålene som kom rundt Katharina Andresens jobb på Twitter.

«Hovedregelen i staten er at ledige stillinger skal lyses ut offentlig. Dette er nødvendig for å sikre reell konkurranse om ledige stillinger, bredest mulig rekruttering og ivaretagelse av kvalifikasjonsprinsippet», står det skrevet i statens egen personalhåndbok.

Det finnes et snevert unntak, men dette er kun for klare, uforutsette administrative behov på inntil seks måneder.

– Så lenge det er det snakk om en fast ansettelse så den klare hovedregelen at stillingen skal utlyses eksternt. En intern retningslinje kan normalt ikke trumfe dette kravet, sier arbeidsrettsekspert og partner i SBDL, Thor-Arne Wullum.

Les også

Arbeidsrettekspert om ny informasjon om Andresen-ansettelsen: – Dette høres ikke bra ut

Eksterne fikk ikke mulighet av Traaseth

I statens personalhåndbok, som legger de grunnleggende retningslinjene for ansettelser i offentlige virksomheter er det såkalte kvalifikasjonsprinsippet viktig.

Det vil si at offentlige aktører har plikt til å ansette den best kvalifiserte kandidaten. For å sikre at enhver kan søke på ledige stillinger – og bli saklig likebehandlet i prosessen – skal stillingen generelt utlyses offentlig.

I et selskap finansiert av skattebetalerne skal hensynene til å finne den beste mulige kandidaten gjøre seg enda sterkere jo høyere opp i systemet stillingen er.

Ut ifra Traaseth og Innovasjon Norges egne formuleringer er stillingen som kommunikasjonsdirektør helt i toppen av hierarkiet i Innovasjon Norge:

 • Da Innovasjon Norge annonserte at Welle-Strand hadde fått jobben i 2015, påpekte selskapet at hun ble «siste person på plass» i den nye toppledergruppen til Anita Krohn Traaseth.
 • Som kommunikasjonsdirektør i toppledergruppen har man ifølge Innovasjon Norge «et globalt ansvar for å lede og utvikle kommunikasjonsarbeidet til Innovasjon Norge».

En kilde med bred erfaring fra kommunikasjon i norsk næringsliv, som ønsker å være anonym, forteller til E24 at flere vedkommende kjenner i kommunikasjonsmiljøet synes stillingen som kommunikasjonsdirektør virket spennende og at de ville melde sin interesse.

Den muligheten ga Innovasjon Norge aldri, for Anita Krohn Traaseth ansatte isteden Kristin Welle-Strand.

Daværende styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, har avslått å kommentere ansettelsesprosessen av kommunikasjonsdirektøren.

Les også

Traaseth anbefalte Andresen «å se på» internship hos Innovasjon Norge

Forgjengeren gikk etter et knapt år

Innovasjon Norge har brukt rekrutteringsfirmaet Visindi til å fylle en rekke stillinger i selskapet. De var involvert i prosessen med å finne ny administrerende direktør i 2014, en offentlig utlyst stilling Anita Krohn Traaseth søkte og fikk.

Visindi var også involvert i jakten på en ny kommunikasjonsdirektør i 2014, og også denne stillingen ble offentlig utlyst.

Det var tidligere kommunikasjonsdirektør i Tine, Elisabeth Morthen, som fikk den jobben. Morthen ble imidlertid bare et knapt år i jobben, før det i juni 2015 ble kjent at hun gikk av.

Da Innovasjon Norge skulle finne en erstatter jaktet man altså kun internt.

På hjemmesidene til Innovasjon Norge står det imidlertid at selskapet ikke tar imot åpne søknader, og at alle stillinger lyses ut.

Innovasjon Norge sa fredag til E24 at «faste stillinger og stillinger med varighet over seks måneder blir alltid lyst ut internt og eksternt».

Men tirsdag får E24 opplyst at Innovasjon Norge har en praksis der stillinger først lyses ut internt, og at man først lyser ut stillingen offentlig hvis man ikke finner en passende kandidat internt.

– Vi har jobbet en del med rutiner internt, og den praksisen er godt forankret internt nå, sier Liv Jorunn Kristiansen, leder av NTL Innovasjon Norge til E24.

Les også

Styrelederen vil ha redegjørelse om Andresen-ansettelse

Les også

Tillitsvalgte i Innovasjon Norge: – Vi er tydelig på at vi ønsker at ansettelsen revurderes

Les også

Innovasjon Norge lyste ikke ut stilling - ansatte Norges rikeste kvinne

Her kan du lese mer om

 1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Styret har ikke behov for fininstruksjon

 2. – Vi er villig til å endre praksisen

 3. – Har gått uvanlig raskt

 4. Annonsørinnhold

 5. – Dette høres ikke bra ut

 6. LO-topp: – Forventer at statens regler blir fulgt