Spionutstyr trolig plassert i Norges fremste finansmiljø

På Aker Brygge og Tjuvholmen står det trolig avansert overvåkingsutstyr som gjør det mulig å spionere på næringsdrivende og advokater, ifølge Aftenposten.

FALSK BASESTASJON: All mobilbruk på Aker Brygge blir trolig overvåket og logget av en falsk basestasjon, viser nye undersøkelser.
Publisert:

Aftenposten har utført målinger i området og fått inn sterke signaler fra en falsk basestasjon. Signalene kommer i rundt 20 sekunder, før de forsvinner og blir borte i en lengre periode.

Det stammer fra en svært avansert IMSI-catcher, en falsk basestasjon, som trolig står i ett av vinduene i kontorbyggene ved Rådhusgata, ifølge avisa.

Registrerte simkort

Jahn-Helge Flesvik i sikkerhetsselskapet Aeger, et av selskapene som har vært med på kartleggingen av mobilovervåking, sier at SIM-kortene til dem som bruker mobilen i området, i hvert fall blir registrert av spionutstyret.

– Med noe ytterligere arbeid vil det være mulig å registrere mobilabonnement på navn. Man vil deretter kunne gå over i en mer selektiv fase, med såkalte «man-in-the-middle-angrep», hvor man avlytter samtaler eller leser tekstmeldinger, sier Flesvik til Aftenposten.

Også på Lysaker ga måleutstyret utslag.

Områdene Aker Brygge, Tjuvholmen og Lysaker huser mange sentrale aktører i norsk næringsliv.

Blant annet holder Handelsbanken til på Tjuvholmen, mens Aker Brygge huser advokatfirmaer og finansaktører som Danske Bank. Gjensidige er bare et av de mange, store selskapene som har kontorer på Lysaker.

Stian Arnesen, kommunikasjonssjef for Danske Bank i Norge, forteller VG at de ser alvorlig på saken.

– Vi forventer som resten av landet at vi får mer informasjon nå som myndighetene på alvor tar tak i saken. Så må vi på bakgrunn av informasjonen fra det offisielle Norge se på hva dette betyr i praksis for oss.

Stortinget krever svar

– Det er vanskelig å se for seg legitime grunner til å ha slikt utstyr på Aker Brygge og Lysaker, sier Kyrre Sletsjøe til Aftenposten. Han leder for sikkerhetsselskapet CEPIA Technologies, som også har bidratt til kartleggingen.

- Mobilavlytting i disse områdene er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel.

Tidligere har Aftenposten avslørt tilsynelatende omfattende og systematisk overvåking av mobiltrafikk rundt de fremste myndighetsinstitusjonene i Oslo, blant annet Stortinget.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil i løpet av få dager få en rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om hva de har funnet etter avsløringene.

– Vi har jobbet i helgen og har fortsatt undersøkelsene. Så vil vi analysere materialet og sammenstille dette med Aftenpostens opplysninger, sa kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM til NTB søndag kveld.

Det vil trolig ikke gå lang tid før Anundsen må møte i Stortinget for å redegjøre for funnene. Lederen for justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) krevde dette i helgen. Det samme gjorde stortingsrepresentanter fra de fleste andre partier.

Les også:

Bedrift fikk bot for GPS-overvåkingTelenors «erkefiende» ble rik på Sovjets fallSvein Aaser ba om etikk-rapport om VimpelcomGiganter i korrupte land misbruker teletjenester til overvåkningGjensidige godtar bot fra Datatilsynet

Publisert: