Økokrim: Yara betalte over én milliard for goodwill og
kontaktnett

Økokrim samarbeidet blant annet med FBI i saken mot Yara.

DØD: Shukri Ghanem ble funnet flytende i elven i 2012. Her sammen med Thorleif Enger , da han var styrelder i Yara i 2008.
  • Line Midtsjø
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

Aktor Marianne Djupesland sier første dag i retten at Yara har betalt én milliard kroner for det som i stor grad har vært et kontaktnett.

– Til sammen ser vi at 182 millioner dollar, som tilsvarer rundt én milliard norske kroner, er betalt. Dette er knyttet opp til goodwill, og Baysans kontaktnett, sier Djupesland i retten mandag.

Dette er altså summen Yara har lagt på bordet for å sikre seg hele gjødseltraderselskapet Balderton.

Etter Økokrims vurdering ble kjøpet gjort for å sikre Yara et bedre kontaktnett i blant annet Øst-Europa og Russland.

Det var Yara selv som tipset Økokrim om mulige lovbrudd. Den internasjonale gjødselgiganten hadde da leid inn advokat Jan Fougner, som var personen som ringte politiet på vegne av Yara 8. april 2011.

Ministersønn

Nær fire år senere starter landets største korrupsjonssak i Oslo Tingretts største sal, nr. 250.

Samtlige tiltalte avviser straffskyld i saken.

Strafferammen er på ti års fengsel for de tiltale. Det handler om at Yara skal ha utbetalt snaue 56 millioner kroner til to tjenestemenn i Libya og India. Økokrim mener at avtalene var forankret og godkjent helt til toppen av konsernet.

En del av tiltalen fra Økokrim handler om at Yara skal ha bestukket sønnen til oljeministeren i Muammar Gaddafis regime i Libya, Shokri Ghanem.

Dette skal ha skjedd via Nejdet Baysan, som var gjødelstrader og grunnlegger av sveitsiske Balderton.

Les også

Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak

Yara har vedtatt bot

I januar i fjor vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner etter det Økokrim kaller en «usedvanlig alvorlig korrupsjonssak».

Selskapet har også tilstått å ha betalt 70 millioner kroner i bestikkelser i Libya, India og Russland.

I dokumentasjonen som tiltalemyndighetene har lagt frem i retten, er det blant annet en styreprotokoll fra Yara. Her kommer det frem at styret var kritiske til at kjøpet var for sterkt «personavhengig».

Økokrim har gjort 85 avhør i saken og har bedt om bistand fra 12 ulike land, deriblant Belize, De britiske jomfruøyer, Sverige og Sveits. Alle land har bidratt, med unntak av Libanon, forteller Djupesland.

Funnet død i elven

Libyas tidligere oljeminister og konsernsjef for NOC som Yara fikk en avtale med heter Shukri Ghanem. Det er via hans sønn at den angivelige korrupsjonen skal ha skjedd.

Shukri Ghanem ble funnet død, flytende i Donau, Wien 29. april i 2012, under omstendigheter som Times Magazine beskriver som «en spionroman verdig».

Nesten samtidig ble to av de tiltalte i Yara-saken pågrepet i Paris, under det som fremstår som dramatiske omstendigheter.

– Vi fikk i mai 2012 opplysninger via FBI om at Ken Wallace (tidligere juridisk direktør i Yara) kunne være på vei til Paris. I en samordnet aksjon med fransk politi ble han pågrepet da han gikk av flyet 10 mai 2012.

– Samtidig var Daniel Clauw parallelt allerede arrestert i Paris, sier Djupesland videre til E24.

Begge ble løslatt etter to døgn.

– I Norge ble Tor Holba, Torleif Enger og Halgeir Storvik pågrepet for avhør etter visse opplysninger, sier Djupesland.

Storvik ble løslatt samme kveld, mens Enger og Holba satt i varetekt en natt forteller aktor videre.

Kan få ti år i fengsel

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger, de avgåtte konserndirektørene Tor Holba, Kenneth Wallace og Daniel Clauw er tiltalt i saken.

Enger, Wallace og Clauw er tiltalt for grov korrupsjon knyttet til transaksjoner i India og Libya, mens Holba kun er anklaget for forhold som påtalemyndigheten mener har skjedd i forbindelse med gjødselgigantens Libya-forretninger.

Holba har reagert sterkt på tiltalen, fordi han mener at det er han som varslet internt til ledelsen i Yara etter å ha fått det forsvareren hans kaller et «uakseptabelt krav».

Strafferammen for ett tilfelle av grov korrupsjon er opptil ti års fengsel. Dersom de tiltalte kjennes skyldige i flere forhold, kan straffen bli strengere.

Les også:

Advokat: Yara har lite å vinne på å reagere mot BrandtzægLibysk ministersønn på vitnelisten i Yara-rettssakenYara-saken: – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak

  2. Forsvarerne langer ut mot Økokrim i Yara-saken

  3. Nå kommer i dommen i Norges største korrupsjonssak

  4. - Han ville ikke vite

  5. Vil dømme Yara-Enger til 6 år i fengsel