BLIR KRITISERT: Administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova innrømmer at det har forekommet brudd på habilitets- og innkjøpsreglene i det statseide selskapet.

Illeluktende Gassnova

Økonomisk uryddighet og regelbrudd i Gassnova hjelper ikke på inntrykket av Jens Stoltenbergs «månelanding» på Mongstad.

 • Per Valebrokk
  Per Valebrokk
  Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Statsministerens drøm om full CO2-fangst på Mongstad er politisk klimasvermeri av verste sort.

Stadig færre tror på realismen i prosjektet, som koster flere milliarder kroner hvert år (selv Venstre har gitt opp håpet nå). Likevel tviholder regjeringen på «månelandingen», det er investert for mye politisk kapital til å gi opp.

Sentralt i klimaprosjektet står Gassnova. Statsforetaket med besøksadresse i Porsgrunn er ansvarlig for retning og fremdrift i månelandingen. Inntrykket av det rødgrønne prestisjeprosjektet på Mongstad ble derfor ikke styrket av torsdagens avsløringer i VG og E24 om at det kan ha forekommet mange og alvorlige brudd på habilitets- og innkjøpsreglene gjennom flere år.

Sentralt i saken står oljenestoren Ole Rønning, viseadministrerende direktør i Gassnova. Gjennom en lengre periode leide Gassnova inn personell fra selskapet Portside AS, der Rønning selv var deleier og styremedlem. Selskapet ble solgt i fjor, og sikret trolig Rønning en milliongevinst.

Rønning er til tross for sin sentrale posisjon i Gassnova ikke fast ansatt, men innleid konsulent for et ukjent millionbeløp i året. Lenge var Rønning innleid fra et selskap som også leier ut mange andre konsulenter til avdelingen Rønning leder i Gassnova. Det kan ikke ha vært lett for Rønning å skille mellom sine mange potensielt motstridende roller.

Direktør Anne Strømmen Lycke ser ut til å ha vært den eneste i Gassnova som har forsøkt å rydde opp i rotet. Mot Gassnova-sjef Bjørn-Erik Haugans vilje bestilte hun revisjonsrapporten fra Deloitte som slaktet innkjøpsrutinene i selskapet. Nå er Lycke presset ut av Gassnova med et ukjent millionbeløp i sluttpakke.

Til tross for dette, vil Gassnova-ledelsen ha oss til å tro at det nå skal ryddes opp. I så måte var en forsøksvis oppklarende pressemelding fra Gassnova torsdag, trolig forfattet i samarbeid med høyt gasjerte PR-rådgivere fra First House, en dårlig start. I meldingen heter det: «Ole Rønning avviklet sine eierinteresser og forretningsinteresser i andre virksomheter da han ble engasjert av Gassnova». Det er feil. Rønning begynte å jobbe for Gassnova i 2008 og beholdt eierandelen i Portside AS frem til høsten 2010.

Det er ikke lett å tro på Gassnovas vilje til å rydde opp, når det så uanstrengt serverer usannheter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Ga millionoppdrag til direktørens selskap

 2. Fikk sparken av Gassnova-sjefen- nå er hun kandidat til toppjobben

 3. - Anmeld Gassnova til politiet

 4. Begge må gå

 5. Gassnova-sjefen går av