EN ANNEN SITUASJON: Olje-Norge har blitt truffet midtskips av oljeprisen som siden sankthans 2014 har falt fra 115 dollar fatet til litt over 30 dollar fatet. Bildet er fra denne måneden, og viser fire oljeplattformer i opplag på Ågotnes utenfor Bergen.

Tore Meek/ NTB scanpix

Kommentar: Derfor bør vi være livredd oljepriser under 30 dollar

Dominoeffekten av en vedvarende lav oljepris kan utløse en global finanskrise.

 • Christian Hansen
  Christian Hansen
  Christian Hansen er analysesjef i Nordic Securities, en del av Nordic Group. Han fokuserer på internasjonal makroøkonomi og energiaksjer. Tidligere har Hansen ledet både meglerbordet og analysebordet i Norne Securities, og jobbet i Orion Securities.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Aksjemarkedene har de siste ukene falt kraftig med oljeprisen, og volatiliteten har steget kraftig i perioden. Den vanligste forklaringen (vi har funnet) er at den laveste oljeprisen skyldes avmatting i Kina, og at det er frykten for en hard landing som preger markedet. De volatile kinesiske aksjemarkedene har utvilsom påvirket verden, men volatilitet i Kina er ikke noe nytt.

De kinesiske aksjemarkedene falt sammenhengende fra toppen etter finanskrisen som ble satt i 2011, frem til rallyet startet sommeren 2014. Det kinesiske aksjemarkedet falt 36 prosent i periode, til sammenligning steg S&P 500 52 prosent i perioden. Fra sommeren 2014 steg kinesiske markeder 148 prosent på ett år, drevet av en voldsom vekst i kreditt og handel på marginkontoer. Da kinesiske myndigheter strammet inn marginkravene for litt under et år siden, bidro det til at børsen falt 30 prosent på 20 dager. Volatilitet i Kina er ikke noe nytt, og aksjemarkedene har avveket fra utviklingen i verden for øvrig over lang tid. Fallende valutareserver og svakere vekst er også helt klare bekymringsfaktorer, som helt klart påvirker oljeprisen.

Men når det kommer til markedet som helhet mener vi at oljeprisen i seg selv er den største risikofaktoren. I denne glimrende artikkelen fra 2015, peker Financial Times på hvordan verden så seg blind på de budsjettmessige «break-even» nivåene for olje, og så på dem som et gulv for oljeprisen. Vi gjorde den samme feilen. Høsten 2014 ble det klart at Opec brøt med politikken kartellet har ført, på et tidspunkt da Saudi-Arabias budsjettmessige «break-even» nivå, ifølge Det internasjonale pengefondet, IMF, var på 98 dollar.

I etterkant rettet vi blikket mot faktiske «break-even»-nivåer for ulike oljefelt. Rystad Energy publiserer med jevne mellomrom sin kostnadskurve for verdens oljefelt. Tall fra oktober i fjor viser at det laveste vektede gjennomsnittet for alle produserende felttyper er 29 dollar. Dette tallet er i våre øyne meget viktig, for det betyr at oljeselskaper i gjennomsnitt ikke tjener penger på porteføljen som helhet, uavhengig av miks. På 50 dollar er så å si alle eksisterende felt lønnsomme.

Sjekk E24s kart som oppdaterer oljefelter etter «break-even» opp mot oljepris

Priser på dagens nivå fører til en berettiget bekymring for gjelden knyttet til sektoren. En portefølje av obligasjoner knyttet til leteselskaper, integrerte oljeselskaper og oljeservice vi følger, har nå en markedsverdi som er 161 milliarder dollar under pålydende. Selv om nedskrivningene på et tidspunkt nådde 600 milliarder dollar, estimeres de totale tapene knyttet direkte til subprime etter finanskrisen til å ligge et sted mellom 100 og 200 milliarder dollar. Obligasjonsmarkedet har hatt en enorm vekst i perioden etter finanskrisen. Det europeiske obligasjonsmarkedet vokste fra 100 milliarder euro til 300 milliarder euro fra 2007 til 2014.

Med vedvarende oljepriser rundt 30 dollar eller lavere, frykter vi at en rekke mislighold vil følge. Dette vil legge ytterligere press på obligasjonsverdiene, og tvinge banker til å skrive ned verdier, noe som igjen kan utløse en global finanskrise. Citigroup tik nedskrivninger på sin portefølje i sektoren på ca 1 prosent av porteføljeverdien i 4. kvartal. Markedet anslår at verdien av oljeservice nå er 17 prosent lavere enn pålydende verdi. Her hjemme illustreres det best gjennom Seadrill, hvis lån handles til 30 prosent av pålydende i markedet. Obligasjonslånene har høyere risiko, men avstanden er påfallende stor, spesielt dersom situasjonen vedvarer. For få uker siden stilte Finanstilsynet spørsmål ved tapsavsetningene i norske banker. Etter nyttår har usikkerheten knyttet til energi og råvarer til dels spredt seg til andre lånepapirer.

Avstanden mellom oljepriser på 30 og 40 dollar er langt større enn man tror.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Oljebransjen
 3. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljekartet: Nå er Johan Sverdrup ikke lønnsomt

 2. Opecs oljefest fortsetter: Statoil verdt 40 milliarder mer

 3. Oljeprisen under 31 dollar fatet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Maersk Oil reduserer med 40 ansatte

 6. Oljeaksjene blør: 573 milliarder borte på 1,5 år