KLARER DU Å LA VÆRE? Hvis du skåler i bobler – uten å ta bilde med mobilen - så er du på riktig vei.

Kommentar: På tide å ta en «digital detox»?

Når du inviterer gjester til terrassen og skåler i bobler, helt uten å ta bilde med mobilen, da vet du at du er på rett spor.

Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Menneskets beste venn er ikke lenger hunden, det er mobilen. Den får til og med bli med på do. For store deler av norsk arbeidsliv får den også bli med på møter. Vi sjekker konstant den uendelige strømmen av innkommende sms, e-mailer, facebook meldinger og tweets.

Store deler av landet er i ferd med å ta sommerferie, på tide med en «digital detox»?

En digital detox innebærer i følge Oxford Dictionnary «A period of time during which a person refrains from using electronic devices such as smartphones or computers, regarded as an opportunity to reduce stress or focus on social interaction in the physical world.”

På DNs bakside nylig ble administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, spurt om hva som er hennes største uvane. Hun svarer « Jeg har vanskeligheter med å legge bort mobilen». Hun er ikke alene. Forskning viser at vi logger på ikke mindre enn 150 ganger til dagen. Vi er livredde for å gå glipp av noe, men hva går vi egentlig glipp av?

Hensikten med en sommerferie er at vi skal koble av fra hverdagens plikter. Å ignorere familie og venner fordi du skal lese sms, er dårlig folkeskikk. Hvis de er frakoblet fra sine digitale liv for å tilbringe tid med deg, bør du gjøre det samme.

Tre tegn på at detoxen begynner å virke:

1. Mobilen er ikke det første du sjekker når du våkner, og det siste du sjekker når du legger deg

2. Du klarer å lese en bok i over 20 minutter uten å sjekke mobilen

3. Du inviterer gjester til terrassen og skåler i bobler – uten å ta bilde med mobilen

Det er en krevende øvelse å ta en digital detox, men det kan være en god ferieutfordring. Flere som blir med?

Break free of your devices and go on a digital detox!

Publisert: