Dette er byene med de høyeste lønningene: Oslo på topp 10

Ifølge undersøkelsen er det bare én europeisk by man tjener bedre på å jobbe i enn den norske hovedstaden. 

GOD LØNN: Det er dyrt å bo i Oslo, men bruttolønnen er også blant verdens beste, viser oversikt fra Deutsche Bank.
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Hvert år slipper Deutsche Bank rapporten «Mapping the world's prices». Der blir verdens største og mektigste byer katalogisert, målt på hvor mye varer og tjenester koster.

Formålet er å se på hvor mye det koster å bo på de ulike stedene rundt om i verden. Business Insider skriver at banken derfor ser på prisen på små, dagligdagse forbruksvarer som sigaretter – i tillegg til det som ofte er en persons største månedlige enkeltutgift, nemlig husleien.

For å si noe om hvor dyrt eller billig en by er, studerer Deutsche Bank også nettolønningene.

Denne oversikten viser at Oslo-borgere kan skryte av å ha verdens sjette beste inntektsgrunnlag. På plassene over finner vi tre amerikanske, én australsk og én annen europeisk by.

Topplisten (lønninger målt i dollar) domineres altså av byer på den nordlige halvkule i vestlige, utviklede økonomier.

Topp 10 kan du se presentert lenger ned, og her er byene fra 20. til 10. plass:

Dublin, Paris, Wellington, Helsinki, Stockholm, Tokyo, Amsterdam, Singapore, Melbourne og London.

EU-by: Den europeiske sentralbanken i Frankfurt.

10. Frankfurt (3.389 dollar)

Frankfurt er Tysklands finanshovedstad. Ifølge en studie fra 2010, som har målt tilbake i tid til 1990, har Frankfurt vært én av tre ledende europeiske byer for internasjonale selskaper, kun slått av London og Paris. Med over 922 jobber per 1000. innbygger har Frankfurt den høyeste jobbkonsentrasjonen i landet. Business Insider skriver at lønnen har økt med over 200 dollar i måneden, tilsvarende 1.600 kroner, det siste året.

9. Dubai (3.447 dollar)

Dubai er den største byen i De forente arabiske emirater og er senter for mange oljerelaterte selskaper. Blant annet Seadrill har sitt kontor i Dubai.

8. København (3.462 dollar)

Københavnsområdet er hjemsted for en rekke sterke konsern innen biotek, IT og shipping, og flere av de største danske virksomhetene har hovedsete i byen. Shippinggiganten Mærsk har kontorer her og det samme har Danske Bank og Nordea Bank Danmark, for å nevne noen.

STORBY: Chicago om kvelden.

7. Chicago (3.650 dollar)

I 2003 beskrev World Business Chicago som byen med den mest balanserte økonomien i USA. Her finner vi aksjebørsen Chicago Stock Exchange og en stor industri, blant annet innen trykkeri og mat. Generell Electrics helsedivisjon holder til her, og det samme gjør flygiganten Boeing.

6. Oslo (3.664 dollar)

Flertallet av landets største bedrifter holder til enten i eller nær hovedstaden, som har høstet anerkjennelse for sin «næringslivsvennlighet». I 2012 ble Oslo kåret til den europeiske byen med det største økonomiske potensialet av magasinet fDi. Lønnen er altså verdens sjette beste ifølge Deutsche Bank, men samtidig havner Oslo ofte høyt oppe på lister over dyre byer å leve i. I mars ble tigerstaden kåret til verdens femte dyreste by.

5. Boston (3.740 dollar)

I fjorårets Global Financial Centres Index ble Boston rangert som den niende mest kompetitive byen i verden. En rekke internasjonale selskaper holder til i millionbyen, som Santander Bank, Converse og Reebok.

4. Sydney (3.914 dollar)

De største økonomiske sektorene i Australias største by er blant annet eiendom, varehandel og -produksjon, og byen står for omtrent en fjerdedel av landets BNP. Lønnen er god, men leieprisen er også høy: En ettroms leilighet koster gjerne fra 11.000 til 16.000 kroner måneden, avhengig av hvor sentralt du vil bo.

IKONISK: Manhattan skyline – New Yorks svar på Barcode.

3. New York (4.115 dollar)

The Big Apple. Byen som aldri sover. Finansverdenens kanskje aller viktigste by. Her finner vi Wall Street, naturligvis, med landets største børs samt hovedkvarterene til en rekke store banker. Byen har også en sterk tek-base, hvilket gjerne refereres til som Silicon Alley.

2. San Francisco (4.974 dollar)

Arven etter gullrushet i California gjorde San Francisco til det fremste bank- og finanssenteret på vestkysten i det tidlige tyvende århundret. Her finner vi over 30 internasjonale finansinstitusjoner og seks Fortune 500-firmaer, hvilket bidrar til at San Francisco regnes som en «alpha» verdensby.

1. Zürich (5.764 dollar)

Dette er ikke første gang den sveitsiske byen har toppet en liste. Zürich har flere ganger blitt kåret til byen med den beste livskvaliteten, og har toppet rangeringer over rikeste europeiske byer målt i BNP per capita. Her har ti av landets 50 største selskap hovedkvarter, blant dem store banker som Credit Suisse og UBS.

Informasjonen om byene over stammer i stor grad fra Wikipedia.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Lønn

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Her bør du bo hvis du vil høy lønn og disponibel inntekt

  2. Ny rapport: Dette er verdens dyreste byer

  3. Norge når ikke opp: Dette er verdens ledende tek-byer

  4. Slik skal bakmenn ha loppet europeiske statskasser for milliarder

  5. Amerikanske sjefer: Tjener 265 ganger mer enn arbeidernes snittlønn