Ikke hold skatten hemmelig

Hvorfor er det så dårlig barnehagedekning på Nesøya? Når befolkningen der skatter mest i hele Asker.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

I dag sto journalistene tidlig opp, ja noen jobbet fra halv tre i natt. Da ble skattelistene nemlig offentlige.

Skattebetalerforeningen aksjonerer mot de legges ut i søkbar form på nettet . Foreningen retter heldigvis skytset mot distribusjonsformen, altså nettet, og ikke mot offentliggjøringen i seg selv.

Men ironisk nok er aksjonen effektiv nettopp på grunn av nettet. En egen nettside gjør det mulig å underskrive enkelt over kaffekoppen hjemme, mens en annen side åpner for debatt.

Debatten gikk også i Stortinget i 2004, da Bondevik-regjeringen begrenset åpenheten for første gang siden 1800-tallet. Så kom de rødgrønne og åpnet opp igjen.

Les Finanskomiteens innstilling fra 2006 her.

Argumentet for komiteens flertall var ønske om en kritisk debatt om skattesystemet. Det er lettere å debattere når man faktisk kan se konsekvensene for mennesker av kjøtt og blod.

Og dette er godt pressestoff. Norges største nettavis, vg.no og den største på økonomi, E24, har lett tilgjengelig søkefunksjonen for naboens inntekt.

Forvalter pressen ansvaret fornuftig? Svaret er ja, dersom det lages god journalistikk av det. Og nei, dersom det bare er brød og sirkus. Eksemplet fra Nesøya er godt lokalt debattstoff.

Det kan til og med argumenteres for at åpenheten ikke går langt nok. Kanskje selve selvangivelsen, med alle fradrag, burde vært offenlig?

Det hadde i hvert fall gjort pressens jobb som vaktbikkje lettere. Og det var jo en slik bikkje Finanskomiteen ville ha.

Men internett? Er nå det nødvendig? Det er vanskelig å se alternativene. Å gi bare pressefolk tilgang til å søke virker temmelig udemokratisk.

Skatt debatteres for lite, ikke for mye i Norge. Skattelistene muliggjør debatt om skatt og lokalmiljøer, skatt for ulike aldersgrupper, ulike yrkesgrupper og så videre.

At privatfolk sitter i sofaen og snoker er ikke noe stort problem. Mangelen på politisk debatt om skatt er derimot et problem. Skattelistene hjelper.

For eller mot offentliggjøring av skattelistene? Din mening etterlyses i E24 Forum!

Publisert:

Her kan du lese mer om