Røkke-selskap med milliardsalg til oljeserviceselskap

Oljeserviceselskapet Akastor selger Fjords Processing for 1,2 milliarder kroner til National Oilwell Varco.

Kristian Røkke (CEO) under presentasjonen av kvartalsresultater for Akastor i februar.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Akastor annonserte avtalen i en børsmelding natt til torsdag.

Under forutsetning om godkjenning fra norske og koreanske konkurransemyndigheter, vil transaksjonen gjennomføres i fjerde kvartal, og realisere en gevinst i regnskapet til Akastor på om lag 650 millioner kroner i samme kvartal.

Salget er forventet å frigjøre 1,2 milliarder i kontanter for Akastor.

Det er Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Røkke, som er konsernsjef i Akastor. Selskapet ble til da Aker Solutions ble delt i to høsten 2014, og består av en rekke forskjellige porteføljeselskaper innen oljerelatert virksomhet. Selskapene i Akastor lever relativt uavhengig av hverandre, og målet er å videreutvikle dem slik at de på sikt kan vokse, bli solgt eller slått sammen i forskjellige typer partnerskap.

Kristian Røkke sier i børsmeldingen at han er stolt over hva Fjords har oppnådd de siste årene med forbedret drift og større forretningsmuligheter.

– Fjords gir gode resultater, og vi er fornøyd med salget til NOV, som er forpliktet til videre vekst globalt, sier Røkke.

Les også

Akastor-Røkke satser på japansk offshoreallianse

– Spennende fremtidsmuligheter

Kjell Inge Røkkes Aker er storaksjonær i Akastor, og i likhet med resten av sektoren opplever mange av selskapene i porteføljen svært tøffe tider.

Ett av selskapene, MHWirth, har mer enn halvert staben fra 4.500 ansatte for to år siden.

Fjords spesialiserer seg på løsninger for behandling av olje, gass og vann i industrielle anlegg, fartøy og installasjoner, og har skilt seg positivt ut i Akastors portefølje.

I første kvartal var Fjords det eneste selskapet i Akastors portefølje som kunne viste til vekst i omsetningen.

– Vi er takknemlig for støtten Akastor har gitt oss de siste årene, hvilket har satt oss i en posisjon hvor vi ser spennende fremtidsmuligheter for virksomheten. Vi ser frem til å gjennomføre neste skritt i reisen sammen med NOV, sier Fjords-direktør Rune Fantoft i børsmeldingen.

Les også

I disse Aker-virksomhetene er usikkerheten størst

Kraftige bemanningskutt i NOV

Konsernsjef i NOV, Clay Williams, forteller i børsmeldingen at han ser et betydelig potensial i å kombinere Fjords teknologi med NOVs eksisterende plattforms-teknologi.

– NOV er fornøyd med å få en markedsledende høykvalitets selskap i Fjords, sier han.

Den amerikanske leverandørgiganten National Oilwell Varco er én av de store oljeserviceselskapene i Norge og den norske virksomheten er blant annet store innen tjenester og utstyr til borerigger og -fartøy.

Nedturen i oljebransjen har imidlertid rammet selskapets norske virksomhet hardt, og selskapet har måttet nedbemanne med flere tusen stillinger her i landet de siste par årene.

Siden oljeprisen startet det bratte fallet fra om lag 115 dollar fatet sommeren 2014, har rundt 3.000 mennesker mistet jobben i selskapet, inkludert innleide konsulenter.

Selskapet teller nå rundt 2.000 ansatte, og gjennomfører i disse dager et jobbkutt hvor ytterligere 265 mennesker kan miste jobben.

Det er ikke første gang at National Oilwell Varco er på handletur i Norge. I sommer kjøpte selskapet subsea-virksomheten til Kongsberg Gruppens tidligere datterselskap Kongsberg Oil & Gas Technologies, som nå er oppløst og overført til andre deler av Kongsberg-konsernet.

Hva National Oilwell Varco betalte Kongsberg er ikke kjent.

Her kan du lese mer om

 1. Kristian Røkke
 2. Akastor
 3. Aker
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Akastor selger for 1,2 milliarder til National Oilwell Varco

 2. Betalt innhold

  Akastor selger for 1,2 milliarder til National Oilwell Varco

 3. Markedet jubler over nytt Akastor-salg

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Akastor kvittet seg med 500 ansatte og bedret resultatet

 6. – Vi tenker ikke i retning av et ekstraordinært utbytte