Menneskelig svikt da 13.000 laks rømte

Nesten 13.000 smålaks rømte under arbeid med flytting og avlusing av fisk ved Osholman på Fjellværøy utenfor Hitra natt til onsdag. Ifølge Marine Harvest skyldes lakserømmingen menneskelig svikt.

MENNESKELIG SVIKT: Laksen stakk av under flytting og avlusing. (illustrasjonsfoto)
  • NTB
Publisert: Publisert:

Avlusingen natt til onsdag ble gjennomført for å sikre at lus fra anlegget ikke rammer vill laksesmolt som ventes å vandre ut fra lakseelver i Trøndelag i mai og juni.

Men da laksen skulle pumpes fra brønnbåten til anlegget viste det seg at nota var feilmontert og laksen slapp dermed ut i sjøen. Lossingen ble stanset og gjenfangst satt i gang. Til sammen 12.824 laks slapp ut i sjøen. Laksen var satt ut i anlegget høsten 2010 og var ifølge Marine Harvest frisk og nylig avluset. Gjennomsnittsvekta på laksen var 1,23 kilo. Laksen var ikke medisinert.

– Etter tre år med svært lave rømningstall nærmet vi oss nå målet om null rømming, og mente målet var innenfor rekkevidde. Nå må vi ta en grundig gjennomgang av våre rutiner for å unngå lignende hendelser i fremtiden, sier regiondirektør Knut Utheim i Marine Harvest.

Ifølge selskapets statistikk ble det registrert 252.000 rømte laks i hele næringen i fjor. 674 laks rømte fra Marine Harvests anlegg.

Utheim opplyser at selskapet vil sette inn alle tilgjengelige ressurser for å fange flest mulig av fiskene. Fiskeridirektoratet gjennomførte onsdag en inspeksjon av Osholman-anlegget.

Flere nyheter på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. 10.000 laks rømte fra oppdrettsanlegg

  2. Dusør på 500 kr.per rømte laks

  3. Betalt innhold

    Frykter at 10.000 laks kan være på rømmen

  4. Oppdrettslaks rømte i forbindelse med avlusing

  5. Over 370.000 laks rømte i fjor