Går til sak mot UD

Han varslet om det han mente var miljøkriminalitet og korrupsjon i FNs landbruksorganisasjon FAO. Siden har det vært umulig å få jobb. Nå krever han erstatning fra UD.

Tidligere FN-ekspert Baard Johannessen mener det hviler et særlig ansvar på UD og Norad for å sikre bistandsarbeideres videre karrière etter at de har varslet om korrupsjon og misligheter. UD finner ikke problemstillingen relevant i Johannessens sak.

JON HAUGE, AFTENPOSTEN
  • SIRI GEDDE-DAHL
Publisert:,

–UD og Norad oppfordrer bistandsarbeidere til å varsle om korrupsjon og misligheter, men tar ikke vare på dem når de gjør akkurat det. Etter det jeg har opplevd, vil jeg på det sterkeste fraråde enhver bistandsarbeider eller ansatt i utenrikstjenesten å varsle om korrupsjon og kriminalitet, sier Baard Johannessen.

Han krever UD for seks millioner kroner i tapt arbeidsfortjeneste i en rettssak som starter i Oslo tingrett i dag.

Norske bistandspenger har gått til gresshoppeprosjekter med stort innslag av miljøkriminalitet og korrupsjon, mener Johannessen. UD mener varslingen var løs og sprikende og fant aldri grunn til å politianmelde forholdet. Det er Johannessen dypt skuffet over. Rettssaken handler ikke om mislighetene, men om måten UD har behandlet Johannessen på. For Johannessen henger det likevel sammen, han mener UD har stått overfor så mektige motkrefter at han selv er blitt "ofret".

FN-ekspert.


Fra 1996 til 1999 jobbet biologen, gresshoppe- og sprøytemiddeleksperten på et FAO-prosjekt i Mauritania med bekjempelse av gresshoppesvermer som ødelegger avlinger. UD formidlet jobben og finansierte store deler av prosjektet. Mens Johannessen bygget ut sitt gresshoppelaboratorium i Mauritania, anbefalte FAO bruk av det franske sprøytemiddelet Fipronil mot gresshopper. Beslutningen åpnet et multimillionmarked for produsenten, det franske kjemikonsernet Rhône-Poulenc.
Johannessen var dypt kritisk til det nye sprøytemiddelet, som var lite utprøvd og trolig svært giftig. Han uttrykte sin skepsis både overfor produsenten og overfor sentrale ledere i FAO.
–Jeg ble innkalt til FAO-sjefen i Mauritania. Han sa: "Lov meg at du aldri sier eller skriver noe om Fipronil", forteller Johannessen.
I tiden som fulgte, møtte Johannessen folk i fagmiljøet som ga ham en rekke biter i historien om hvordan Fipronil ble godkjent. Beslutningen ble fattet på høyst irregulært vis, og til tross for betydelig motstand fra eksperter.
Johannessen oppdaget at Rhône-Poulenc så ut til å bruke bestikkelser for å åpne markedet for Fipronil. Han fikk ikke forlenget sitt engasjement i FAO etter 1999, og han er selv ikke i tvil om at årsaken er hans varsling.

Kjølig i UD.
I UD fikk han lovnader om hjelp til nye engasjementer på det svært spesialiserte feltet han jobbet med, men forholdet mellom ham og UD kjølnet.
I 2005 publiserte Dagens Næringsliv en omfattende sak om Johannessen og de irregulære forholdene omkring Fipronil. Saken baserte seg i vesentlig grad på DNs egne undersøkelser, og det kom frem en rekke nye alvorlige forhold.
–Siden jeg sto frem i DN, har det vært isfront fra UD. Jeg er forbigått i forbindelse med to ansettelser i Norad, hevder Johannessen.
–Det normale hadde vært at UD aktivt hadde hjulpet ham til videre jobb i FN. Han er utestengt på usaklig grunnlag, sier Johannessens advokat Øivind Østberg.
Les flere E24-nyheter

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Varsler tapte mot UD

  2. Betalt innhold

    Stortinget krever detaljer om Angola-millionene

  3. – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er

  4. Annonsørinnhold

  5. - Hvis anklagene stemmer,burde jeg aldri vært ansatt

  6. – Noe av det viktigste regjeringen gjør