Slik er planene for Marienlyst etter NRK

NRK skal bort fra Marienlyst, og foreslår å bruke arealet til både boliger og næringsvirksomhet.

SKAL FLYTTE: NRK skal ut av Marienlyst. Her er Radiohuset, som er fredet av Riksantikvaren.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Bjørn Ekker
Publisert:

På en pressekonferanse torsdag la NRK, Plan- og bygningsetaten i Oslo og samfunnsplanleggerkonsulenter fra Civitas frem deres forslag til hva som skal skje på Marienlyst i Oslo når NRK flytter fra tomten.

I en tekst som kommunikasjonsavdelingen har publisert på NRKs nettsider i forkant av pressekonferansen står det at forslaget innebærer plass til 107.000 kvadratmeter boligareal, nye torg og møteplasser, store grøntarealer og ny næringsvirksomhet.

– Bygget er gått ut på dato. Og så er det dyrt, og det er ikke ønskelig at lisensbetalerne betaler mer enn nødvendig. Vi trenger en kraftig fornyelse, sier Thor Gjermund Eriksen på pressekonferansen.

– Er det litt vemodig også?

Ja, men jeg sier til mine ansatte at de ikke må begynne å pakke ennå. Først og fremst må vi glede oss over alt som har blitt skapt her. Det tenker jeg når jeg går rundt i byen også, at de fineste områdene er de områdene som er knyttet til en historie. Og NRK på Marienlyst kommer ikke til å forsvinne historisk sett. I dag gleder vi oss for at noen tok et valg for 40, 50, 60 år siden. Og nå skal vi bygge en ny historie, sier Eriksen til VG.

Vil flytte nær et kollektivt knutepunkt

NRKs styre har altså vedtatt at NRK skal flytte. Planen er at salget av eiendommen på Marienlyst skal finansiere et nytt hovedkontor et annet sted i Oslo-området.

Hvor NRK skal flytte, er foreløpig uklart.

– Det er spesielt ett viktig hensyn vi må ta: Hvis det blir Oslo, er det viktig at vi havner et sted nært kollektive knutepunkter, som T-banen. Da vil vi uansett holde til tilnærmet sentralt, som er viktig for miljøet og ikke minst for å skape attraktive arbeidsplasser, sier Eriksen.

Byplansjef Ellen De Vibe fikk spørsmål om NRKs hovedkontor virkelig kan få tilhold utenfor Oslo, og hadde følgende svar:

– Det er klart det ville vært påfallende om NRKs hovedkontor ikke lå i hovedstaden.

KAN SE SLIK UT: Illustrasjon som viser hvordan Marienlyst i Oslo kan se ut, etter at NRK flytter ut fra området. Kringkastingshuset med Store Studio midt i bildet.

Foto: A-lab / Nrk NTB scanpix

To forslag

Det er to ulike forslag som legges frem, ett hvor boliger utgjør omtrent 65 prosent av arealet og ett hvor boliger utgjør inntil 20 prosent.

Kringkastingshuset med Store studio er fredet av Riksantikvaren, og skal bevares. NRK går ikke spesifikt inn på hvilken type næringsvirksomhet man ser for seg i Kringkastingshuset, men nevner at hotell, bevertning, idrett og kultur kan huses i det fredede huset - i tillegg til boliger.

Les også

NRK må kutte opptil 70 årsverk

Kringkastingshuset ble påbegynt på Marienlyst allerede i 1938, og sto ferdig i 1950. I 1968 sto Fjernsynshuset ferdig, ifølge Wikipedia.

Byggene rundt skal ikke være høyere enn Kringkastingshuset, ifølge planen. Fjernsynshuset kan imidlertid rives, etter planen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som er til stede på pressekonferansen, har tidligere uttalt at det koster for mye ressurser å holde til på Marienlyst, fordi bygningsmassen er gammel og arealet for stort.

Det som presenteres torsdag er et forslag som så skal ut på høring. Deretter kan området reguleres og planene tre i kraft. Ifølge planen skal det nye planprogrammet, som dette altså er et forslag til, fastsettes av Plan- og bygningsetaten i sommer.

Foreløpig er det ikke klart hvor NRK skal flytte.

Her kan du lese mer om

  1. NRK

Flere artikler

  1. Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern

  2. Munch-tomten på Tøyen er drømmetomten for NRK

  3. Johan H. Andresen og Snøhetta vil overta Marienlyst etter NRK

  4. Annonsørinnhold

  5. Aker vil ser på andre muligheter for å realisere Røkkes skyskraperdrøm

  6. Kjemper for ny Equinor-vekst i Stavanger