Nå får Oslo sin første helelektriske cruiseferge

Cruiseselskapet The Fjords skal bygge nytt helelektrisk skip. Skipet skal gå som sightseeingbåt i Oslofjorden fra neste år.

Foto: Helge Sunde / Samfoto
  • E24
Publisert:,

Det helelektriske cruiseskipet «Future of the Fjords», som frakter turister mellom Flåm og Gudvangen i Nærøyfjorden, får nå et nytt søsterskip, «Legacy of the Fjords», skriver cruiseselskapet The Fjords i en pressemelding lørdag.

– Dette er et grep som vil overraske noen i industrien, men vi ser det som en steg videre for denne ambisiøse virksomheten. Oslo er veldig forskjellig fra Flåm, men vi mener det krever samme nivå av forpliktelser og omsorg for miljøet – særlig når byen er EUs «Green Capital of the year 2019», sier selskapet i meldingen.

Fra før av er det klart at Nesoddfergene i Oslo skal bli elektriske fra 2019.

– Slipper sur diesellukt

Men befolkningen i Oslo kan allerede nå teste ut elektriske båtturer, hybrid-elektriske «Vision of The Fjords» tilbyr turer i Oslofjorden frem til april 2019.

Les også

Offshoreskip leies ut under driftskostnader: – Blir noen tøffe måneder fremover

Miljøbevegelsen Zero jubler for at hovedstaden nå skal få sin første helelektriske sightseeingbåt.

– Jeg gleder meg til utslippsfri sightseeing i Oslofjorden, og jeg tror de fleste ønsker seg en stillegående båttur uten sur diesellukt når de er på sightseeing, enten de er i Oslofjorden eller Nærøyfjorden, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i miljøstiftelsen i en pressemelding lørdag.

Årets skip

Statsminister Erna Solberg (H) gir 22,7 millioner kroner til Norges andre helelektriske skip som skal trafikkere i Oslofjorden, skriver NTB.

Statsministeren slapp nyheten i forbindelse med dåpen for Norges første helelektriske skip «Future of The Fjords» lørdag formiddag. Skipet brukes til turistfart mellom Flåm og Gudvangen i Sogn og Fjordane.

Solberg begrunner støtten med at det er viktig at norsk maritim sektor blir grønnere og etterlatter mindre CO2-avtrykk.

– Nærøyfjorden er et verdensarvområde. At vi forurenser fjorden med turistskip er verken bra eller fremtidsrettet, sier Solberg til NTB.

«Future of The Fjords», som er bygd ved Brødrene Aa i Nordfjord, ble nylig kåret til «Ship of the year» under bransjemessen i Hamburg.

Skipet er en helelektrisk passasjerkatamaran som er bygget i karbonfiber. Hun er 42 meter lang.

Her kan du lese mer om

  1. Skipsfart

Flere artikler

  1. Bergingseksperter kritiserer bruk av vaiere på KNM Helge Ingstad

  2. Komplisert arbeid for å berge milliardfregatten

  3. Betalt innhold

    Forsikringsreglene til havs kan etterlate Forsvaret med milliardregning

  4. Annonsørinnhold

  5. – Bevist for alle at de prioriterer pengene og ikke bærekraft

  6. Vurderer juridiske skritt etter mulig «beaching»