Joker inngår Wolt-samarbeid etter uenighet med Foodora

Kampen om mat på døren har hardnet til under coronakrisen. Nå inngår Norgesgruppens Joker-kjede samarbeid med Wolt etter plutselig brudd med Foodora tidligere i år.

SKAL LEVERE DAGLIGVARER: Wolt har inngått en avtale med Joker-kjeden om levering av dagligvarer.
Publisert:

Både Foodora og Wolt skal nå levere melk og brød på døren i løpet av 30 minutter i Oslo, og planlegger utrulling i flere norske byer.

Foodora har gått så langt som å bygge sine egne dagligvarelagre midt i byen som budene henter bestillingene fra. Kort tid etter lanseringen i vinter mistet selskapet Joker-kjeden som partner.

Nå har konkurrenten Wolt kommet på banen med Joker på laget.

– I løpet av året er målsetningen at ti prosent av omsetningen vår kommer fra handel, hvor dagligvare er en stor del av dette, sier Ece Woxholt, leder for retail i Wolt.

Samtidig som Foodora og dagligvarekjeden skilte lag i slutten av februar tok Joker kontakt med Wolt om et samarbeid som de nå lanserer i Oslo og Trondheim, i første omgang med syv butikker med planer om flere etableringer.

Les også

Joker bryter samarbeidet med Foodora etter dagligvaresatsing

Ingen eksklusivitet

Inntil nylig har aktører som Wolt og Foodora stort sett levert restaurantmat, men Foodora har lagt til en rekke nye varer i sin tjeneste, og Wolt har som mål å gjøre 100 utsalgssteder tilgjengelig i løpet av året.

Bransjen selv kaller konseptet for kvikkhandel eller k-handel, altså dagligvarehandel med rask levering i motsetning til konkurrentene i Oda (tidligere Kolonial.no) og Meny.no som trenger noe mer tid på å levere varene, spesielt i de hektiske periodene under pandemien.

DAGLIGVARESJEF: Ece Woxholt leder Wolts retailsatsing i Norge.

Woxholt i Wolt sier de ikke har fått noen føringer fra Joker om innretningen på samarbeidet.

– Er det slik at Joker har eksklusivitet som aktør på Wolt-plattformen?

– Nei, vi har ingen eksklusive avtaler, så hvilken som helst aktør kan selge gjennom appen vår.

– Hva tenker dere om å satse på egenhånd slik Foodora har gjort med egne dagligvarelagre?

– Vi har ingen konkrete planer om det, og vil heller fokusere på samarbeid med partnere, sier Woxholt.

Les også

Foodora starter med dagligvarer på nett: – Sikkert mange som tror det ikke vil gå

Joker: Vil ta konseptet til flere byer

Markedssjef for Joker, Roy Hval, sier kjeden allerede tilbyr tradisjonell netthandel gjennom noen utvalgte butikker, men at levering gjennom partnere som Wolt nok er en mer farbar vei for kjeden:

– Vi tenker at denne formen for netthandel, med rask levering til kunden i områder hvor det bor mange mennesker, er den formen for netthandel som passer Joker sin struktur og butikk-konsept best, skriver Hval i en mail til E24.

Han forklarer at de gjerne følger Wolts ekspansjon ut i Norge og har planer om å legge til flere butikker i nye byer på plattformen.

– Hva er det som gjør dette samarbeidet med Wolt bedre enn det man hadde med Foodora?

– Nå er vi riktignok fortsatt i startgropen av satsningen, men vi tror at Joker og Wolt er en god «match» for å kunne tilby kundene våre varer i ekspressfart. Wolt er en spennende utfordrer i sitt marked med en profil som passer Joker, sier Hval.

DARK STORE: Det ser ut som en butikk, men er i realiteten et lager hvor Foodora-syklister henter dagligvarer, et såkalt «dark store». På bildet er Foodoras lager i sentrum av Oslo.

Da Joker og Foodora brøt samarbeidet tidligere i vår ønsket ikke Kjøpmannshuset å kommentere saken annet enn å bekrefte bruddet. Foodora nevnte en «uenighet» som årsak. Nå åpner Hval opp om bakgrunnen.

– Årsaken bak skiftet skyldes at Foodoras retning ikke helt var i tråd med Jokers strategi fremover. Det har ikke vært noen videre dramatikk i dette. Nå ser vi frem til å utvikle det spennende samarbeidet med Wolt videre, sier Hval.

Foodoras Norgessjef, Carl August Randers, sier han har fått med seg samarbeidet mellom Joker og dere rival Wolt, og ønsker «lykke til»

– Vi er i samtaler med andre partnere rundt dagligvarer og som plattform ønsker vi Joker hjertelig velkommen tilbake til oss dersom de ønsker å utvide hjemleveringstilbudet, sier Randers.

Satt spørsmål ved leveringstid

Ingen av de store aktørene innen dagligvarer på nett kan levere så raskt som Wolt og Foodora hevder å levere - på 30 minutter.

NHH-professor Frode Steen mente tidsrammen var for kort da Foodora lanserte sin ordning i vinter.

– Å skulle klare å levere på 30 minutter tror jeg også kan bli utfordrende, spesielt i kombinasjon med levering av for eksempel restaurantmat, uttalte han.

Samtidig mener professoren at det gir mening for aktørene som så langt har levert restaurantmat å få større stabilitet og volum gjennom dagligvarelevering.

Publisert: