Hurtigruten starter nedbemanning av landansatte

Cruiseselskapet er fremdeles usikre på hvor mange det blir snakk om. Rederiet har et «verste fall-scenario», men tror ikke man kommer dit.

Til sammen har Hurtigruten permittert 850 ansatte, og har krympet landorganisasjonen med hundre årsverk de siste månedene. Nå har selskapet startet nok en nedbemanningsprosess for å kutte i antall landansatte.

Rune Stoltz Bertinussen, NTB
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Det er få som er så hardt rammet av pandemien som oss som driver innen reiseliv og transport. Det gjør at vi dessverre må ta noen tøffe grep, som er utfordrende både for kolleger som blir berørt og for oss som selskap, sier Ole-Marius Moe-Helgesen, som er konserndirektør for digital, personal og organisasjon i Hurtigruten Group i en melding til E24.

Denne kuttrunden rammer ansatte i datterselskapet Hurtigruten Pluss, som er konsernets selskap for landansatte, systemer og eiendom, både i og utenfor Norge. Hurtigrutens sjøfolk og de ansatte på Svalbard rammes ikke av disse nedbemanningene.

– Vi har meld til Nav at «opp mot 75 årsverk» kan bli overtallige av våre landansatte. Men dette er et verste fall-scenario, og det gjelder på tvers av alle våre kontorer både i Norge og utlandet. Så vi håper det endelige tallet blir en del lavere, sier Moe-Helgesen.

Til sammen har Hurtigruten rundt 500 ansatte på land, og denne delen av organisasjonen har allerede blitt betydelig krympet siden pandemien brøt ut.

Les på E24+

Fjord Line-sjefen permitterte hundrevis – så mistet han selv jobben (+)

Les også

Hurtigruten-skip skal ha nektet corona-testing – politiet vil ikke etterforske konsernsjefens rolle

Kuttet 100 årsverk – mange utenfor Norge

For en måned siden uttalte Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam til E24 at det var fare for nedbemanning i selskapet, men sa likevel:

– Men vi er et av de få rederiene som driver internasjonal cruise- og transportvirksomhet som foreløpig ikke har måttet ty til nedbemanning.

Samtidig opplyser Hurtigruten at man i tillegg til denne siste prosessen har kuttet betydelig i antall ansatte på land.

– Vi har allerede redusert antall ansatte i landorganisasjonen med mer enn 100 årsverk de siste månedene, både gjennom oppsigelser og nedbemanning i andre land. Og da virkningen av pandemien traff for alvor i mars, tok vi veldig mange grep veldig raskt, sier Helgesen til E24.

Konsernet har en rekke utenlandske kontorer, deriblant i London, Hamburg, Paris, Seattle, Tallinn, Hongkong og Melbourne.

– Det er helt klart tøft for oss alle sammen når så mange kolleger blir berørt. Men vi har en løpende og god dialog med tillitsvalgte og ansattrepresentanter, og jobber sammen med dem for at så få som mulig skal rammes. Vi har god tro på at tallet skal bli en god del lavere enn det vi meldte inn til Nav i starten av prosessen.

Forbundsleder for Hurtigrutens Negotia-medlemmer, Monica A. Paulsen, sier det er mye som skal på plass før man kan si noe konkret om nedbemanningen blant de landansatte.

– Tillitsvalgte i Hurtigruten har vært involvert på en god måte så langt, men vi er enda veldig tidlig i prosessen. Hverken utvalgskrets eller kriterier for utvelgelsen er bestemt, skriver hun i en melding til E24.

– Uansett vil Negotia støtte sin tillitsvalgte og sine medlemmer videre i prosessen, sier hun.

Les også

Krisen i verftsindustrien: Fem i familien ble oppsagt

Hurtigruten-topp Daniel Skjeldam sa til E24 for en måned siden at nedbemanninger kunne komme, og nå begynner prosessen.

Paal Audestad

850 permitterte

Selv om Hurtigruten så langt har sagt opp færre enn andre store fergeselskaper i Norge, så er fremdeles en rekke ansatte permitterte.

Tall E24 har fått innsyn i viser at selskapet har permittert rundt 850 ansatte i selskapet Hurtigruten Sjø AS, som er selskapet for sjøansatte og bemanning av skip, og har rundt 1460 ansatte.

I dag seiler det totalt to av Hurtigrutens 11 kystruteskip på strekningen Bodø – Kirkenes. Alle såkalte ekspedisjonscruise utenfor norskekysten er utsatt ut året.

Les også

Hovedtillitsvalgt i Hurtigruten vil ikke svare på om de har tillit til konsernsjefen: – Vi har ikke fått svar på noe som helst

Det var om bord på dette ekspedisjonsskipet, Roald Amundsen, at en rekke ansatte og gjester blir coronasmittet tidligere i år. Her ligger skipet ved kai i Tromsø.

Rune Stoltz Bertinussen

86 nye millioner inn på konto

Hurtigruten er et av selskapene som har fått aller mest støtte gjennom statens kontantstøtte for bedrifter.

I september da den første delen av kontantstøtten var avsluttet hadde Hurtigruten fått 89,6 millioner kroner fra staten for å dekke faste kostnader i vårmånedene.

Den 2. november fikk selskapet imidlertid 86 nye millioner tildelt gjennom ordningen for månedene juni, juli og august.

Til sammen har selskapet nå mottatt 175,5 millioner kroner.

– Hurtigruten gikk inn i året med rekordresultater. Og situasjonen på andre siden av pandemien, når folk kan begynne å reise igjen, ser veldig lys ut. Men det er noen tøffe måneder foran oss før vi kommer dit, både for oss og alle andre i norsk reiseliv, sier direktør Moe-Helgesen.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Hurtigruten i dag seiler med fem av totalt 11 kystcruiseskip på strekningen Trondheim-Kirkenes. Det riktige er at kun to av 11 kystruteskip seiler mellom Bodø og Kirkenes.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nedbemanning
  2. Reiseliv
  3. Coronaviruset
  4. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. Hurtigruten splitter kyst og cruise - utelukker ikke «tøffe grep»

  2. Hurtigruten setter inn tre nye skip mellom Bergen og Kirkenes

  3. Scandic med kontantstøtterekord - får 81 mill.

  4. Hurtigruten tapte 1,7 milliarder kroner i 2020

  5. Hovedtillitsvalgt i Hurtigruten vil ikke svare på om de har tillit til konsernsjefen: – Vi har ikke fått svar på noe som helst