Høyre vil bevare Norsk Tippings spillmonopol

Høyre-politikerne som ville skrote enerettsmodellen tapte den spillpolitiske thrilleren på partiets landsmøte. Både statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie stemte for å beholde dagens modell.

Publisert:

Det ble livlig debatt da Høyre skulle stemme over hvorvidt de vil endre spillpolitikken i Norge.

Et mindretall i Høyres partikomité hadde foreslått å skrote enerettsmodellen til fordel for en lisensmodell, slik både Sverige og Danmark har gjort.

Dissens-forslaget ble stemt ned med 233 mot 108 stemmer.

Dagens enerettsmodell gir, med noen få unntak, Norsk Tipping og Rikstoto enerett på å drive spill i Norge. En lisensmodell ville gitt utenlandske spillselskaper lov til å markedsføre og selge spill i Norge – mot å betale en skatt.

Erna engasjerte seg mot forslaget

Statsminister Erna Solberg var blant dem som engasjerte seg mot dissens-forsalget.

Hun ba landsmøtet stemme mot for å ikke skape mer usikkerhet rundt finansiering for frivillighet, idrett og kultur på vei ut av pandemien.

La oss slippe å ha denne debatten på hver eneste cup som arrangeres utover høsten, hva Høyre vil gjøre med dette, sa Solberg.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie ytret seg også kritisk til forslaget og påpekte at både spillavhengige og frivilligheten som mottar penger fra spill ønsker å beholde dagens modell.

– Vi bør lytte til de det handler om, sa Høie.

Kalte dagens modell «spillkaos»

Forkjemperne for en lisensmodell var hovedsakelig opptatt av manglende kontroll med utenlandske spillselskaper.

Tage Pettersen fra Viken, som sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, påpekte at enerettsmodellen fører til at store summer forsvinner ut av landet og at spillavhengigheten øker.

– Jeg ønsker ikke en storstilt liberalisering av spillpolitikken, men en streng regulering av hele spillbransjen, sa Pettersen.

Peter Frølich fra Hordaland var også positiv til forslaget.

– Vi må avlive myten om at vi har et spillmonopol. Vi har et spillkaos, sa Frølich.

Publisert:
Gå til e24.no