Loppet mann med verge for over 20 millioner: – Jeg er en angrende synder

36-åringen innrømmet at han lurte en 58 år gammel mann til å investere store summer i et oppdiktet eiendomsprosjekt. Nå er han dømt til tre års ubetinget fengsel for grovt bedrageri.

Den 58 år gamle mannen som ble lurt i saken ble tilkjent erstatning på fem millioner kroner av Oslo tingrett. I tillegg har retten besluttet at det skal inndras ytterligere 11 millioner kroner til fordel for 58-åringen.
Publisert: Publisert:

Den 36 år gamle mannen var tiltalt for å ha lurt til seg eiendomsverdier for til sammen 18,1 millioner kroner fra den fornærmede 58-åringen. I tillegg tok han opp nær 4,5 millioner kroner i forbrukslån ved å opprette falske konti i 58-åringens navn.

Mannen er nå dømt til tre års ubetinget fengsel, og til å betale 5,1 millioner kroner i erstatning til 58-åringen. Videre besluttet retten at det skal inndras ytterligere 11 millioner kroner fra 36-åringen til fordel for fornærmede.

– Min klient har tatt betenkningstid og vi vil innen kort tid ta stilling til om vi skal anke straffeutmålingen, skriver advokat Alexander Rydberg Greaker, som forsvarer 36-åringen, i en tekstmelding til E24.

– Jeg er oppriktig lei meg

Den fornærmede 58-åringen fikk etter bedrageriforholdene fant sted oppnevnt verge, og har en diagnose som ifølge en tidligere dom gjør ham lett påvirkelig.

Like før rettssaken mot 36-åringen skulle begynne, snudde 36-åringen fullstendig, og innrømmet hele forholdet, med en moderasjon på at eiendomsverdiene ble nedjustert til 15 millioner. Saken gikk dermed som en tilståelsessak i Oslo tingrett i forrige uke.

Der forklarte han at han er lei seg for det som har skjedd.

– Først vil jeg si at jeg er en angrende synder. Jeg er oppriktig lei meg, og beklager for det jeg har utsatt NN (fornærmede, journ.anm.) for, sa 36-åringen i retten.

Retten beskriver i den ferske dommen at «måten bedrageriene ble utført på» og «utnyttelsesgraden av fornærmede» er skjerpende for straffen.

Les også

Økokrim: Rekordhøyt antall bedragerianmeldelser

Kjøpte luksusklokker og bodde på svært dyre hoteller

36-åringen ble kjent med den fornærmede 58-åringen i 2014. Da inngikk de to en avtale om å samarbeide i et felles forretningsprosjekt der de skulle omsette eiendom.

– Hadde det noen realitet?, ville politiadvokat og aktor Camilla Linnes vite.

– Nei, svarte 36-åringen.

– Og det fortalte du ikke?

– Nei.

Pengene fikk han siden inn på sin egen konto, og brukte det til private formål.

– Hva brukte du det på?, spurte politiadvokaten.

– Livsopphold. Forbruk, svarte 36-åringen.

Politiadvokaten viste til informasjon politiet har om at 36-åringen har kjøpt dyre luksusklokker og bodd på svært dyre hoteller. Han svarte bekreftende.

Les også

Bedrageritiltalt kunstner: – Det er en del av kunstprosjektet

Spilte bort millioner på nett

I rettssaken kom det frem at 36-åringen har hatt et nettotap på flere millioner på nettspill. 36-åringen forklarte deretter at han på et tidspunkt trodde han skulle klare å vinne tilbake beløpet han skyldte ved å gamble på nett.

– Jeg hadde en periode, tror det var i juni, der jeg vant en del. Det var bra, for jeg skulle betale tilbake til NN. Jeg hadde 6,5 millioner i gevinst. Men jeg tapte alt. Jeg visste at jeg skyldte mer enn 6 millioner.

Han går med på at han kan ha tapt så mye som 11 millioner på pengespillene.

– Tenkte du at det var risikabelt?, spurte Linnes.

– Ja, så klart, svarte 36-åringen.

Les også

Ble pågrepet på vei til Dubai – nå har han tilstått millionbedrageri

Pågrepet på vei til Dubai

Mandag 13. februar ble 36-åringen pågrepet på Gardermoen, med en enveisbillett til Dubai og over 60 kilo bagasje. Politiet fikk ham varetektsfengslet, fordi de mente han forsøkte å stikke fra rettssaken.

36-åringen forklarte i fengslingsmøtet at han skulle til Dubai for å hente bevis for at han hadde tatt opp lån for å betale tilbake beløpet i tiltalen.

I tilståelsessaken sa han at dette var helt reelt, og at han håpet å kunne ta opp et lån for å betale tilbake pengene han skylder.

36-åringen er også begjært personlig konkurs av Skatteetaten. Konkurssaken skal etter planen behandles tirsdag 14. mars i Søndre Østfold tingrett.

Publisert:

Her kan du lese mer om